Kadangi medaus tortas man nuo seno yra vienas pačių skaniausių, tai jau laukiau progos, kada galėsiu tokį iškepti pati. Šiaip tai ne pirmas medaus tortas mano gyvenime - kažkada paauglystėj buvau pamėgus virtuvę ir tokių tortų bent tris esu iškepusi, bet tai buvo seniaiiii labai seniaiii :)
Kadangi proga labai rimta - mano dabartiniam viršininkui sueina rytoj pusė metų, išmušė torto valanda :) Turiu pasakyti, kad tortas labai skanus. Labai savim didžiuojuosi :)
Taigi, mums reikės:
Lakštams:
2 nedideli kiaušiniai
2 VŠ medaus
50 g margarino (sviestas pasak recepto autorės netinka)
90 g (100 ml) cukraus (dėjau truputį rudo, truputį balto)
340 g (500 ml) miltų
1,5 AŠ sodos
1 VŠ acto (sodos nugesinimui)
aš dar įdedu cinamono, gvazdikėlių
Pertepimui:
170 g cukraus
420 g ir 200 g indeliai grietinėlės (35% riebumo)
tarkuotos citrinos žievelės ir sulčių pgl skonį arba citrinos rūgšties
Paruošimas:
- Kiaušinius, medų, margariną ir cukrų sudedame į metalinį indą, kurį dedame virš puodo su vandeniu ir kaitiname nuolat maišydami. Maišyti, kol gausime vientisą masę. Neužvirinti. Nukelkime nuo ugnies.
- Į gautą masę pilame nugesintą sodą. Viskas turėtų suputoti.
- Beriame miltus, maišome, vėliau minkome.
- Gautą tešlą padaliname į 5 dalis.
- Kiekvieną dalį kočiojame iš karto ant kepimo popieriaus (nereikės trapios plons otešlos niekur kilnoti), kol gauname 3-4 mm storio lakštą. Aš kočioju tol, kol kočiojasi. Lakštai vėliau nuo kremo išsipūs.
- Pasiimame formą ir nupjauname perteklių. Taip paprasčiau, nei pjaustant iškeptą lakštą, kuris garantuotai sutrupės. Nupjautą tešlą iškepame kartu, bus trupiniams.
- Lakštus kepame 5-7 minutes iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. atvėsiname ant grotelių.
- Atšaldytą (būtinai) grietinėlę išplakame su likusiais pertepimui skirtais ingredientais iki standžios masės.
- Tepame grietinėlę ant lakštų. Dedant kitą lakštą ant viršaus, paspaudžiame, kad grietinėlė tolygiai pasiskirstytų.
- Likusia grietinėle aptepame torto kraštus.
- Iškeptus, trupiniams skirtus tešlos likučius, sumalame (pvz. su blenderiu) ir per sietelį užbarstome ant torto. Paveiksliukui trupinius padariau iš pusės selgos kakavinio sausainio.
- Tortą pateikti mažiausiai po 12 valandų, o geriausia bent po 18 valandų.
Skanaus!
P.S. Po paros šaldytuve torto lakštai dar nebuvo visiškai sudrėkę nuo grietinėlės (skoniui tai visai nekliudė), kas yra keista, nes iškepę ir atvsę jie nebuvo kieti. Ateičiai galima lakštus sulaistyti tarkim saldžia arbata.
P.P.S lakštus galima išsikepti ir gerokai anksčiau, nes jie negenda. Taip vienu kartu būtų sugaištama mažiau laiko.
P.P.P.S. Aš, kepdama šį tortą, visada naudoju tik sviestą.
Šaltinis: čia.