2019 m. gruodžio 27 d., penktadienis

Dryžuota aviečių ir apelsinų žele


Pernykštis desertas, bet labai geras! Jau ne vienerius metus Naujųjų metų sutiktuvių saldumynų stalui renkuosi nekeptus desertus. Po visų švenčių man nei norisi kepti tortus, nei juos valgyti. 2019 metų sutiktuvės buvo ne išimtis. Mano šeimai pats pačiausias iš desertų ir tortų yra Tiramisu arba Tiramisu su baltuoju šokoladu (pastarasis ir puikavosi ant stalo). Tiramisu palikau kitiems, o man norėjosi lengvesnio deserto, tad pasirinkau žele ir neapsišoviau - gaivu, neapsunkina skrandžio ir labai skanu!




Taigi, mums reikės (1 litro žele formai):
Apelsininė žele:
500 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
1-2 VŠ cukraus
10 g želatinos (būtinai skaitykite instrukciją ant savo naudojamos želatinos pakelio)

Avietinė žele:
300 ml aviečių sulčių (arba galima naudoti šviežas ar šaldytas avietes)
mano sults buvo naminės ir jau saldintos, tad nieko papildomai nebedėjau
6 g želatinos

Pieno žele:
300 ml pieno
2-3 VŠ cukraus
1/2 AŠ vanilinio cukraus
6 g. želatinos

Paruošimas:
  1. Želatiną pasiruošiame pagal instrukcijas ant pakelio. Manąją reikėjo užpilti keliais šaukštais vandens, kad pilnai apsemtų ir palikti išbrinkti pusvalandžiui. 
  2. Išbrinkusią želatiną ištirpdomevandens vonelėje (dubenėlį su išbrinkusia želatina dedame virš puodo su verdančiu vandeniu). Jokiu būdu želatinos neužverdame.
  3. Želatiną šiek tiek atvėsiname.
  4. Pasiruoštą želatiną išmaišome su kiekvieno sluoksnio likusiais produktais.
  5. Sluoksniuojame pagal norus. Prieš pilant naują sluoksnį reikia, kad ankstesnis būtų sutvirtėjęs, bet ne visiškai sustingęs, taip sluoksniai nesusimaišys, ir sukibs tvirčiau, nes esu pastebėjusi, jei sustingsta visiškai - gali sluoksniai ir atšokti.
Skanaus!


Šaltinis: Žaidžiame virtuvę





Prieš 1 metus: Tortas "Snickers"
Prieš 2 metus: Tortas "Tiramisu"
Prieš 3 metus: Imbieriniai sausainiai
Prieš 5 metus: Naminė Nutella
Prieš 6 metus: Aguoninis tortas su baltojo šokolado kremu ir avietėmis
Prieš 7 metus: Apelsininis aguonų keksas
Prieš 8 metus: Aguonų pyragas
Prieš 9 metus: Kokosiniai sausainiai

2019 m. gruodžio 12 d., ketvirtadienis

Olandiški kalėdiniai sausainiai


Išbandžiusi skaniuosius minkštus kalėdinius migdolinius meduolius neatsilaikiau ir prieš šiuos. Pernykščiai metai buvo Migdolinių sausainių metai :)
Šie sausainiai mane tiesiog sužavėjo savo apelsininiu aromatu. tiesiog fantastiški! Tiesa, be nedidelių nesklandumų šį kartą neapsiėjau, ir net nežinau kodėl - sausainių raštui išgauti specialiai parsivežiau iš mamos krištolinių taurių, bet sausainiai man taip puikiai iškilo, kad mano rašto neliko nei ženklo. Darau prielaidą, jog taip nutiko man pakeitus smulkintus migdolus į migdolų miltus. Visa laimė, skoniui tai įtakos visai neturėjo.




Taigi, mums reikės (1 skardai sausainių):
1/2 puodelio smulkintų migdolių (naudojau migdolų miltus)
1 puodelio šviesių speltų miltų (naudojau paprastus kvietinius)
2 AŠ meduolių prieskonių (neturėjau, dėjau cinamoną, kardamoną ir imbierą)
1/2 AŠ kepimo miltelių
žiupsnio druskos
75 g sviesto, kambario temperatūros
1/2 puodelio rudojo cukraus
1 kiaušinio
1 apelsino nutarkuotos žievelės

Paruošimas:
  1. Atskirame inde sumaišome sausuosius ingredientus: migdolus, miltus, prieskonius, druską ir kepimo miltelius.
  2. Sviestą išplakame su cukrumi, įplakame kiaušinį ir apelsino žievelę.
  3. Į plakinį beriame sausąjį mišinį ir užmaišome/užminkome tešlą.
  4. Tešlą vyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą per naktį ar bent jau kelioms valandoms.
  5. Tešlą kočiojame ant miltais pabarstyto stalviršio iki ~1 cm storio. Manoji tešla buvo įtartinai minkšta. Stiklinės pagalba išpjausčiau apvaliu sausainius, be reikalo įspaudžiau gražius raštus ir išdėliaujau ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo formos.
  6. Kepame sausainius iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-12 minučių.
Skanaus!


2019 m. gruodžio 7 d., šeštadienis

Minkšti kalėdiniai migdoliniai meduoliai


Pernai, beieškant ko nors naujo kalėdinio sezono sausanių kolekcijon, netyčia, o gal ir tyčia, pakliuvus po akimis šiam receptui, nedėjau jo į bedugnes bandytinų receptų atsargas, o ėmiau  ir neilgai trukus juos išsikepiau. Mano šeimyna juos labai gerai įvertino. Man jie taip pat buvo labai skanūs. Dėl migdolų ir avižinių miltų sausainių tekstūra kitokia, nei įprastinių sausainių - biresnė, ir dėl tų pačių migdolų miltų sausainiai ilgai išliko minkšti. Su stikline šalto pieno - tiesiog pasaka. Bet puikiai tinka ir prie juodos kavos.



Taigi, mums reikės (13-ai didelių sausainių):
110 g sviesto (kambario temperatūros)
120 g medaus
100 g rudojo cukraus
žiupsnio druskos
1 didelio kiaušinio
100 g maltų migdolų (tinka ir lazdyno riešutai)
100 g avižinių miltų
100 g kvietinių miltų
1 1/2 AŠ prieskonių meduoliams (aš neturėjau, tad dėjau po 1/2 AŠ cinamono, kardamono ir imbiero)
1/4 AŠ sodos

Paruošimas:
  1. Minkštą sviestą išplakti su medumi (jei medus susicukravęs - pašildyti, kol ištirps), cukrumi ir druska.
  2. Įmušti kiaušinį ir išplakti iki vientisos masės.
  3. Visų rūšių miltus sumaišyti su soda ir prieskoniais ir berti į plakinį. Išmaišyti. Tešla gausis gana tiršta, bet šaukštu įveikiama.
  4. Ledų šaukštu ar tiesiog šaukštu išdėlioti tešlą ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos.
  5. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. 
Skanaus!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...