Šis pyragas turi daug pavadinimų: Germanas, Hermanas, Vatikano duona. Kepiau aš šį pyragą kažkada, kai dar buvau studente. Ir netikėtai jis vėl pas mane atkeliavo. Aš labai retai kepu/gaminu tą patį saldėsį daugiau nei vieną kartą, nebent jis jau būna labai labai skanus ir vertas to. Šį kepiau jau bent 4 kartus. Ir dar kepsiu. Man jis beprotiškai skanus. Ypatingai skanus su džiovintais vaisiais ir riešutais. Bet mano vyras tokių pyragų nevalgo, taigi, kepu su šokolado gabaliukais. Arba be nieko.
Taigi, mums reikės:
1 puodelio raugo*
I užmaišymui:
1 puodelio miltų
1 puodelio pieno
1 piodelio cukraus
II užmaišymui:
1 puodelio miltų
1 puodelio pieno
1 puodelio cukraus
III užmaišymui:
3 kiaušinių
1 puodelio aliejaus (bandžiau kartą ir su sviestu - mums buvo skaniau)
2 puodelių miltų
2 AŠ vanilinio cukraus
2 AŠ kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
džiovintų uogų (razinų, spanguolių, vyšnių, slyvų), riešutų, šokolado, aguonų. Manau, kad puikiai tiktų ir obuoliai ar kiti švieži vaisiai.
Kartą dėjau kakavos. Kiek dėjau kakavos, tiek atitinkamai sumažinau miltų kiekį
*ruošiant savo raugą reikia sumaišyti:
1 puodelį miltų
1 puodelį pieno
1 puodelį cukraus
Puodelis =236 ml
Gaminant šį pyragą nereikėtų naudoti metalinių įrankų ar indų.
Paruošimas:
Jei neturime raugo, raugui skirtus produktus sumaišome ir paliekame kambario temperatūroje - šiltai.
1-2-3-4 dienos: raugą pamaišome 1 kartą per dieną mediniu šaukštu. Naujai gaminamo raugo pirmą dieną nemaišome.
5 diena: pamaitiname raugą I užmaišymui skirtais produktais. Gerai išmaišome ir paliekame šiltai.
6-7-8-9 dienos: raugą pamaišome 1 kartą per dieną mediniu šaukštu.
10 diena:
- Pamaitiname raugą II užmaišymui skirtais produktais. Gerai išmaišome Atskiriame po vieną puodelį tešlos, kaip raugą kitiems kepimams. Vieną pasiliekame sau, kitą padovanojame draugui.
- Atskirame inde mikseriu išplakame III užmaišymui skirtus produktus.
- Sumaišome likusį raugą su pasiruoštu plakiniu, įmaišome norimus priedus.
- Pilame pasiruoštą tešlą į sviestu pateptą kepimo formą.
- Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių.
Skanaus!
P.S. Mano vyro mama, kai padovanojau jai vieną "vaiką", šį pyragą kepa jau trečias mėnuo. Kepa kas 7 dienas, t.y. neišlaukusi viso periodo. Ir jis vis tiek labai skanus būna.