2020 m. gruodžio 28 d., pirmadienis

Panna cotta su kava

Negaliu paaiškinti kodėl, bet jau ne pirmus metus naujiems metams man nesinori jokių sunkių desertų (tortų, pyragų, keksų). Matyt po viso švenčių maratono skrandis nori poilsio. Tad sau desertui gaminuosi žele ar panna cottą. Praėjusių metų desertas - panna cotta su kava. Kažkur nusižiūrėjau tokį panna cottos pateikimo būdą ir prisiminusi pasigaminau. Iš pradžių dvejojau - ar kavą saldinti (kavą geriu tik nesaldintą), bet džiaugiuosi, kad nusprendžiau pasaldinti. Desertai turi būti saldūs! 


Taigi, mums reikės:
Panna cotta sluoksniui:
300 ml riebios grietinėlės
300 ml pieno
90 g cukraus
vanilinio cukraus
1,5 VŠ želatinos (naudojau dr.Oetker)

Kavos kubeliams:
300 ml juodos kavos
2 AŠ cukraus
1 VŠ (nepilno) želatinos

Paruošimas:
  1. Želatiną užpilame vandeniu skirtinguose indeliuose ir paliekame išbrinkti. 
  2. Pasiruošiame kavą, supilame išbrinkusią želatiną ir maišome kol ištirps. Supilame į indą lygiu dugnu, kad būtų bent 2 cm storio sluoksnis. Dedame į šaldytuvą visiškai sustingti.
  3. Kai sustingsta kavos sluoksnis, supjaustome kubeliais ir ruošiame panna cottą.
  4. Grietinėlę ir pieną pakaitiname su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Neužviriname. Nukeliame nuo ugnies.
  5. Įmaišome išbrinkintą želatiną ir maišome, kol ji ištirps. Visiškai atvėsiname.
  6. Į indelius sudėliojame kavos kubelius ir užpilame panna cotta. Dedame į šaldytuvą, kad visiškai sustingtų (ne mažiau ~3 val.).
Skanaus!





2020 m. gruodžio 22 d., antradienis

Menkė su pomidorais ir čiobreliais



Šis patiekalas mūsų gomuriui tikra šventė! Gaminau ją jau ne kartą, netgi ir šv. Kūčių stalui, kaip karštą patiekalą. Visada sulaukia tik geriausių atsiliepimų. O įvertinus patiekalo paruošimo paprastumą ir ingredientų sąrašo trumpumą - the best of the best!


Taigi, mums reikės (2-3 porcijoms):
400 g menkės ar kitos baltos žuvies
2 vidutinių svogūnų
500 ml konservuotų pomidorų savo sultyse arba šviežių pomidorų, jei sezonas
1 AŠ cukraus (pagal skonį)
~4 šakelių šviežio čiobrelio
druskos, pipirų

Paruošimas:
  1. Menkę supjaustome vienodais gabaliukais, pagardiname druska, pipirais ir paliekame trumpai pasimarinuoti.
  2. Svogūnus supjaustome plunksnelėmis ir pakepiname įkaitintame aliejuje kol suminkštės.
  3. Supilame pomidorus, mentele patriname, pagardiname druska, pipirais, cukrumi, įmetame čiobrelio šakeles ir patroškiname 20-30 minučių. Jei naudojame šviežius pomidorus, viršūnėlę įpjauname, nuplikome, nulupame odelę, supjaustome kubeliais ir verčiame į keptuvę, toliau procedūra ta pati. 
  4. Ant pomidorų troškinio išdėliojame žuvies gabaliukus, uždengiame ir paliekame iškepti. Trukmė labai priklauso nuo žuvies gabalėlių dydžio ir storio. Gali prireikti nuo 4 iki 10 minučių. Siūlau tikrinti.
  5. Labai tinka su bulvių koše.
Skanaus!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...