2013 m. rugpjūčio 28 d., trečiadienis

Kiaušinienė su daržovėmis aka Šakšuka


Čia mano mylimo vyro firminiai pusryčiai. Patikėkite manimi - tobuli! Po pusryčių mano lėkštė būna švarutėlė -  su duona išdažau visus likučius iki paskutinio trupinėlio ir lašelio! Sugalvojo šį patiekalą mano žmogus pats, todėl labai nustebo, kai pasakiau, kad ši jo firminė kiaušinienė, kaip kad paprastai mes ją vadiname, yra labai panaši į šakšuką, kuomet kiaušiniai kepami su daug pomidorų, neretai ir konservuotų, svogūnų beigi kitokių priedų, kaip pavyzdžiui čili. Šakšuka, gali būti ir žalia - su namažai špinatų - priklauso nuo pomėgių ir šaldytuvo turinio :)

Taigi, mums reikės:
4 kiaušinių
didelio svogūno
1 didelio, gerai prinokusio pomidoro
1 nedidelės saldžiosios paprikos
druskos, pipirų
žalumynų

Paruošimas:
  1. Svogūnus pakepiname keptuvėje įkaitintame aliejuje kol nuskaidrės.
  2. Dedame susmulkintą papriką ir pakepiname, kol suminkštės,
  3. Suberiame kubeliais pjaustytus pomidorus ir kepiname, vis pamaišant, kol suminkštės ir nugaruos dalis skysčio. Galima prieš pjaustant nulupti pomidorams odeles, bet mums jos niekada netrukdė.
  4. Kepinamas daržoves pagardiname druska ir pipirais.
  5. Kai daržovės suminkštėja, padarome duobutes ir įmušame kiaušinius.
  6. Uždengiame dangčiu ir paliekame kepti 3-4 minutes, priklausomai nuo to, kaip mėgstate trynį. Dangčio stengiamės nekilnoti - kiaušiniai kepa susidariusiuose garuose. Mano žmogus kepdamas niekada nežiūri į laikrodį - kepa tol, kol pabala kiaušinių viršus ir pajudinus keptuvę matosi, kad baltymas sutvirtėjęs (trynys lieka visiškai skystas, nes mums tai pskaniausia).
  7. Pabarstome žalumynais ir tiekiame. Labai skanu su rugine duona!
Skanaus!

Vištienos suktinukai su vytintu kumpiu


Šiuos gražuolius kepiau pernai vasarą. Mane tą vasarą buvo apėmusi suktinukų manija - beja, pelnytai, jie tikrai buvo labai skanūs ir lengvai paruošimi. Su labai nedaug pastangų galima susiruošti prašmatnią vakarienę. Man citrinos nata šiuose suktinukuose labai skaniai skambėjo.

Taigi, mums reikės:
1 vištos krūtinėlės
vytinto kumpio (manau, kad puikiai tiktų ir liesesnė šoninė)
mozzarellos sūrio
mėlynojo svogūno
1/2 puodelio džiūvėsėlių
1/4 puodelio tarkuoto Džiugo sūrio
1 citrinos sulčių
1 VŠ alyvuogių aliejaus
maltų pipirų, druskos

Paruošimas:
  1. Džiūvėsėlius sumaišome su tarkuotu Džiugo sūriu.
  2. Aliejų sumaišome su citrinos sultimis, druska ir pipirais. Originaliame recepte druskos nebuvo, aš vos vos druskos įdėjau, bet man suktinukuose jos norėjosi šiek tiek daugiau.
  3. Vištos krūtinėlę supjaustome išilgai į 3 kepsnelius ir merkiame į pasiruoštą marinatą. Teoriškai užtenka tik pamerkti, bet jei turite laiko, galima palaikyti pora minučių.
  4. Ištrauktus iš marinato krūtinėlių kepsnelius apvoliojame džiūvėsėlių ir sūrio mišinyje.
  5. Ant storesniojo kepsnelio galo dedame pusę vytinto kumpio juostelės. skiltelę mozzarella sūrio bei pusę griežinėlio mėlynojo svogūno.
  6. Suvyniojame į suktinuką ir dedame į aliejumi išteptą kepimo indą.
  7. Pabaigoje pabarstome likusiais trupiniais surikiuotus suktinukus ir lengvai apšlakstome aliejumi.
  8. Kepame iki 220 laipnsių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes. Aš kitą kartą pirmoms 15-ai minučių gal uždengčiau folija, nes man pasirodė, kad krūtinėlė kiek per daug išsausėjo.

Skanaus!


Šaltinis: Gina's skinny recipies

2013 m. rugpjūčio 27 d., antradienis

Vištienos suktinukai su špinatais, ricotta ir mozzarella


Kada gaminau šį patiekalą, jau nepamenu. Tikriausiai prieš gerus metus, o gal dar seniau. Netyčia atradau nuotraukas. Bet dar dabar pamenu, kad buvo labai skanu! Pamenu, kad nedėjau recepto, nes buvau labai nepatenkinta nuotraukomis ir neabejojau, kad pakartosiu ir perfotografuosiu (buvau nuoširdžiai tikra, kad juos kartosiu), bet juk sąraše dar tiek neišbandytų patiekalų!!! Tiek tų prisiminimų. Reikės pakartoti šiuos suktinukus ir šiais metais. 

Taigi, mums reikės:
pusės vienos vištos krūtinėlės

Įdarui:
~100 g ricotta sūrio
2 VŠ tarkuoto Džiugo sūrio
poros saujų špinatų
saujelės žalumynų: krapų, petražolių
1 VŠ paplakto kiaušinio (nuvogti nuo kiaušinio, skirto suktinukų apvoliojimui)
1 skiltelės česnako, trinta
druskos, pipirų

Apvoliojimui:
1/2 puodelio džiūvėsėlių
2 VŠ  tarkuoto Džiugo sūrio
1 kiaušinio, išplakto

Užkepimui:
1/2 puodelio pomidorų padažo
1 kamuoliuko mozzarella sūrio (~100 g)

puodelis = 236 ml

Paruošimas:
  1. Vištienos krūtinėlę supjaustome į plinus 4 kepsniukus. Jei pavyks - ir į daugiau, bet man nepavyko.
  2. Kiekvieną kepsniuką truputį pamušame. Geriausiai tai daryti per sluoksnį maistinės plėvelės.
  3. Kepsniukus pagardiname druska ir pipirais.
  4. Špinatus ir žalumynus susmulkiname ir sumaišome visus įdarui skirtus produktus.
  5. Imame vieną kepsniuką, aptepame pasiruoštu įdaru, suvyniojame, merkiame į kiaušinio plakinį ir apvoliojame džiūvėsėlių ir Džiugo sūrio mišinyje. Taip darome su kiekvienu kepsniuku.
  6. Sudedame pasiruoštus suktinukus į aliejumi pateptą kepimo formą. Apšlakstome aliejumi ir suktinukus.
  7. Kepame iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25 minutes, tada išimame, užpilame pomidorų padažu, išdėliojame supjaustytus mozzarellos griežinėlius ir dar pašauname į orkaitę kol sūris išsilydys (apie 3 min.).
Skanaus!



Šaltinis: Skinny Taste

2013 m. rugpjūčio 26 d., pirmadienis

Moliūgų ir varškės virtinukai su šalavijais


Ilgai galvojau kaip pradėti įžangą, kad ji būtų įtikinama. Įtikinama tiek, kad šį rudenį šį receptą išbandytų kuo daugiau žmonių. Ditirambų ilgų nerašysiu, pasakysiu tik tiek, kad man buvo laaabai skanu. Mano vyras turi kažkokių nesuvestų sąskaitų su moliūgu, tad jam tokių patiekalų lengvai neįsiūlysi. Gamindama šiuos virtinukus tyrlėjau kaip partizanas. Kai patiekus į stalą išgirdau nusistebėjimą dėl ryškios geltonos/oranžinės  spalvos - neišsidaviau. Ir tik išgirdusi, jog labai labai skanu, kodėl tokių dažniau neišverdu - išdaviau spalvos kilmę. Mano nuostabai, net ir sužinojus, kad virtinukai su moliūgu - jų vertinimas nepakito. Mano vaikis prietarų maisto atžvilgiu dar neturi, tik šiaip yra stiprus konservatorius, bet ne šiuo atveju - suvalgė lygiai tokio pačio dydžio porciją kaip ir mes, nepamiršdamas pasakyti "Mama, kaip skanu!". 
Viena vienintelė pastaba iš mano vyro buvo dėl šalavijų - jam jų skonis nepatiko. O man patiko labai - tai buvo pirma mano pažintis su šalaviju. Pagal receptą juos reikėjo susmulkinti ir dėti į padažą. Pabijojau rizikuoti, tad į sviestą įmečiau nesmulkintus lapelius, galvojau, eji nepatisk - išgriebsiu :) Aromatas pasklido po visą sviestą, o lapeliai pasidarė traškūs ir labai gardūs. Kitą kartą pasmulkinsiu kelis, o keletą iškepsiu nesmulkintus. Tuo tarpu vyras ir vaikis šiuos virtinukus valgys su tradiciniu paprastu grietinės-sviesto padažu be jokių nežinomų priedų.



Taigi, mums reikės (3 porcijoms):
180 g varškės (naudojau pusriebę)
150 g nuvarvintos moliūgų tyrės*
1 didelio  kiaušinio
200-250 g miltų
druskos
60 g sviesto
5-7 šalavijo lapelių padažui

kietojo sūrio pateikimui

*kuo tirštesnė tyrė bus, tuo mažiau reikės miltų ir virtinukai bus minkštesni. Aš virtinukams panaudojau pernykštę užsilikusią šaldiklyje tyrę. Į rėtį įklojau marlės, įdėjau sušalusią tyrę ir palikau šaldytuve atitirpinėti. 



Paruošimas:

  1. Sumaišome moliūgo tyrę, varškę, kiaušinį, druską iki vientisos masės.
  2. Supilame 200 g miltų ir minkome tešlą. Jei reikia, dar įdedame miltų. Svarbu nepadauginti miltų - tešla dar gali kiek lipti prie rankų, tiek, kad jau galima būtų dirbti toliau.
  3. Padaliname gautą tešlos rutulį į 5-6 dalis ir iš kiekvienos miltuotomis rankomis suformuojame piršto storumo "dešras". 
  4. Gautas "dešras" supjaustome 1,5-2 cm storio gabalėliais.
  5. Supjaustytus virtinukus dedame į pasūdytą verdantį vandenį.
  6. Virtinukams iškilus į paviršių, juos paverdame 3 minutes ir išgraibome į lėkštes.
  7. Kol verda virtinukai, pasiruošiame padažą: sviestą ištirpiname keptuvėje, įkaitiname ir suberiame smulkintus (arba ne) šalavijo lapelius. 
  8. Padažą užpilame ant išvirusių virtinuku, užtarkuojame kietojo sūrio ir tiekiame. Arba valgome su įprastu Jums padažu, kaip minėjau mano vyras ir vaikas juos valgė kaip paprastus varškėtukus - su grietinės-sviesto padažu, pasibarstę cukrumi (fui!).
Skanaus!

P.S. Aš šiuos virtinukus sumeistravau greičiau nei užvirė puode vanduo, tad greitai vakarienei toks patiekalas - pats tas!


Šaltinis: Mukatanas

2013 m. rugpjūčio 24 d., šeštadienis

Ar žinote



...bulvių košė bus puresnė, jei ją pagardinsite sviestu ir palaipsniui pilant karštą pieną, suplaksite.

...jie virtas bulves sutrinsite su nuoviru, kuriame jas virėte, bulvių košė nebus ypač puri.

...jei į trinamas virtas bulves supilsite ne karštą, o šaltą pieną, košė įgaus pilkšvą spalvą.


2013 m. rugpjūčio 23 d., penktadienis

Paprastas, bet neprastas atostogų atradimas: Skrebučiai su medumi


Hmm, kažkaip sunkiai šį kartą grįžtu po atostogų :) Bet jau grįžau :) Atsiprašau iš karto tų, į kurių komentarus neatsakiau, buvau be ryšio :) man labai džiugu, kad tinklaraštis nepamirštas, lankomas ir kažkam teikia naujų idėjų pusryčiams, pietums ar vakarienei :) 

Atostogos buvo geros, ilgos ir turiningos ir nesvarbu, kad praleistos Lietuvoje arba keli kilometrai šalia jos. Su mažais ir dideliais atradimais. Vienas kulinarinis atradimas kaip ir elementarus, bet mane nustebino stipriai. Tai įprastieji prancūziški skrebučiai, tik pagardinti medumi. Skoniai žinomi, nieko tarsi nenustebinsi. Kraunantis daiktus atostogoms, uždavinys sutilpti į kuo mažesnį krepšių kiekį. Kadangi planas buvo gyventi vietose su galimybe gamintis maistą patiems, daiktų sąraše buvo ir maistas. Nusprendžiau cukrų imti kristalais, nes pyragų kepti neketinau. Vieną rytą mažasis pusryčiams užsiprašė skrebučių. Hmmm, kaip juos pasaldinti?? Išgelbėjo medus, kurį buvau paėmusi mažojo arbatoms, mat prieš pat kelionę jam pakilo temperatūra. Ir man taip patiko skonis, kad kepiau skrebučius ir kitą rytą, bei pirmą rytą, kai tik grįžau į nuosavą virtuvę.

Taigi, mums reikės:
Baltos duonos/batono riekelių
kiaušinių
panašiai tiek pat pieno, kiek tūrio susidaro išplakus kiaušinius (visada pilu "iš akies")
žiupsnio druskos
ghee sviesto kepimui
medaus pateikimui

Paruošimas:
  1. Išplakame kiaušinius su druska.
  2. Į plakinį supilame pieną ir paplakame, kol bus vientisa masė.
  3. Mirkome duonos riekeles ir kepame įkaitintame svieste.
  4. Prieš patiekiant aplaistome skystu medumi. 


Skanaus!





O mano atostogos buvo labai gražios. Gal dėl to, kad nuo vaikystės labai myliu Baltijos jūrą. Man gražiausia jūra tada, kai ji būna labiausiai nedraugiška poilsiautojams, kuriuos iš bangų stropiai vaiko gelbėtojai :) Vieną rytą pamačiusi garbanotą ir ūžiančią jūrą kone apsiverkiau nuo jūros grožio, jėgos ir begalinės energijos. Pasidalinsiu keletu akimirkų, kurias užfiksavo mano žmogus.




Ne vieną vakarą palydėjome saulę, kiekvieną kartą tai būdavo nepakartojama!











Ech, atostogos yra gerai!!! Linkėjimai, Devika! :)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...