2020 m. rugpjūčio 27 d., ketvirtadienis

Pyragas su avietėmis


Šis pyragas tinka tiek vasarą, kai avietes raškome nuo krūmo, tiek žiemą, kai naudojame jas šaldytas, kad prisimintume vasarą. Sunkiausia dalis šio pyrago ir į jį panašių kepime - kambario temperatūros sviestas.
Pyragas drėgnas, kvapnus, su malonia aviečių rūgštele. Pagal šį receptą sėkmingai galima iškepti ir keksą, ir keksiukus.



Taigi, mums reikės (22-23 cm skersmens kepimo formai)
115 g sviesto, kambario temperatūros
185 g (1 puodelio) cukraus
3 didelių kiaušinių 
1/2 AŠ druskos
150 g (1 puodelio) miltų
1/2 AŠ druskos
1/2 AŠ kepimo miltelių
1/4 AŠ cinamono
1 puodelio aviečių, šviežių ar šaldytų

Paruošimas:
  1. Išplakame sviestą, cukrų ir druską iki purumo.
  2. Po vieną įplakame kiaušinius.
  3. Miltus, kepimo miltelius, cinamoną sumaišome ir po truputį įsijojame, vis pamaišant, į plakinį.
  4. Kepimo formą ištepame sviestu, supilame tešlą, išlyginame, ant viršaus išdėliojame avietes.
  5. Kepame iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40-45 minutes, kol viršus gražiai parus, o įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas bus švarus.
  6. Tiekiame pabarstytą cukraus pudra su kaušeliu ledų.
Skanaus!

2020 m. rugpjūčio 19 d., trečiadienis

Trupininis pyragas su juodųjų serbentų uogiene


Trupininis pyragas, deja, nebuvo mano vaikystės skanėstas - tokio pyrago mano mama nekepė. Bet aš jį tikrai mėgau ir mėgstu. Mano pirmasis keptas trupininis pyragas su vyšniomis buvo tiesiog fantastiškas! Bet jis buvo šiek tiek kitoks, nei dažniausiai sutinkami trupininių pyragų receptai. Atlikau "analitinį" darbą ir padariau išvadą, kad intenete "vaikšto" iš esmės du trupininio pyrago receptai: vienoje kategorijoje šiek tiek keičiasi naudojamų miltų ir sviesto santykis bei naudojamas 1 kiaušinis (pavyzdžiui kaip čia, čia arba čia), o antrąjame variante naudojama daugiau kiaušinių (pavyzdžiui kaip čia arba čia). Į tešlą galima įmaišyti cinamono, aguonų, citrinos žievelę. Neabejotinai išbandysiu abu receptų variantus, bet pradėsiu nuo pirmojo, vadovaudamasi visais perskaitytais receptais, su daugiau sviesto ir mažiau kiaušinių.
Šį kartą pyragas su juodųjų serbentų uogiene, bet galima naudoti bet kurią kitą rūgštesnę uogienę. O jei nėra uogienės, galima pasinaudoti ir variantu su šviežiomis uogomis. Aš uogienę šiam pyragui išviriau specialiai. Virdama ją "nusukau" šiek tiek cukraus, kad būtų rūgštesnė. Į pyrago tešlą taip pat bėriau 180 g cukraus, nei dažniausiai naudojami 200 g. Man buvo pats tas, gal net vos per saldu, mamai - per rūgštu. Tad - skonio reikalas :) Jei mėgstate saldžiau, cukraus berkite visus 200 g.


Taigi, mums reikės:
330 kvietinių miltų
100 g spelta miltų
180 g cukraus
1 AŠ kepimo miltelių
1/2 AŠ druskos
1/2 AŠ cinamono

200g sviesto šalto (aš naudoju šaldytą)

1 kiaušinio
~3-4 VŠ labai šalto vandens

Paruošimas:
  1. Jei Jums pasisekė ir turite kombainą, tešlą greitai ir be terlionių paruošite su juo. Aš neturiu, tad viską darau rankomis.
  2. Dideliame dubenyje sumaišome visus sausus produktus. 
  3. dažniausiai receptuose siūloma šaltą sviestą iš šaldytuvo supjaustyti kubeliais ir tuomet subėrus į sausų produktų mišinį trinti pirštais kol pavirs trupiniais. Aš sviestą dedu į šaldiklį ir vėliau sušalusį sutarkuoju per burokinę tarką. Man taip mažiau terlionės.
  4. Į "trupinius" įmušame kiaušinį, įpilame 3 šaukštus šalto vandens ir išmaišome. Tešla nesigaus vientisa, veikiau panaši į šlapią smėlį.
  5. Kepimo formą (manoji 20x30 cm) išklojame kepimo popieriumi. 
  6. Ant kepimo formos dugno tolygiai paskirstome  2/3 tešlos, ant viršaus - uogienę, o ant jos likusius trupinius.
  7. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~40 minučių, kol pyrago viršus taps skanios auksinės spalvos.
  8. Iškepusį pyragą atvėsiname formoje, kol sutvirtės.
Skanaus!






2020 m. rugpjūčio 7 d., penktadienis

Kriaušių trupiniuotis


Kai vieną vakarą pramogavau namie viena, desertui išsikepiau kriaušių trupiniuotį, kuris, beja, puikiai tiktų ir saldiems pusryčiams. Trupiniuotis pavyko nuostabiai skanus. Visi skoniai taip gerai derėjo, kad negalėjau nustoti valgyti, nepaisydama fakto, kad šiaip jis man buvo labai labai labai per saldus. Nežinau, ar kriaušės labai saldžios, ar dėl to, kad aš kuris laikas stengiuosi laikytis atokiau nuo saldumynų (tai pirmas saldus kepinys per pastarąjį pusmetį, bet tikrai ne pirmas desesrtas per savaitę, nepamanykit, kad aš jau tokia šaunuolė) ir bet koks saldėsis man yra stipriai per saldus, bet šis trupiniuotis net sumažinus recepte nurodytą cukraus kiekį (kai kepdama atsimatavau reikiamą kiekį cukraus, saldu avansu patapo ir iš karto dalį nupyliau...) man buvo pernelyg saldu. Skonį puikiai subalansavo natūralus jogurtas (puikiai tiktų - graikiškas) - jo užpylusi kabliavau aš šitą trupiniuotį, net ausys linko. 
Kaip ten bebūtų, šitą trupiniuotį aš tikrai kartosiu kitais metais, tik visiškai nebedėsiu cukraus į kriaušes (su sąlyga, kad jos bus saldžios), o trupinių sluoksniui cukraus kiekį dar pamažinsiu. Bet kad kartosiu - 100 procentų!




Taigi, mums reikės (2 valgytojams):
Kriaušių įdarui:
2-3 kriaušių
1/2 AŠ tarkuotos apelsino žievelės
1/2 AŠ malto imbiero
žiupsnio malto kardamono
1/8 puodelio džiovintų spanguolių
1 1/2  VŠ rudojo cukraus
1/2 VŠ miltų
žiupsnio druskos
1 VŠ (15 g) sviesto (šalto, supjaustyto kubeliais), aš nebedėjau

Trupiniams:
1/4 puodelio avižinių dribsnių, aš dėjau 1/3 puodelio
1/2 AŠ vanilinio cukraus
1/3 puodelio miltų
1/3 puodelio rudojo cukraus, aš dėjau 1/4 puodelio
žiupsnio druskos
60 g sviesto (šalto, supjaustyto kubeliais)
1/8 (2 VŠ) puodelio džiovintų spanguolių
1/4 puodelio migdolų riekelių

Paruošimas:
  1. Įdarui skirtas kriaušes supjaustome kubeliais.
  2. Sumaišome likusius įdaro ingredientus išskyrus spanguoles ir sviestą.
  3. Kriaušes sumaišome su spanguolėmis ir prieskonių mišiniu, kad kriaušės tolygiai juo pasidengtų.
  4. Beriame įdarą stiklinį ar keramikinį kepimo indą.
  5. Ant viršaus tolygiai paskirstome sviesto kubelius, aš, kaip minėjau, šiame etape sviesto nebedėjau .
  6. Trupiniams skirtus sausus produktus (išskyrus spanguoles, migdolus ir sviestą)  sumaišome dubenyje. 
  7. Į mišinį beriame sviesto kubelius ir pirštais triname su miltais tol, kol viskas pavirs į rupius trupinius. 
  8. Suberiame spanguoles, migdolus ir viską išmaišome. Šitą punktą kažkaip pražiopsojau, tad migdolais pabarsčiau viršų, o spanguolių nebedėjau. 
  9. Trupinius tolygiai paskirstome ant kriaušių.
  10. Kepame iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 minučių, kol įdaras pradės burbuliuoti, o trupiniai skaniai parus. 
  11. Palaikome bent 10 minučių kol atvės ir tiekiame šiltą su ledais (desertinė versija) ar graikišku jogurtu (pusrytinė versija).
Skanaus!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...