2014 m. lapkričio 29 d., šeštadienis

Flaugnarde su obuoliais


Kas nemėgsta deserto pusryčiams? Na gerai, yra kas. Net gi, mano namuose... Taigi, kai savaitgalio pusryčius valgėme tik mudu su mažuoju, nusprendžiau pagaliau išsikepti pusryčiams pas Jurgą kažkada atrastą prancuzišką gardėsį, kurį ruošiausi pasigaminti jau ketvirti metai, bet vis kas nors sutrukdydavo. Nežinau, kaip jums, bet mane dažnai įtikina ką nors gaminti ne kas kitas, bet nuostabios nuotraukos. Taip ir šiuo atveju. Tik aplinkybės sėkmingai susiklostė ne iš karto...
Kaip šis patiekalas vadinasi lietuviškai - nepasakysiu. Versti savarankiškai - taip pat nerizikuosiu. Negaliu nesišypsoti, prisiminusi pirmą kartą, kai kepiau klafutį (clafoutis). Dar bekepdama, mintyse jį pavadinau blynu, bet paragavusi, supratau, kad nei čia blynas, nei pyragas. Taip ir 'flaugnarde' atveju. Kaip žinia, 'clafoutis', tai prancuziškas desertas, kepamas su vyšniomis. Na, o jei vietoje vyšnių naudojate kitus vaisius ar uogas, kaip pavyzdžiui aš - obuolius, tai jau 'flaugnarde'. 
Jei reikėtų apibūdinti šį kepinį, man sunkiai sektųsi, nes tai kažkas tarp pyrago, blyno ir saldaus omleto, tinkantis tiek saldiems pusryčiams, tiek popietės desertui prie kavos. Kad ir kaip keistai beskambėtų apibūdinimai - man labai patiko. Kaip kad patiko ir visi, anksčiau kepti, klafučiai.  Mano vaikiui patiko tik ta dalis, kuri be obuolių :) Galiu drąsiai teigti, kad mano savaitgalio pusryčiai buvo puikūs!
Ištraukusi iš orkaitės (kepinys buvo pasipūtęs, panašiai, kaip beveik kas savaitę kepamas vokiškas blynas) turėjau išvažiuoti ir grįžau po 20 min. Radau jį visiškai subliuškusį, bet vis tiek - labai skanų!

Ką tik iš orkaitės

Taigi, mums reikės (2 žmonėms, 20 cm skersmens forma; skliaustuose - 24 cm skersmens forma):
2 (3) kiaušinių
60 g (90 g) cukraus
50 g (70 g) miltų
230 ml (350 ml) pieno
1 1/2 VŠ (2 VŠ) aliejaus
1/2 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
1-2 obuolių (aš sunaudojau gal tik pusę didelio obuolio, nes pjausčiau plonai ir dėliojau tik paviršiuje)

Paruošimas:
  1. Užkaičiame pieną. Jis mums bus reikalingas karštas (bet ne verdantis). Aš truputį užsižiopsojau, tad iki virimo nedaug trūko.
  2. Kiaušinius plakame kol masė padvigubės (aš juos plakiau iš karto su cukrumi ir druska. Gal dėl to jis man taip išsipūtė?).
  3. Beplakant kiaušinius, po truputį supilame cukrų, druską, vanilinį cukrų, aliejų ir galiausiai miltus.
  4. Plona srovele, nuolat plakant supilame karštą pieną. Tešla bus skysta - taip ir turi būti.
  5. Kepimo indą ištepame sviestu, supilame tešlą ir išdėliojame nuluptus, supjaustytus obuolius. 
  6. Kepame iki 210 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min. Į pabaigą mūsų kepinys pradės ruduoti - taip ir turi būti, bet sudegti tikrai neturėtų, tad stebėkite!
  7. Prieš pateikiant, pabarstome cukraus pudra.



Skanaus!



Bananiniai keksiukai


Originaliai, šie keksiukai turėjo būti "paturbinti" karameliniu įdaru ir grietinėlės kepure (taip ir turi būti keksiukų istorijų herojams), bet aš vakare patingėjau terliotis, o ir šiaip - mes paprasti :) Tiesa, jei visgi aš netingėčiau ir šiuos keksiukus dar įdaryčiau karamele bei puoščiau grietinėle - tikrai mažinčiau cukraus kiekį - man jie buvo ties riba, kai jau per saldu - gal dėl to, kad bananai buvau jau labai sunokę. 
O šiaip, keksiukai tikrai skanūs - drėgni, minkšti, aromatingi - ko daugiau bereikia? Tiesa, jie man tokio neišdildomo įspūdžio, kaip šie bananiniai keksiukai nepadarė. Gal mėnulio fazė ne ta :)

Taigi, mums reikės (14 nedidelių keksiukų):
 2 didelių kiaušinių
150 g cukraus
žiupsnio druskos
3 vidutinio dydžio pernokusių bananų
120 g sviesto (ištirpinto ir atvėsinto)
180 g miltų
40 g (pakelio) vanilinio pudingo miltelių arba tiek pat krakmolo (jei naudosite pastarąjį, galite papildomai įdėti truputį cukraus ir vanilinio cukraus dėl aromato)
1 1/2 AŠ kepimo miltelių

Paruošimas:
  1. Kiaušinius išplakame su cukrumi ir druska iki purumo, kol masė padvigubės.
  2. Į plakinį supilame sviestą ir trintus bananus, gerai išmaišome.
  3. Miltus, pudingo miltelius ir kepimo miltelius sumaišome, įsijojame į tešlą ir viską gerai išmaišome. Tik nepersistengiame su maišymu.
  4. Paskirstome užmaišytą tešlą į keksiukų formeles.
  5. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių. Aš kepiau 25 min. Gal kiek ir perkepiau, nes viršūnėlė jau buvo vos vos sausa, bet norėjau, kad keksiukai įgautų skanią auksinę spalvą. taigi, stebėkite keksiukus, patikrinkite su mediniu pagaliuku ar jie jau iškepę, nes kiekviena orkaitė kepa skirtingai.
Skanaus!



Šaltinis: Keksiukų istorijos

2014 m. lapkričio 25 d., antradienis

Orkaitėje kepta vištiena su grybų padažu


TO-BU-LA! Tikrai! O padažas...Padažas iš didžiosios "P"! Patiekalo skanumas neišpasakytas, o darbo - minimaliai. Aš, gamindama pirmą kartą šį patiekalą, naudojau baravykus, tad, neabejotinai, jie pridėjo nemažai, o gal net ir baisiai daug, tačiau, gaminant kitą kartą pievagrybiais, buvo taip pat labai skanu!
Taip jau nutiko, kad po vakarienės liko vienas kumpelis ir padažo, tad kitos dienos vakarienei valgėme fantastišką vakarienę - makaronus su nerealiu grybų ir vištienos padažu. Hmmm...ir man atrodo, kad ši vakarienė buvo dar fantastiškesnė nei ankstesnės dienos...

Taigi, mums reikės:
6 vištos kumpelių
druskos, pipirų
~2 VŠ miltų (kumpeliams apvolioti)
sviesto ar aliejaus kepimui (aš naudojau ghee)
3 didelių česnako skiltelių
dosni sauja baravykų (aš naudojau šaldytus). Naudodama pievagrybius, jų įdėčiau bent 300 g
1 puodelio vištienos sultinio ar balto vyno (aš pyliau vyną ir įdėjau pusę kubelio sultinio - būtų užtekę ir ketvirčio)*
1/2 AŠ džiovinto čiobrelio (aš naudojau šviežią)
1/2 AŠ džiovinto raudonėlio (aš naudojau šviežią)
1/2 AŠ džiovinto baziliko (aš naudojau šviežią)
1/4 puodelio riebios grietinėlės
1/4 puodelio tarkuoto kietojo sūrio*
1 VŠ grūdėtų garstyčių (neturėjau-nedėjau)

puodelis = 236 ml

*kadangi persistengiau su sultinio kubeliu, kietojo sūrio jau nebedėjau, nes būtų buve gerokai per sūru. 

Paruošimas:
  1. Vištos kumpelius nuplauname, nusausiname, pagardiname druska ir pipirais. 
  2. Apvoliojame miltuose, nukratome perteklių ir apkepame įkaitintame svieste. Pirmiausia mėsą dedame odele į apačią. Kiekvieną pusę apkepame po maždaug 1-2 minutes. Atidedame į šalį.
  3. Jei reikia, įdedame į tą pačią keptuvę papildomai sviesto ir suberiame smulkintus česnakus. 
  4. Česnakams paskleidus savo aromatą, suberiame smulkintus grybus ir pakepiname, kol gražiai parus ir išgaruos skysčio perteklius.
  5. Supilame sultinį ar vyną, suberiame prieskonius, išmaišome, paragaujame ar nieko netrūksta. pakaitiname, kol dalis skysčio nugaruos.
  6. Jei keptuvę galima dėti į orkaitę, sugrąžiname vištieną į keptuvę, jei ne - sudedame vištieną į kepimo indą, užpilame susidariusiu padažu ir šauname į orkaitę.
  7. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.
  8. Išimame indą iš orkaitės, įmaišome grietinėlę, paragaujame ir tada jau pagal poreikį įdedame kietąjį sūrį ir garstyčias bei vėl kišam porai minučių į orkaitę. Teoriškai reikėjo išimti vištą iš keptuvės, viską įmaišyti, pakaitinti ant viryklės ir tada jau tiekti, bet man pasirodė per daug žaidimo.
  9. Aš vištieną tiekiau su orkaitėje keptomis daržovėmis (bulvės, moliūgas, paprika, česnakas, morka). Bet antros dienos vakarienė parodė, kad prie taip paruoštos vištienos ideliai tinka makaronai. 
Skanaus!





Adaptuota pagal: Damn delicious

P.S. Taip vištieną ruošiau ne vieną  kartą. Kitus kartus vietoje baravykų naudojau pievagrybius, pyliau ne vyną, o sultinį, tad garstyčios, kurių nusipirkau, ir tarkuotas džiugas padažui labai tiko ir suteikė labai gerą "cinkelį". Tiekiau su kuskusu ir morkų/saliero/obuolio salotomis. Vakarienė buvo 10 balų! 

2014 m. lapkričio 5 d., trečiadienis

(Ne)paprastas obuolių pyragas su grietine


Šis pyragas yra naujas mano mėgstamiausias obuolių pyragas. Dėl dviejų priežasčių: 1) yra labai skanus; 2)paruošiamas lengvai, greitai ir iš paprastų produktų.
Gamybos paprastumu jis yra panašus į mano anksčiau keptą greitą obuolių pyragą. Skirtumas tarp jų man yra gal tik vienas, greitasis obuolių pyragas tik iškepęs yra labai purus, bet gana sausas ir man skanesnis antrą dieną - kai obuoliai sudrėkina visą pyragą. Tuo tarpu, šio pyrago biskvitas tik iškepus yra labai minkštas ir drėgnas. Dar vienas jo pliusas, palyginus su dauguma pyragų - tai, jog vietoje sviesto ar aliejaus naudojama grietinė (vadinasi ir kalorijų mažiau! Neva tai...).
Tad leisiu sau parekomenduoti būtinai šį pyragą šį rudenį išsikepti! Aš jį kepiau jau tris kartus: vieną kartą pagal pateiktus kiekius, kitą kartą produktų kiekius mažinau dvigubai ir kepiau 22 cm skersmens kepimo formoje.




Taigi, mums reikės (26 cm skesmens kepimo formai):
4 kiaušinių (tryniai ir baltymai atskirti)
1 puodelio cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
1 puodelio grietinės (naudojau 30 proc. riebumo)
1 puodelio miltų
2 AŠ kepimo miltelių
3-5 obuolių, nuluptų ir supjaustytų

puodelis = 236 ml

Paruošimas:
  1. Trynius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska iki purumo.
  2. Supilame grietinė ir dar paplakame.
  3. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir įsijojame į plakinį. Išplakame iki vientisos masės.
  4. Baltymus išplakame iki standžios masės ir atsargiai įmaišome. Maišome judesiu iš apačios į viršų, kad išsaugotume baltymus purius.
  5. Atsargiai įmaišome supjaustytus obuolius. Vieną kartą obuolius pjausčiau smulkiai, kitą kartą - stambiais gabalais. Pyrago skonis tikrai skyrėsi, tad darykite kaip jums labiau patinka. 
  6. Supilame paruoštą tešlą į kepimo popieriumi išklotą formą.
  7. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Svarbu stebėti ir patikrinti mediniu pagaliuku - jei neapsivėlęs tešla - pyragas iškepė.
  8. Prieš pateikiant, galima apibarstyti cukraus pudra - labai skanu :) O obuolių ir ledų kombinacijos tikriausiai net minėti nereikia, ar ne? :)
Skanaus!





Šaltinis: Gabrielės blogas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...