2019 m. vasario 28 d., ketvirtadienis

Mielinės bandelės "Cinamoniniai drugeliai"


Ką tik iškeptos šios bandelės - nuostabiai skanios - purios, minkštos minkštutėlės. Ta proga, aš net pieno be laktozės nusipirkau, kad galėčiau prisiminti tą nuostabų - šviežiai iškeptų bandelių ir šalto pieno derinį.
Manosios bandelės ne visai priminė drugelius, visaip kaip išsilakstė. Įdaras, bandelėms bekylant ir bekepant, pabėgo ir skaniai karamelizavosi, deja, šalia bandelių. Kitą kartą, o jos vertos pakartojimo, įdarui sviestą naudočiau ne tirpintą, o kambario temperatūros.



Taigi, mums reikės:
Tešlai:
250 ml pieno
50 g sviesto
90 g (1/2 puodelio) cukraus
žiupsnelio druskos
1 AŠ vanilinio cukraus
40 g šviežių mielių (naudojau 1 1/2 AŠ sausų)
1 kiaušinio
500 g miltų

Įdarui:
90 g (1/2 puodelio) cukraus
1 VŠ cinamono
55 g sviesto

Užbaigimui:
1 kiaušinio
1 VŠ pieno
2 VŠ cukraus
1 VŠ skaldytų migdolų (neturėjau, nenaudojau)

Paruošimas:
  1. Pašildome pieną kartu su sviestu, įmaišome 1 šaukštą cukraus, įtrupiname mieles, išmaišome, uždengiame ir paliekame šiltai 15 minučių pakilti.
  2. Į dubenį suberiame persijotus miltus, padarome duobutę, supilame užputojusį mielių mišinį, likusį cukrų, plaktą kiaušinį, druską ir užminkome tešlą.
  3. Užminkytą tešlą uždengiame ir paliekame pakilti dvigubai 30 min - 1 val.
  4. Įdarui skirtą cukrų sumaišome su cinamonu, o tada su tirpintu sviestu.
  5. Pakilusią tešlą iškočiojame, aptepame įdaru, suvyniojame į ruloną ir supjaustome trapecijos formos gabalėliais. Aš tešlą kočiojau iki maždaug 0,7 cm storio. Kitą kartą kočiočiau ploniau ir į platesnį ir siauresnį stačiakampį, kad bandelės gautųsi mažesnės.
  6. Medinio šaukšto kotu įspaudžiame kiekvienos trapecijos vidurį, kad susidarytų drugelis.
  7. Bandeles sudedame į kepimo popieriumi ištiestą kepimo formą, uždengiame ir paliekame 15-20 min. pakilti.
  8. Pakilusias bandeles patepame kiaušinio ir pieno plakiniu, pabarstome cukrumi, migdolais ir šauname į iš anksto įkaitintą orkaitę.
  9. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių.
Skanaus!

Šaltinis: kažkokio žurnaliuko iškarpa.




2019 m. vasario 7 d., ketvirtadienis

Kavos keksas su šokoladu


Kai nusprendžiu iškepti kokį nors saldėsį, niekaip negaliu išsirinkti. Užtrunku begalybę, kol peržiūriu išsisaugotus saldžių kepinių receptus (o jų yra per 2000): šito nenoriu, šitą valgyti teks vienai, neturiu to ingrediento, arba ano...
Taip ir šį kartą. Jau atrodo išsirinkau šį grietininį pyragą su šokolado gabaliukais, bet paaiškėjo, kad turiu nepakankamai grietinės. "Bevartydama" savo išsaugotus receptus radau beveik identišką receptą ir daugiau nebeieškojau.
Šis keksas/pyragas paprastas ir tuo pačiu puikus: minkštas, drėgnas, purus ir labai skanus. Jam nereikia įmantrių produktų. Labai rekomenduoju jį išsikepti! Na, o mano septynmetis užsisakė šį pyragą klasiokų vaišėms savo gimtadienio proga. Tai kažką sako, ar ne?



Taigi, mums reikės (aš kepiau 23 cm skersmens atsegamoje formoje, originaliai siūloma kepti 26 cm skersmens kekso formoje su skyle):
115 g sviesto, kambario temperatūros
150 g (3/4 puodelio) cukraus
2 didelių kiaušinių
1 puodelio (apie 230 g) grietinės arba jogurto
1/2 AŠ druskos
1 AŠ sodos
1 AŠ kepimo miltelių
250 g (2 puodelių) miltų

Pabarstukams:
65 g (1/3 puodelio) cukraus
1 1/2 AŠ malto cinamono
1 VŠ tirpios kavos miltelių
170 g smulkinto šokolado, naudojau 100 g pieniško šokolado - pakako

1 puodelis = 236 ml

Paruošimas:
  1. Pabarstukams skirtus produktus sumaišome indfelyje ir atidedame į šalį.
  2. Minkštą sviestą su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska išplakame iki purumo. 
  3. Po vieną įplakame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakame, kad neliktų nei pėdsako.
  4. Įplakame grietinę.
  5. Atskirame inde sumaišome miltus, kepimo miltelius ir sodą ir įsijojame į plakinį. Išmaišome. Tešla bus tiršta.
  6. Gerai ištepame sviestu kepimo formą. Aš kepiau atsegamoje torto formoje, kurios dugną ištiesiau kepimo popieriumi, o šonus patepiau sviestu.
  7. Į paruoštą kepimo formą supilame pusę tešlos, išskirstome ir pabarstome pusę pabarstukų. Supilame likusią tešlą, vėl išlyginame ir supilame likusius pabarstukus.
  8. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45-55 minutes, kol medinis pagaliukas įkištas ir ištrauktas bus švarus.
  9. Iškepusį pyragą 20 minučių atvėsiname kepimo formoje, vėliau išimame ir avėsiname galutinai.
Skanaus!

Šaltinis: Pastry affair



Prieš 1 metus: Kokosiniai sausainiai
Prieš 3 metus: Šokoladiniai vafliai
Prieš 4 metus: Cukinijų ir bulvių blynai
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...