2017 m. vasario 12 d., sekmadienis

Višta, kepta ant alaus skardinės


Paragavusi pagalvojau, kad tai skaniausia vištiena, kurią esu kada nors valgiusi. Tokia drėgna, minkšta, tirpstanti burnoje. Tą patį pagalvojau iškepusi ir antrą kartą. O viso ko esmė - kepimo būdas: viščiukas kepamas patupdytas ant alaus skardinės.  Alus, garuodamas viščiuko viduje drėkina mėsą, o mėsa kepa tolygiau. Aš kepiau ant pintos dydžio skardinės, kurios tikrai tokios didelės nereikėjo, bent jau mano keptam viščiuikui (1,6 kg). Visiškai pakaktų 0,33 l dydžio skardinės. Kiek skaitinėjau, kepti galima ir ant stiklinio butelio. Tai visiškai, saugu, svarbu, kad butelyje viso kepimo metu būtų skysčio. Marinatą vištienai rinkitės kokį tik mėgstate patys. 



Taigi, mums reikės:
1,6 kg viščiuko
0,33 l skardinės alaus

Marinatui:
 3 skiltelių česnako
1 AŠ druskos (arba pagal skonį)
2 AŠ Provanso žolelių mišinio
2-3 VŠ aliejaus

Paruošimas:
  1. Vištą nuplauname ir popieriniu rankšluosčiu nusausiname iš išorės ir vidaus.
  2. Česnaką susmulkiname, sumaišome su likusiais marinato ingredientais.
  3. Viščiuką įtriname pasiruoštais prieskoniais (tiek iš išorės, tiek iš vidaus) ir paliekame įsiskonėti bent porai valandų. Aš marinavau maždaug 5-6 valandas.
  4. Imame skardinę ir nupilame (nugeriame) kelis gurkšnius alaus. Užtenka maždaug 2/3 skardinės.
  5. Tupdome vištą ant skardinės ir statome ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Jei turite, į krūtinėlę įsmeigiame termometrą, taip, kad jis nesiektų kaulo. Ant skardos taip pat galima išdėlioti ir stambiai pjaustytų bulvių, tačiau maniškės iškepa greitai, tad aš bulves į skardą bėriau likus maždaug 45 minutėms iki planuojamos vištos kepimo  pabaigos.
  6. Kepame iki 220 įkaitintoje orkaitėje 25 minutes, tuomet karštį sumažiname iki 160 laipsnių ir kepame apie 35-40 minučių, kol mėsos temperatūra pasieks 75 laipsnius, o įsmeigus peilį į storiausią mėsos vietą bėgs skaidrios sultys.
  7. Atsargiai, neišpilant viduje likusio skysčio,  vištą nuimame nuo skardinės, užklojame folija ir paliekame kelioms minutėms pailsėti. 
  8. Beprotiškai skanu su orkaitėje keptomis bulvių skiltelėmis bei brokolių ir spanguolių salotomis.
Skanaus!



Nusižiūrėjau: A la carte 





Prieš 1 metus: Šokoladiniai vafliai
Prieš 2 metus: Tortilijos su vištiena
Prieš 3 metus: Pasta Carbonara
Prieš 4 metus: Amerikietiški blyneliai
Prieš 5 metus: Varškės keksiukai
Prieš 6 metus: Riešutinis pyragas

2017 m. vasario 7 d., antradienis

Ispaniški ryžiai su krevetėmis


OooOooO! Toks maistas - mano gomurio džiaugsmas! Pati nustebau, kaip labai man buvo skanu. Tai trečias patiekalas, kurio paslapčia einu valgyti dar kuris laikas po pietų/vakarienės (pirmasis - lazanija, antrasis baklažanų parmidžiana). 

Šis patiekalas be galo papastai ir greitai pagaminamas, paruošimui pakanka vienos keptuvės. Jei nepatinka krevetės, jas drąsiai galima pakeisti vištiena - tiktų taip pat tobulai. 


Taigi, mums reikės (3-4 porcijoms):
1 svogūno
2 česnako skiltelių
1/2 AŠ ciberžolės (turmeric)
1 morkos
1 paprikos
1 čili pipiro (pridėjau nuo savęs, tiko tobulai)
2 pomidorų
300 g tigrinių krevečių (naudojau virtas šaldytas, kurias atitirpinau)
1 1/2 puodelio ryžių (naudojau Jasmine)
1/2 puodelio šaldytų žirnelių, atitirpintų
1 VŠ smulkintų petražolių (neturėjau, nenaudojau)
vištienos sultinio (pridėjau nuo savęs, naudojau ekologiško sultinio miltelius)
druskos, pipirų

1 puodelis = 236 ml

Paruošimas:
  1. Svogūnus ir česnaką susmulkiname ir kartu su ciberžole apkepame įkaitintame aliejuje kol suminkštės.
  2. Į keptuvę dedame tarkuotas morkas ir pakepiname.
  3. Kol kepa morkos, supjaustome juostelėmis papriką bei čili ir beriame į keptuvę.
  4. Iš paskos į keptuvę keliauja supjaustyti pomidorai. Kartu su pomidorais aš įverčiau ir neatitirpintus žirnelius. 
  5. Jei naudojame nevirtas krevetes, suminkštėjus daržovėms, beriame krevetes į keptuvę ir pakepiname, kol jos taps rausvos. 
  6. Tolygiai ant viršaus užberiame ryžius ir pusę petražolių bei užpilame 2 puodeliais verdančio vandens (nebūtina, galima ir šaltu).
  7. Aš naudojau virtas krevetes, tad jas išdėliojau tiesiog ant ryžių. Man šiek tiek trūko skonio krevetėms, tad kitą kartą, jei naudpčiau šaldytas virtas krevetes, jas dėliočiau ant daržovių prieš ryžius.
  8. Užvirus vandeniui, kaitrą sumažiname ir leidžiame virti 15-20 minučių, kol ryžiai išvirs. 
  9. Išjungiame ugnį. Jei naudojate šviežius ar atitirpintus žirnelius, užberiame juos ant viršaus kartu su likusiomis petražolėmis, uždengiame dangčiu ir paliekame 5 minutėms.
Skanaus!


Šaltinis: Food network

P.S. Antrą kartą gamindama, krevetes 30 min. pamarinavau saldžiai aštriame padaže (sweet chilli sauce). 


Prieš 1 metus: Šokoladiniai vafliai
Prieš 2 metus: Cukinijų ir bulvių blynai
Prieš 5 metus: Moliuginiai blynai
Prieš 6 metus: Naminis lydytas varškės sūrelis
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...