2022 m. vasario 25 d., penktadienis

Paprasti čirviniai blynai

Čirviniai blynai man yra vaikystės savaitgalių prisiminimas. Kiek aš atmenu, retas savaitgalis apsieidavo be jų. Mama, o vėliau ir aš pati, juos kepdavome ant ugnies vartomoje čirvinių blynų keptuvėje (o tada aš juos kapodavau su trintomis braškėmis ir šaltu pienu). Kartais man atrodo, kad dabar, kepdama čirvinius blynus elektrinėje keptuvėje, niekaip neišgaunu to skonio, kaip vaikystėje.  
Šie blynai ne tokie, kaip anksčiau mano išbandytieji čirviniai blynai su daug sviesto ir cukraus, ir kurie labiau desertiniai, nei pusrytiniai. Šiandieniniai - paprasti, kasdieniški, jaukūs, minkšti ir švelnūs, ir  labai skanūs bei primena vaikystę, kai juos kepdavau tešlą maišydama "iš akies". 

Taigi, mums reikės:
3 kiaušinių
1 VŠ cukraus
žiupsnio druskos
1 AŠ vanilinio cukraus
250 g miltų
1 AŠ kepimo miltelių
400 ml pieno
50 g tirpinto sviesto

Paruošimas:
  1. Kiaušinius lengvai išplakame kartu su cukrumi, druska, vaniliniu cukrumi.
  2. Beriame su kepimo milteliais sumaišytus miltus, truputį pieno ir išmaišome iki vientisos masės.
  3. Supilame likusį pieną, tirpintą sviestą ir paliekame tešlą pastovėti 30 minučių. 
  4. Kepame įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje. Jei keptuvė senovinė - patriname abu keptuvės šonus lašinukais.
Skanaus!



Šaltinis: Žurnalas "Virtuvė. Nuo...Iki..." 2013 m. Nr. 1-2 (43-44) 





2022 m. vasario 2 d., trečiadienis

Paukštienos kukulių troškinys su pomidorais ir pupelėmis

 

Šį receptą nusižiūrėjau vieno PC reklaminiame žurnale. Jis man pasirodė įdomus, skanus ir lengvai bei greitai pagaminamas. Receptą aš pakeičiau pagal savo skonio receptorius bei šaldytuvo turinį. Rezultatas man tikrai patiko, o kai valgiau kitą dieną - pašildytą, jis buvo apskritai super skanus ir tada supratau, kaip jį patobulinti dar labiau. Pagal originalų receptą troškiniui skirtus produktus reikėtų tiesiog supilti į kepimo indą, iškeptus kukulius išdėlioti tolygiai ant viršaus, ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Taip padarius, patiekalas buvo visai nieko, bet šiek tiek blankokas ir kažko trūko. Kitą dieną, šildydama likučius ant viryklės, juos šiek tiek primiršau ir jie gerai pasitroškino, bet rezultatas buvo super! Ir tada aš prisiminiau, kad visiems patiekalams, kuriuose dalyvauja pomidorai, tam kad atsiskleistų visi skoniai (ir nugaruotų skysčių perteklius), juos reikia troškinti bent pusvalandį. Tad pastaba kitam kartui, kuris tikrai bus! 


Taigi, mums reikės (5-6 porcijoms):
Kukuliams:
500 g maltos paukštienos
1 kiaušinio
2 VŠ manų kruopų
džiovintų česnako granulių
Provanso žolelių
druskos
pipirų
ateityje pridėčiau svogūną ir česnako keletą skiltelių

Troškiniui:
1 skardinės (~300 g) konservuotų raudonųjų pupelių
1 skardinės (~300 g) konservuotų baltųjų pupelių
2 skardinių ( po 400 g) konservuotų pomidorų (naudojau naminius)
2 saujų špinatų (neturėjau, nenaudojau)
druskos, pipirų, Provanso žolelių ar kitų mėgiamų prieskonių
1 AŠ rudojo cukraus

Paruošimas:
  1. Kukuliams skirtus ingredientus gerai išminkome.
  2. Šlapiomis rankomis formuojame nedidelius kukulius ir kepame keptuvėje arba kaip aš: orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros apie 15 minučių.
  3. Naudojant svogūną, pirmiausia jį pakepiname keptuvėje, kol suminkštės ir lengvai apskrus, tuomet beriame smulkintą česnaką ir jam paskleidus aromatą, pilame konservuotus pomidorus.
  4. Pomidoru sant nedidelės ugnies patroškiname bent 20 minučių. 
  5. Tuomet pilame visas pupeles, dedame špinatus, prieskonius, viską išmaišome.
  6. Ant viršaus tolygiai išdėliojame kukulius.
  7. Šauname iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 30-60 minučių arba uždengiame dangčiu ir patroškiname ant nedidelės kaitros tiesiog ant viryklės. Kuo ilgiau troškinsis, tuo bus gilesni skoniai. 
Skanaus!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...