2014 m. sausio 25 d., šeštadienis

Ar žinote, kad...


...įdėjus sviesto, padažo negalima užvirti, nes tai pablogins padažo skonį ir aromatą.

...virimo metu sultinyje pranykusi puta vėl pakils, jei į sultinį įpilsite truputį šalto vandens.

...norėdami išvirti skanią žuvį, neleiskite pernelyg stipriai virti skysčiui, kuriame ją verdate. Verdama ant didelės ugnies žuvis sukietėja, o sultinys pasidaro drumzlinas.

...kalafiorų spalva išliks nepakitusi, jei į verdamą vandenį įbersite šaukštelį cukraus.

...Virtuose burokėliuose išliks žymiai daugiau vitaminų, jei juos virsite pasūdytame vandenyje.

...daržovių salotas pirmiausia reikia pasūdyti ir tik tada užpilti aliejumi - druska aliejuje netirpsta.

...prieš ruošiant patiekalą, molinius indelius pamirkykite 15 minučių šaltame vandenyje. Indo poros sugers drėgmę, o patiekalą paruošite sultingesnį.

...ruošdami daržovių padažus, pirma išvirkite daržoves ir tik virimo pabaigoje suberkite prieskonius - padažas bus skanesnis ir aromatingesnis.

...vėžius, krabus, midijas ir krevetes reikia berti tik į pasūdytą verdantį vandenį.

...išvirti ryžiai bus dar baltesni, jei į verdamą vandenį įpilsite truputį acto.

...aliejuje keptos bulvės bus skanesnės, jei jas sūdysite tikkepimo pabaigoje.

...perpjautos svogūnų galvutės ilgiau išsilakys, jei pjūvių vietas sutepsite riebalais. O svogūnus pjūviu žemyn sudėjus ant druskos - jie taip greit nesudžius.

2014 m. sausio 21 d., antradienis

Citrininis obuolių pyragas


Aprašydama šį pyragą tikrai negaliu apsiriboti epitetu skanus, minkštas, purus, drėgnas ir greitai pagaminamas. Įdomus - tikrai, nes vietoje įprasto cinamono aromato kvepia citrinomis. Visa tai tikra tiesa. Jei tiek jums užtenka, toliau nesikaitykite.
Aš šį pyragą kepiau dar praėjusį rudenį, daržovių derliaus nuėmimui mama susikvietė nemažą talką ir manęs, kaip visada, paprašė iškepti obuolių pyragą. Prašydama, ji turėjo omenyje paprastą ir greitą obuolių pyragą, kuris jau tapo mūsų bulviakasio simboliu :) Kadangi bulviakasis su tradiciniu pyragu jau buvo įvykęs, nutariau išbandyti kažką naujo. Šiam reikalui reikėjo pyrago, kuris lengvai ir greitai pagaminamas, paimamas į ranką netrupa ir nevarva, jo kiekį būtų lengva padidinti ir iškepti orkaitės skardoje. Visus šiuos kriterijus atitiko mano dabar aprašomas pyragas. Pagaminimo būdas ir produktai praktiškai identiški su lengvais nukrypimais  greitąjam pyragui. Vienas pagrindinis skirtumas - citrina. Man buvo labai smalsu, kokį rezultatą ištrauksiu iš orkaitės. Tas rezultatas visgi buvo netikėtas ir gana kotraversiškai įvertintas. Mano vyriškis pasakė atvirai - tai pats neskaniausias tavo keptas pyragas.... Vaikas atsikandęas gabalėlį, taip pat padėjo atgal į lėkštę... Jei atvirai - pirmą dieną man jis taip pat pasirodė nelabai skanus - citrina jautėsi gana intensyviai, ir buvo psichologiškai sunku valgyti obuolių pyragą ir nejausti cinamono skonio :) Antrą dieną valgant man jis pasirodė labai skanus! Tikriausiai pyragui reikėjo laiko, kad susimaišytų skoniai. Talkos dalyviai įvertino pyragą labai teigiamai - 5 valgytojai įveikė beveik visą pyragą. Mano mama taip pat buvo sužavėta (ji tai tikrai man sako visą tiesą apie mano kepinius). 
Ar kepčiau dar? Dieną, kai iškepiau ir paragavau, būčiau atsakiusi, kad tikrai ne. Antrą dieną valgydama pyragą mėgavausi skoniu. Jei turite kantrybės išlaukti, kol visi pyrago skoniai susiderins į harmoningą visumą - būtinai išsikepkite!


Taigi, mums reikės (20x20 cm kepimo skardai; aš nurodytus kiekius dvigubinau ir kepiau pire orkaitės esančioje skardoje):
3 kiaušinių
150 g cukraus
100 ml aliejaus
160 g miltų
1 AŠ kepimo miltelių
žiupsnio druskos
1 citrinos
6 vidutinio dydžio obuolių

Paruošimas:
  1. Citriną gerai nuplauname,. o dar geriau -pamirkome sodos tirpale ir tada gerai nuskalaujame. Blenderio pagalba sutriname į košę. Prieš trinant, patariu supjaustyti ir išrankioti sėklas.
  2. Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis ir sumaišome su citrina.
  3. Miltus persijojame ir sumaišome su kepimo milteliais ir druska.
  4. Kiaušinius išplakame su cukrumi iki purios masės.
  5. Beplakant supilame aliejų ir plakame kol gerai išsimaišys.
  6. Į tešlą suberiame miltus ir gerai išmaišome.
  7. Tešlą išmaišome su obuoliais ir sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą.
  8. Kepame iki 180 laipnsių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus neapsivėlęs.
  9. Ataušiname ant grotelių.

Skanaus!



2014 m. sausio 7 d., antradienis

Baklažanų ir pomidorų apkepas (parmigiana di melanzane)


Valgiau šį patiekalą ir negalėjau patikėti - mėgavausi kiekvienu kąsniu! Man tai buvo neįtikėtina skonio šventė, nesvarbu, kad tai paprastas patiekalas iš paprastų produktų. Skonis puikiai subalansuotas, turtingas, o pats patiekalas gana sotus. Aš dar tik atrandu baklažaną - šiais metais pirmą kartą pagaminau kažką iš jo, iki šiol jis man buvo nežinoma daržovė. O dabar (bent jau kuriam laikui) jis yra mano mylimiausia daržovė! Aišku, privalau pasakyti, kad mano nuomonė yra subjektyvi ir nebūtinai Jums bus skanu  taip kaip man, bet išbandyti ir išsiaiškinti labai rekomenduoju!
Pagaminti yra labai lengva, netgi sakyčiau elementaru, laiko šiek tiek užima (stovėjimo prie viryklės ~30 min.), bet jis tikrai to vertas!




Taigi, mums reikės (~4 valgytojams): 
2 didelių baklažanų
800 g konservuotų pomidorų*
1 didelio svogūno
4 česnako skiltelių
1 VŠ džiovinto baziliko ir kiek mažiau džiovinto raudonėlio**
druskos, pipirų
~1 AŠ cukraus
~60-100 g kietojo sūrio (aš naudojaus Džiugą)
~100 g mozzarella sūrio

*Vasarą, kai galime džiaugtis kvapniais ir gardžiais lietuviškais pomidorais, rekomenduoju, vietoje konservų naudoti juos, tik prieš dedant į keptuvę nulupti odeles (įpjauti kryžmai uodegėlę, keletui sekundžių įmerkti į verdantį vandenį, išgriebus - į šaltą - odelė nusilups labai lengvai).
**Baziliko nei džiovinto nei šviežio namie neradau, tad subėriau picos priskonių (bazilikas, raudonėlis, mairūnas).  Tiko.

Paruošimas:
  1. Baklažanus supjaustome nestoromis riekelėmis (apie 1 cm storio), išdėliojame jas vieną šalia kitos, apibarstome druska ir paliekame 15 minučių. 
  2. Keptuvėje įkaitiname šaukštą aliejaus ir pakepiname smulkiai susmulkintą svogūną.
  3. Kai svogūnas nuskaidrėja ir suminkštėja, suberiame smulkintą česnaką ir pakepiname minutę, kol paskleidžia savo aromatą.
  4. Į keptuvę supilame konservuotus pomidorus (arba smulkintus šviežius), beriame prieskonius, pagardiname druska bei cukrumi ir paliekame, karts nuo karto pamaišant, troškintis maždaug 30 minučių, kad nugaruotų skystis. 
  5. Pabaigoje paragaujame ar nieko netrūksta, jei reikia dar pagardiname.
  6. Kol pomidorai troškinasi, nusausiname baklažanus ir apkepame gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Kepame tik tiek baklažanų, kiek pasidengia keptuvės dugnas. Aliejaus pilame nedaug, nes baklažanai sugeria tiek aliejaus, kiek randa, o mes nenorime riebaus patiekalo.
  7. Kai viską pasiruošiame, imame kepimo indą, paskleidžiame trečdalį pomidorų tyrės, išklojame sluoksnį baklažanų, pabarstome trečdaliu tarkuoto Džiugo sūrio, išdėliojame pusę plėšyto mozzarella sūrio, tada vėl pomidorų tyrė, baklažanai, kietasis sūris. Ant viršaus paskleidžiame likusią pomidorų tyrę, pabarstome likusiu tarkuotu Džiugu ir plėšyta mozzarella.
  8. Kepame iki 180 laipnsių įkaitintoje orkaitėje 30 min. Jei sūris pradeda per greitai ruduoti - uždengiame folijos lapu.
  9. Patiekiame su balta duona. Vienas kartas, kai kepiau šį gėrį sutapo su Božolė (Beaujolais) atvykimu, jis ir įmažintas.
Skanaus!

Įkvėpimo ir recepto šaltiniai : Mukatanas ir Duonos ir žaidimų

P.S. Nuo pirmo karto, kai gaminau šį patiekalą, per maždaug mėnesį, aš šį fantastišką patiekalą gaminau tris kartus.

2014 m. sausio 5 d., sekmadienis

Aguoninis tortas su baltojo šokolado pertepimu ir avietėmis

Mano mama sako, kad su Naujais metais galima sveikinti iki Trijų karalių. Skubu pargrįžti į tinklaraštį ir visus, kurie karts nuo karto užsuka pas mane į svečius, sveikinu su atėjusiais 2014 metais ir...

linkiu visiems harmonijos su savimi ir viskuo, kas jus supa, 
dalintis savo meile, šiluma ir džiaugsmu su kitais, tuomet jie pas jus sugrįš su kaupu!


Ta proga vaišinu tortu, kurį kepiau šv.Kalėdoms. Turiu pasakyti, kad jis tikrai puikus! Aš nesu didelė balto šokolado gerbėja, bet čia jis tiko puikiai. Aš šokolado naudojau mažiau, nei nurodo originalus receptas, tad jo skonis buvo labai subtilus ir neįkyrus. Pats kremas, kaip bebūtų neįtikėtina, buvo labai lengvas, gaivus ir visiškai neatrodė riebus. Tortą puošiau avietėmis, kurios labai tiko ir savo rūgštele subalansavo skonį. Manau, čia labai tiktų bet kokios uogos su lengva rūgštele. Mano vyriškis beskanaudamas šį tortą prasitarė, kad drąsiai jį galiu įtraukti į top'us (nors šiaip nėra didelis tortų mėgėjas), tad neabejotinai šis tortas bus kartojamas ir nebūtinai per Kalėdas!

Taigi, mums reikės (18 cm skersmens tortui):
Biskvitui:
3 kiaušinių (baltymai atskirti nuo trynių)
75 g cukraus pudros
125 g aguonų
1 VŠ maltų riešutų (naudojau migdolus)
60 g miltų
1 VŠ kukurūzų krakmolo
1/2 AŠ kepimo miltelių

Kremui (pakanka tik pertepimui, norint, kad užtektų ir šonams, reikėtų papildomai pridėti maždaug pusę tiek produktų):
150 g baltojo šokolado (aš naudojau 100 g) manau, kad su 150 man būtų buvę per saldu
250 g grietinėlės
poros šaukštų abrikosų uogienės (nenaudojau)

Sulaistymui:
apelsinų sulčių

Paruošimas:
  1. Biskvitui baltymus išplakame iki standumo, po šaukštą plakant supilame cukraus pudrą.
  2. Tebeplakant po vieną sudedame trynius ir po kiekvieno paplakame, kol nebesimatys trynio pėdsakų.
  3. Miltus sumaišome su krakmolu ir kepimo miteliais bei įsijojame į kiaušinių masę.
  4. Suberiame maltus riešutus ir aguonas bei mentele atsargiai, vis užkabinant iš apačios viską išmaišome.
  5. Atsegamos torto formos dugną išklojame kepimo popieriumi, sukrečiame tešlą ir išlyginame paviršių.
  6. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40 minučių (kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus švarus).
  7. Išimti iš orkaitės ir mesti ant žemės iš pusmetrio aukščio. Ką tai duoda nežinau :) Prieš tai esu mėčiusi dar vieną tortą :)
  8. Kremui baltą šokoladą dedame į karščiui atsparų indą, o jį dedame ant puodu su vandeniu pastatytu ant viryklės. Kad šokoladas nepavirstų į gličią košę ir lengviau išsimaišytų, betirpdydama įpyliau pora šaukštų grietinėlės. Ištirpusį šokoladą praaušiname.
  9. Grietinėlę išplakame iki standžių putų ir po šaukštą įmaišome ją į ištirpintą šokoladą.
  10. Surenkant tortą biskvitą supjaustome į 4-5 dalis. Man, tiksliau mano vyriškiui šiaip ne taip pavyko supjaustyti į 4. 
  11. Dedame pirmą biskvito lakštą į tortinę (man taip paprasčiau surinkti tortus ir būnu tikra, kad jis nesigaus šleivas), sulaistome apelsinų sultimis ir tepame kremą. Taip sloksniuojame, kol baigiasi biskvitai ir kremas (jei darėte kremo daugiau - jo reikėtų pasilikti ir šonams aptepti). 
  12. Papuošimui pasirinkau paprastą sprendimą - stirtą aviečių ant viršaus. Manau, kad uogos ir tarp biskvito sluoksnių būtų labai į temą.
Skanaus!



Šaltinis: Aguonėlės blog'as

P.S. Nežinau kodėl, bet jau trečius metus iš eilės Naujųjų metų išvakarėse aš nei iš šio nei iš to užsimanau Panna Cottos. Šiais metais manoji panna cotta buvo super paprasta, bet nepaisant paprastumo nuostabiai skani. Gaminau elementariai ir nebežiūrėdama į receptus, nes viskas labai elementaru - užverdame lygiomis dalimis pieno ir riebios grietinėlės, vanilinio cukraus bei cukraus pagal skonį, atvėsiname ir sumaišome su išbrinkinta ir ištirpinta želatina atitinkamam kiekiui skysčio. Paliekame sustingti šaldytuve ir valgome su trintomis uogomis. Mes valgėme su braškėmis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...