2018 m. gruodžio 18 d., antradienis

Pepparkakor - švediški ploni pipiriniai imbieriniai sausainiai


Patys pačiausi man parduotuviniai imbieriniai sausainiai yra Annas pepparkakor. Ir štai, artėjant imbierinių sausainių laikotarpiui, ieškau naujo sausainių recepto. 
Šių sausainių tešla kočiojasi gana maloniai, nors tirpsta ir minkštėja greitai, tad vėliau nuimti sausainius - yra reikalų. Pirmą partiją kepiau sąžiningai, kočiodama, formelėmis pjaustydama sausainius. Išgaravo net nespėjus išsitraukti fotoaparato. Pusę tešlos buvau užšaldžiusi. Kadangi  mano septynmečiui sausainių kepimo entuziastui sausainius valgyti daug smagiau nei kepti (jis entuziastingai inicijuoja procesą, bet atėjus laikui kočioti - pasiplauna), aš tiesiog paėmiau tą tešlos "dešrą", supjausčiau plonais griežinėliais ir juos iškepiau....


Sausainiai puikūs - labai aromatingi, kvapnūs, itin prieskoningi, su ryškiu imbiero skoniu. Sandarioje dėžutėje traškūs išlieka labai ilgai (aš iškepusi juos paslėpiau, nes jei juos būtų aptikęs mano septynmetis, jie būtų išgaravę akimirksniu) ir netyčia radau po gero mėnesio - kaip nauji! Beja, tuo pat metu kepiau ir savo mėgstamiausius, ir abejus sausainius beragaudamas, mano septynmetis rinkosi šiandien aprašytuosius pepparkakor! Ir kaskartą šiuos sausainius valgydamas vis aikčiojo, "kokie jie skanūs!", "patys skaniausi sausainiai!", "kada vėl iškepsi?".


Taigi, mums reikės (~150 plonų sausainių):
335 g (2 1/2 puodelio) miltų
2 AŠ sodos
1/2 AŠ druskos
170 g sviesto
4 VŠ imbiero miltelių
2 AŠ cinamono miltelių
1/2 AŠ maltų gvazdikėlių
1/4 AŠ juodųjų pipirų
žiupsnio Kajeno pipirų
225 g (1 1/4 puodelio) rudojo cukraus
1/4 puodelio melasos (naudojau medų)
1 didelio kiaušinio
1 didelio kiaušinio trynio

Paruošimas:
  1. Ištipriname sviestą puodelyje ar keptuvėje ant nedidelės kaitros. Kaitiname, kol sviestas mažiau putos ir pradės ruduoti. Nukeliame nuo ugnies.
  2. Į sviestą įmaišome prieskonius, druską, cukrų ir medų. Maišome, kol ištirps cukrus. 
  3. Įmaišome kiaušinį ir trynį iki vientisos masės.
  4. Dubenyje išmaišome persijotus miltus ir sodą.
  5. Į miltus supilame skystą masę ir išmaišome, kol gausime tešlą. Nepersistengiame su minkymu. Aš viską išmaišiau su mentele. Tešla labai maloni, minkšta, netgi skystoka, plastelino pavidalo.
  6. Gautą tešlą, padaliname į keturias dalis, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent valandai. 
  7. Tešlą iškočiojame kaip tik įmanoma plonai, išpjaustome norimos formos sausainius ir išdėliojame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Aš kočioju tiesiai ant kepimo popieriaus.
  8. Orkatę įkaitiname iki 130 laipsnių su ventiliatoriumi.
  9. Skardą su sausainiais dedame į aukštesnį trečdalį orkaitės ir kepame apie 15 minučių. Per tą laiką pasiruošiame dar vieną skardą sausainių.
  10. Pirmąją skardą apsukame ir perkeliame į apatinį trečdalį orkaitės ir kepame apie 10-20 minučių, kai sausainiai sukietės ir pradės rusti kraštai. Antrąją skardą dedame į viršutinę dalį. Kartojame, kol baigsis tešla. 
Skanaus!



2 komentarai:

  1. Norejau, pasitiklsinti ar tikrai imbiero sitiek daug - 4 vidutiniai saukstai ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, tiek. Net prikrinau originalų receptą. O ir savo aprašyme rašau, kad labai aromatingi ir imbieriniai. Jei neparašiau, kad kitą kartą mažinčiau imbiero, matyt jo per daug nebuvo :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...