Originalus šio kekso pavadinimas "šokoladinis grietininis keksas". Bet tos grietinės čia toks mažas kiekis, kad aš nemanau, jog ji verta paminėjimo, o štai "drėgnas" - yra esminis!
Paragavusi šio kekso pagalvojau: "best of the best!" Purus, minkštas, drėgnas, šokoladinis. Tobulas! Milžiniškas pliusas man - sviestą reikia ištirpinti, o ne plakti minkštą - vadinasi nereikia iš anksto planuoti kekso kepimo ir galima būti spontanišku. Kitą dieną jis buvo taip pat labai skanus, bet jau tankesnės, sunkesnės struktūros - nebeliko to purumo, bet iš esmės tai natūralu ir dėsninga. Trumpai tariant - labai rekomenduoju išsikepti šį keksą! (Beja, šiam keksui užmaišyti užteks ir plakimo šluotelės ar šaukšto - nereikės nei mikserio!)
Taigi, mums reikės (1 apvaliam keksui):
340 g (2 puodelių) miltų
350 g (1 3/4 puodelių) cukraus. Man šis kiekis pasirodė beprotiškas - naudojau 300 g. Man buvo pats tas, mano saldžiamėgiui vyriškiui - saldumo trūko.
1 1/2 AŠ sodos
1/2 AŠ druskos
200 g sviesto
40 g (1/3 puodelio) tamsios kakavos
250 ml vandens
2 didelių kiaušinių
1/2 puodelio grietinės (pritrūkau, maišiau su natūraliu jogurtu)
1 AŠ vanilės ekstrakto
Paruošimas:
- Dubenyje, kuriame maišysime tešlą sumaišome persijotus miltus, cukrų, sodą (aš, kai reikia naudoti sodą, kartais dedu kepimo miltelius ir sodą per pus) ir druską.
- Nedideliame prikaistuvyje ištirpiname sviestą, įmaišome kakavą (riebaluose ji geriau tirpsta ir nesušoka į gumuliukus).
- Į sviesto-kakavos mišinį pilame vandenį ir kaitinant išmaišome iki vientisos masės.
- Gautą karštą mišinį po truputį pilame į miltus ir maišome, kol gausime tolygią masę ir nesimatys sausų miltų.
- Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant, kad neliktų pėdsakų.
- Galiausiai supilame grietinę ir vanilės ekstraktą, išmaišome.
- Gautą tešlą pilame į gerai sviestu pateptą kekso formą.
- Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių, kol įsmeigtas ir ištrauktas medinis pagaliukas nebus apsivėlęs tešla.
- Truputį atvėsiname, išimame iš kepimo formos ir paliekame galutinai atvėsti ant grotelių.
Šaltinis: food wishes
P.S. Šitas pyragas labai panašus. Galima būtų nusižiūrėti jo ganašo receptą.
Prieš 1 metus: Naminės mėsainių bandelės
Prieš 2 metus: Mielinės varškinės pynutės
Prieš 3 metus: Greita tortiljos pica
Prieš 4 metus: Flaugnarde su obuoliais
Prieš 6 metus: Šokoladainis (brownis) su riešutais
Prieš 7 metus: Jogurto ir žele putėsiai
Prieš 8 metus: Ruginė duona
Prieš 7 metus: Jogurto ir žele putėsiai
Prieš 8 metus: Ruginė duona