2018 m. sausio 24 d., trečiadienis

Bandelės su dešrele


Po to, kai nusipirkome duonkepę, mielinės tešlos nesu minkiusi. Nes man nepatinka tai daryti. Beveik su pavydu skaitau apie kitų meditacines ekstazes minkant mielinę tešlą. Man niekada taip nebuvo. Pasižiūrėjusi į šių bandelių receptą, supratau, kad duonkepė man čia nepadės. Tačiau tešla mane maloniai nustebino, ir rankų teptis beveik nereikėjo. Turint omenyje, kiek toje tešloje sviesto, suprantama, jog tešla prie rankų nei neketino lipti. Žodžiu, paruošti tešlą yra labai malonu ir greita, tešla kildinama šaltai tik 30 minučių, tad bandelės garuoja ant stalo nepraėjus ir valandai nuo ruošos pradžios. Su sąlyga, kad prisiminsite ryte ar bent prieš kelias valandas išimti sviestą iš šaldytuvo, kad suminkštėtų.
Aš kepiau iš pusės tešlos normos ir suvysčiau 12 nedidelių pieniškų dešrelių. Bandelės gavosi labai skanios. Kepiau jas pirmoko užkandžių dėžutei į mokyklą: bandelės buvo užskaitytos, ir buvo skanios ne tik ką tik iškeptos, bet ir po kelių dienų. Ir kepiau šias dešreles jau tris kart, taigi - jos tikrai skanios!


Taigi, mums reikės (12 bandelių):
Tešlai:
100 ml pieno, kambario temperatūros
1 VŠ cukraus
1 AŠ sausų mielių
100 g sviesto, kambario temperatūros
1/4 AŠ druskos
250 g miltų

640 g (12 vnt.) pieniškų dešrelių

Aptepimui:
1 mažo kiaušinio

Paruošimas:
  1. Pieną sumaišome su cukrumi ir mielėmis, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame 10-15 min., kol mielės suputos.
  2. Didesniame dubenyje, kuriame minkysime tešlą sumaišome persijotus miltus su druska.
  3. Į miltų mišinį dedame sviestą ir peilio pagalba kapojame jį nuolat maišant su miltais, kol gausime trupinius. Tai galima atlikti ir trinant pirštais sviestą su miltais, bet man nepatinka terliotis rankų :)
  4. Supilame į gautus trupinius pieną su mielėmis. Išpradžių maišome šaukštu, kai jau nebepavyksta - pradedame minkyti rankomis. Tešla bus labai maloni - glotini ir visai nelimpanti prie rankų. Tešlą minkome apie 3 minutes.
  5. Užminkytą tešlą dedame į dubenį, uždengiame ir dedame į šaldytuvą pusvalandžiui.
  6. Išimtą iš šaldytuvo tešlą iškočiojame į stačiakampį ir supjaustome juostelėmis.
  7. Imame dešrelę ir apvyniojame tešlos juostele. Dedame į kepimo popieriumi ištiestą kepimo skardą.
  8. Aptepame bandeles plaktu kiaušiniu.
  9. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių kol gražiai parus. 
Skanaus!



Šaltinis: SM

2018 m. sausio 9 d., antradienis

Sluoksniuotos tešlos pynė su porais, grybais ir vištiena/šonine/be mėsos


Kad šis pyragas bus labai skanus, jau žinojau iš anksto, nes tokį patį, tik kitokiame formate jau esu kepusi ir jis mums visiems labai patiko (jis netgi įtrauktas į TOP'ų kategoriją). Pamačiusi Dangiros įrašą iš karto prisiminiau, kad šiandien vakare reikės iškepti vištienos krūtinėlę ir kaip nors panaudoti, o šaldytuve dar liūdi indelis pievagrybių. Vakarienės paveikslas susidėliojo savaime.
Na, ką aš galiu pasakyti apie šį patiekalą? Mano vertinimas - "žiauriai skanu". Mano vyriškis apibūdino jį kaip "pradėjus valgyti, negali sustoti". 
Receptas čia net nelabai būtinas, tik idėja - aš pati nieko nesvėriau ir nematavau, tad surašysiu viską "iš akies".




Taigi, mums reikės (dviems alkaniems valgytojams tikrai pakaks):
1 lapo sluoksniuotos bemielės tešlos (250 g)
1 didelio poro (aš naudojau daug mažiukų iš mamos daržo)
~150 g pievagrybių
2 VŠ grietinės
~1/2 puodelio tarkuoto kietojo sūrio
~1/4 vištos krūtinėlės (keptos)*, nebūtina 
provanso žolelių 
druskos, pipirų
sviesto kepimui, naudojau ghee
1 lengvai išplakto kiaušinio (aptepimui)

Paruošimas:
  1. Sluoksniuotą tešlą atšildome pagal nurodymus ant pakelio.
  2. Porus supjaustome griežinėliais ir pakepiname svieste, kol suminkštės. Išpilame į dubenėlį.*
  3. Pievagrybius supjaustome plonais griežinėliais ir taip pat pakepiname ant sviesto, kol suminkštės ir ir išgaruos drėgmė. Supilame į tą patį dubenėlį pas porus.
  4. Supjaustome keptą vištos krūtinėlę ir beriame į dubenėlį pas porus ir pievagrybius.
  5. Ten pat dedame grietinę, tarkuotą sūrį, pagardiname prieskoniais, druska. Išmaišome.
  6. Sluoksniuotos tešlos lakštą lengvai pakočiojame ant kepimo popieriaus, lengvai pabarstyto miltais.
  7. Visą pasiruoštą įdarą paskirstome išilgai tešlos lakšto per vidurį, paliekant po ~3 cm iš abiejų galų užlenkimui.
  8. Šonuose pasilikusią tešlą supjaustome ~2,5 cm pločio juostelėmis juostelėmis. Kažkada kepiau panašiai supintą saldų pyragą, ir štai čia yra puiki viso proceso vizualizacija.
  9. Suformuotą pyragą aptepame lengvai išplaktu kiaušiniu.
  10. Kepame iki 185-190 laipnsių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.
  11. Išėmus iš orkaitės, leidžiame truputį atvėsti ir tiekiame.
Skanaus!


Įkvėpimas: Duok druskos

*kitą kartą gamindama dar naudojau šalto rūkymo šoninę, kuriai apkepus, subėriau porus, o vėliau į tą pačią keptuvę subėriau ir pjaustytus pievagrybius.

2018 m. sausio 5 d., penktadienis

Šokoladainis kaip Starbucks'e


Negaliu palyginti su originalu asmeniškai, bet kad jau recepto autorė sako, kad kaip Starbucks'e - aš nesiginčiju. Kaip ir absoliuti dauguma amerikietiškų saldumynų  - pyragas skanus, bet be proto saldus. Be proto. Bet prie nesaldžios kavos - visai gerai, netgi labai gerai.


Taigi, mums reikės (20x20 cm pyragui):
115 g sviesto, tirpinto
200 g (1 puodelio) cukraus
žiupsnio druskos
2 AŠ vanilės ekstrakto
2 kiaušinių
50 g (1/2 puodelio) kakavos
70 g (1/2 puodelio) miltų
1 1/2 puodelio šokolado gabaliukų, aš sunaudojau apie 80 g šokolado

Paruošimas:
  1. Į tirpintą sviestą supilame cukrų, druskų, vanilę ir išplakame šluotele.
  2. Po vieną įplakame kiaušinius.
  3. Įsijojame kakavą ir išmaišome.
  4. Įsijojame miltus ir išmaišome.
  5. Suberiame du tečdalius šokolado gabaliukų, išmaišome.
  6. Supilame į kepimo popieriumi išklotą 20x20kepimo formą (aš kepiau 19x29) ir ant viršaus pabarstome likusius šokolado gabaliukus. Aš neįsiskaičiau į receptą ir visą šokoladą įmaišiau į tešlą.
  7. Kepame iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių kol įkištas medinis pagaliukas ištrauktas bus švarus arba aplipęs trupiniais, bet ne tešla.
  8. Prieš pateikiant visiškai atvėsinti.
Skanaus!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...