Praūžė, nudundėjo dar viena proga. Pirmasis gimtadienis! Ilgai sukau galvą kokį tortą kepti. Mano mieliausia ir brangiausia draugė paprotino - tokį, kurį galėtum duoti ir jubiliatui. Taigi pasirinkau šį. Jubiliatas, aišku, tortą išbrokijo. Nieko nuostabaus, jis pastaruoju metu visą maistą dosniai atiduoda mamai suvalgyti, bet svečiai gyrė labai. Tortas tikrai puikus - gaivus, lengvas. Lengvai ir paruošiamas. Jau laukiu vasaros ir braškių sezono - tikrai bandysiu šį tortą ir su jomis!
Taigi mums reikės (20 cm skersmens torto formai):
Biskvitui:
2 kiaušinių
6 VŠ cukraus
1 VŠ krakmolo
5 VŠ miltų ( su nedideliu kaupu)
2 VŠ šilto vandens
1 AŠ (nubrauktas) kepimo miltelių
Kremui:
400 ml plakamosios grietinėlės
425 g indelis mėgiamų konservuotų vaisių (išskyrus kivių ir ananasų)
300 ml jogurto (tokio pačio skonio kaip ir konservuoti vaisiai)
20 g želatinos*
3 VŠ cukraus
1 citrinos sultys (čia nuo savęs pridėjau, nes mėgstame kai kremas gaivesnis, ne vien saldus)
Papuošimui:
1 pakelis persikinės žele
300 ml vandens
Kons.persikai
Paruošimas:
Biskvito paruošimas:
- Atskiriame trynius nuo baltymų.
- Trynius su cukrumi išplakame iki baltumo. Beplakant, po truputį supilame vandenį. Plakame ilgai (bent 3 minutes) - kol ištirps cukrus (pasitaikė keistas cukrus, plakiau ilgai, vis tiek neištirpo).
- Baltymus išplakame iki standumo, kol nebekris iš apversto indo ir bus vientisi ir tolygūs.
- Po kelis šaukštus baltymus dedame į trynius ir atsargiai maišome, kad baltymai nesukristų.
- Sumaišome reikiamą miltų, krakmolo ir kepimo miltelių kiekį.
- Po truputį įsijojame miltų ir krakmolo mišinį į kiaušinių mišinį atsargiai maišant, kad tešla nesukristų.
- Pilame į kepimo popieriumi išklotą torto formą ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min. Patikriname mediniu pagaliuku, jei sausas - biskvitas iškepė.
Kremo paruošimas:
- Jogurtą iš anksto išsiimame iš šaldytuvo, kad sušiltų iki kambario temperatūros, nes kitaip pilant želatiną, ją gali sutraukti.
- Želatiną užpilame 60 ml šilto vandens ir paliekame išbrinkti.
- Grietinėlę su cukrumi išplakame iki standumo.
- Želatiną ištirpiname, atvėsiname ir labai plona srovele nuolat plakant su mikseriu pilame į jogurtą.
- Po šaukštą į jogurtą nuolat (ir atsargiai!) maišant dedame grietinėlę.
Torto "surinkimas":
- Supjaustome atvėsintą biskvitą į 3 lakštus.
- Dedame pirmą lakštą į torto formą, tepame sluoksnį kremo, beriame pjaustytus konservuotus persikus, vėl dedame sluoksnį kremo.
- Uždedame antrą biskvitą ir pakartojame antrą punktą.
- Ant torto viršaus man kremo neužteko, taigi išplakiau dar grietinėlės su trupučiu cukraus ir citrinos sultimis. Aptepiau torto viršų ir dėjau į šaldytuvą, kad sustingtų per naktį.
- Torto viršų aš puošiau kitą dieną, nors galimą tą padaryti iš karto. Išverdame persikinio žele pagal instrukciją ant pakelio, bet su mažesniu kiekiu vandens, kad būtų standesnė. Atvėsiname, kad neištirpintų mūsų torto.
- Papuošimui skirtus konservuotus persikus supjaustome kaip norime. Aš paėmusi persiko puselę supjausčiau plonomis riekelėmis neįpjaunant iki pat vieno galo. Tokiu būdu gauname gražią vieduoklę, kurią išskleidžiame ant torto.
- Užpilame atvėsusia žele ir vėl dedame į šaldytuvą, kad sustingtų.
- Tortą iš formos lengvai išimame apipjovę pagal formos kraštą su karštu peiliu. Taip forma nusiima nesugadinant torto šonų.
- Ketinau torto šonus puošti migdolų drožlėmis, bet man ir taip jis pasirodė gražus :)
Skanaus!
*kepiau aš šį tortą ir trečiąjam savo špokučio gimtadieniui, neštis darželin. Šį kartą tortas buvo braškinis - su naminėmis trintomis braškėmis. mano pastaba - naudodami želatiną, visada žiūrėkite, kokiam kiekiui skysčio želatinos kiekį rekomenduoja gamintojas. Kokią želatiną naudojau pirmąjį kartą, nepamenu. Dabar naudojau dr.Oetker, ir dėjau gal tik 10 g/pusę pakelio.
Šaltinis: AJ receptai