2022 m. rugsėjo 29 d., ketvirtadienis

Marinuotos kopūstų salotos (žiemai ir ne tik)

 


Šias kopūstų salotas anksčiau gamindavo mano mama. Senokai tai buvo, bet skonį vis dar atmenu - mėgau be proto. Ji jas gamindavo suvalgymui iš karto, bet man atmintyje išlikę, kad tas kibirėlis galėdavo stovėti šaldytuve ilgokai ir nieko toms salotoms nenutikdavo. Kai neseniai paklausiau mamos recepto, ji tik skėstelėjo rankomis ir prisipažino, kad nebeatsimena... O jei ir "prisimintų", neabejoju, kad sakytų, jog viską deda "iš akies". Aš miglotai atsimenu, kai kažkada klausiau jos recepto, tai būtent tokį atsakymą ir gavau "iš akies - ragauk ir suprasi". Aš nuėjau paprasčiausiu keliu, peržiūrėjau savo užsaugotų receptų klodus ir susiradau kažkada išsaugotą receptą. Tuo pačiu sužinojau, kad šias salotas galima suslėgti sterilizuotuose stiklainiuose ir laikant šaltai išsaugoti net ir žiemai. Reiks kada išbandyti. Dabar salotas gaminau greitam suvalgymui iš penktadalio receepte nurodytų produktų kiekio.

Taigi, mums reikės:
2,5 kg kopūsto
0,5 kg morkų
0,5 kg svogūnų
0,5 kg raudonosios paprikos
200 ml aliejaus
200 ml acto 9% (turėjau tik 6%, pyliau šiek tiek daugiau)
150 g cukraus (aš kiekį mažinu, nes man per saldu)
1,5 VŠ druskos

Paruošimas:
  1. Kopūstus smulkiai supjaustome ir rankomis sumaigome, kad suminkštėtų.
  2. Morkas ir paprikas supjaustome šiaudeliais, svogūnus - smulkiai ir viską sumaišome su kopūstais.
  3. Pas daržoves bpilame likusius produktus, gerai išmaišome.
  4. Jei mišraine šuošiame žiemai, sterilizuojame stiklainius ir į juos standžiai, kad neliktų oro tarpų, sugrūdame salotas. Užsukame ir saugome šaltai.
Skanaus!




Šaltinis: Neringos blogas

P.S. Greitam valgymui vietoje acto galima naudoti citrinos sultis pagal skonį. Kažkuriame recepte mačiau jog šios salotos dar gardinamos kmynais, kitame - čili dribsniais. Draugės mama nevalgo svogūnų, tad šiose salotose juos keičia česnakais. Tokią variacija taip pat mačiau internete.




Prieš 12 metų: Medaus tortas

2022 m. rugsėjo 13 d., antradienis

Orkaitėje keptos vištienos šlaunelės su kokosiniais lęšiais

 

Nuostabus patiekalas. Visų pirma, žinoma, skoniu. Na, ir kaip dauguma mano ruošiamų patiekalų - lengvai ir greitai paruošiama. Vienareikšmiškai puikus ir kartotinas patiekalas!


Taigi, mums reikės:
Vištienai
6 vnt. vištienos šlaunelių, kumpelių ar petelių
2-3 AŠ raudonosios kario pastos
125 ml kokosų grietinėlės*
druskos
*aš vietoje kokosų grietnėlės naudojau kokosų pieno skardinę, kurią atidariau nesuplakusi ir išėmiau nusistovėjusią kietą masę, o likusį skystį panaudojau vietoje vandens, reiklaingo recepte (žr.žemiau)

Lęšiams:
2 svogūnų, paustytų
2 VŠ tarkuoto imbiero
1 vnt. čili pipiro (keičiau čili dribsniais)
1/2 AŠ kumino
1/2 AŠ maltos kalendros
1 AŠ ciberžolės
500 ml vištienos sultinio
125 ml vandens 
400 ml kokosų pieno
400 g. raudonųjų lęšių
6 kale lapų (keičiau 200 g špinatų)
druska, pipirai

Pateikimui:
kalendros lapelių (neturėjau)
laimo sulčių (nepastebėjau, kad reikia)

Paruošimas:
  1. Sumaišome raudonojo kario pastą su kokosų greitinėle bei druska ir aptepame ja vištieną. Galima kepti iš karto, aš palikau marinuotis per naktį. 
  2. Keptuvėje, kurią galima dėti į orkaitę apkepiname aliejuje ar ghee svieste svogūnus, kol jie nuskaidrės.
  3. Į keptuvę beriame tarkuotą imbierą, smulkintą čili pipirą, kuminą, kalendrą ir viską pakepiname apie 1 minutę.
  4. Supilame vandenį, sultinį, kokosų pieną, suberiame lęšius, įmaišome kale lapus ar špinatus.
  5. Ant viršaus sudedame vištieną oda į viršų.
  6. Kepame iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol vištiena gardžiai apkeps ir taps minkšta.
  7. Tiekiame pabarstę kalendromis ir apšlakstę laimo sultimis.
Skanaus!


Šaltinis: Nidos receptai





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...