Šiomis bandelėmis gundžiausi jau seniai - nuo tada kai pamačiau jas pas Redą. Semlor (daugiskaita, vienaskaita - Semla) bandelės populiarios ir kepamos ne tik Švedijoje bet ir kitose Skandinavijos šalyse. Iš pradžių jos buvo tiesiog bandelės, tiekiamo su pienu (bandelė įdedama į dubenį ir užpilama šiltu pienu). Vėliau kažkas sugalvojo jas "paturbinti" ir įdaryti marcipanu bei grietinėle. Toks desertas tikrai nepadarytų gėdos per Užgavėnes (ang. Fat Tuesday).
Pernai per Užgavėnes šias bandeles išsikepiau pirmą kartą. Suvalgėme jas tiesiog...kaip bandeles. Ne, ne taip - kaip neįtikėtinai purias, minkštas bandeles. Galima sakyti nespėjau pabaigti darbo...Mano vyrukai jas šlamštė su pienu ir sakė: "Tokias bandeles gali iškepti ir dažniau!". Šiais metais jas iškepiau vėl. Originaliai semlor bandelės gardinamos marcipanų ir grietinėlės įdaru, o neturintiems marcipanų - siūloma alternatyva - aviečių uogienė. Aš pasinaudojau alternatyva.
Bandelės tikrai turbo skanios, aš jas kepsiu dar ne kartą, bet apseisiu be įdaro. Taip, su juo buvo be galo be krašto skanu - argi gali plakta grietinėlė ką nors sugadinti? Bet pagalvojus apie kalorijas.... Tos bandelės ir be grietinėlės nuostabiai skanios!
Taigi, mums reikės (16-ai moteriško kumščio dydžio :) bandelių, arba 32 - vaikiško kumščio dydžio bandelių :D ):
Bandelėms:
250 ml pieno
250 ml pieno
75 g sviesto
3 VŠ cukraus (kepant kai paprastas bandeles, jei norisi saldžių - cukrau skiekį rekomenduoju didinti)
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio
440g miltų (naudojau 550 tipo su sėlenėlėmis)
25 g šviežių mielių (aš naudojau 2 1/2 AŠ sausų mielių)
1 AŠ malto kardamono
Įdarui:
Aviečių uogienės
100 ml riebios grietinėlės (su tiek grietinėlės įdarytumėte apie 16 mažyčių bandelių)
Nors pagal originalų receptą nepriklauso, bet aš savo grietinėlę truputį pasaldinau
Nors pagal originalų receptą nepriklauso, bet aš savo grietinėlę truputį pasaldinau
Cukraus pudros pabarstymui
Paruošimas:
Tešlos ruošimas duonkepėje (aš naudojausi duonkepės pagalba):
- Pieną supilame į puodą, dedame sviestą ir pašildome, kol sviestas ištirps. Atvėsiname iki kūno temperatūros.
- Atvėsusį pieną pilame į duonkepės kibirėlį, ten pat pilame lengvai paplaktą kiaušinį, cukrų, druską.
- Įsijojame miltus,
- Beriame kardamoną ir mieles. Pasirenkame tešlos minkymo programą.
Tešlos ruošimas rankomis:
- Miltus įsijojame į dubenį, įmaišome kardamoną ir padarome duobutę.
- Pieną supilame į puodą, dedame sviestą ir pašildome, kol sviestas ištirps. Atvėsiname iki kūno temperatūros.
- Į atvėsusį pieną supilame mieles, cukrų ir druską, išmaišome ir supilame į miltus.
- Ten pat supilame lengvai paplaktą kiaušinį.
- Tešlą iš pradžių maišome su šaukštu, vėliau minkome rankomis tol, kol tešla nebelips prie rankų. Gali prireikti trupučio daugiau miltų, bet nepersistenkite, nes kuo daugiau miltų, tuo mažiau bandelės bus minkštos ir purios.
- Išminkytą tešlą uždengiame maistine plėvele ir paliekame pakilti dvigubai. Tai gali užtrukti nuo 1 valandos iki divejų, priklausomai nuo temperatūros namie. Aš užminkiusi tešlą dėjau į šaldytuvą ir bandeles kepiau tik po paros.
- Pakilusią tešlą lengvai perminkome, padaliname į 16 dalių. Aš norėjau mažyčių bandelių, tad padalinau net į 32 dalis.
- Formuojame rutuliukus ir dėliojame ant kepimo skardos. Palikite nemažus tarpus, nes bandelės dar išsipūs beveik dvigubai.
- Paliekame dar bent pusvalandžiui pakilti.
- Prieš šaunant į orkaitę bandelių viršų patepame kiaušinio plakiniu. Aš tepiau grietinėle, matyt todėl jos gavosi tokios blyškios ir, jei atvirai, gerokai mažiau "apetitnos".
- Kepame iki 210 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.
- Bandeles atvėsiname ir, jei norime autentiškų semlų, perpjauname jas per pusę, šakutės ar šaukštelio pagalba išgremžiame duobutes, įdedame po šaukštelį aviečių uogienės, ant viršaus užraitome plaktos grietinėlės, užvožiame nupjautąja dalimi, pabarstome cukraus pudra ir švenčiame riebiąsias Užgavėnes.
Šaltinis: Laisvalaikis virtuvėje