2011 m. liepos 29 d., penktadienis

Cannelloni su špinatais ir varške


Skanus, lengvas patiekalas vasaros vakarienei. Nors, nebūtinai vasaros, ir nebūtinai vakarienei. Mums labai patiko. 

Taigi, mums reikės:
16 vnt. cannelloni makaronų vamzdelių
300 g varškės
~300 g špinatų (jei atvirai, kaip visada nesvėriau)
drusko, pipirų

Padažui:
1 svogūno
2 skiltelių česnako
2 skardinių smulkintų pomidorų savose sultyse
šviežių bazilikų, petražolių etc
2 saujų tarkuoto kietojo sūrio (naudojau Džiugą)
200 g mozzarellos

Paruošimas:
  1. Špinatus nuplauname, susmulkiname ir nuplikome.
  2. Smulkintus špinatus sumaišome su varške, padruskiname ir papipiriname.
  3. Varškę sukišame į makaronų vamzdelius. Aš tai dariau konditerinio švirkšto pagalba.
  4. Sudedame prikimštus vamzdelius į kepimo skardą.
  5. Padažui skirtus svogūną ir česnakus susmulkiname ir pakepiname su šlakeliu aliejaus. Supilame konservuotus pomidorus ir viską kelias minutes patroškiname.
  6. Suberiame smulkintus žalumynus.
  7. Užpilame paruoštą padažą ant makaronų. Pabarstome tarkuotu kietuoju sūriu ir apdėliojame mozzarella.
  8. Kepame iki 200 laipnsių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
Skanaus!


Šaltinis: Beatos virtuvė

P.S. tosk pats, bet ne visai, ir labai skaniai  atrodantis patiekalas yra ir pas Indrę.

2011 m. liepos 28 d., ketvirtadienis

Dar viena pica



Kai atradau šitą picos pado receptą jau sakiau, kad daugiau ir neieškosiu, ir vis tą patį kepsiu... Cha! Aš savęs nepažįstu pasirodo. Neįdomu tą patį per tą patį kepti, taigi susiradau naują. Ir ką gi - labai skanu! Kadangi senokai kepiau pagal aną receptą, tai sunku lyginti, kuris skanesnis. Plius, kadangi kepiau vėliau, nei planavau, tai picos padas turėjo progą pakilti dar kartą po iškočiojimo. Rezultatas - purus, storesnis nei aš pratusi, bet labai skanus picos pagrindas. Nors ir storesnis, bet ne bulkinis, ne guminis, žodžiu, teisingas toks.Reikia pabandyti dar kartą, nes bent jau ten, kur aš jį nusižiūrėjau, jis nei trupučio ne storas. Hmmm, o gal aš nepakankamai plonai iškočiojau?

Taigi, mums reikės (2 didelėms picoms):
šilto vandens
4 VŠ alyvuogių aliejaus
žiupsnelio cukraus
žiupsnelio druskos
~ miltų
2 AŠ sausų mielių


Paruošimas:
  1. Sumaišome šakute saują miltų, cukrų, druską, mieles ir vandenį. Paliekame 10 min.
  2. Supilame aliejų, likusius miltus. Miltus dedame po truputį, iki kol tešla nbelips prie rankų. 
  3. Tešlą minkome apie 10 min., kol ji taps vientisa ir elastinga.
  4. padaliname į dvi dalis ir paliekame pakilti dvigubai (bent 45 minutes).
  5. Iškilusią tešlą dar kartą išminkome (bent 2-3 minutes) ir iškočiojame labai plonus lakštus. Tiesiame juos į kepimo popieriumi išklotas skardas.
  6. Toliau picas komplektuojame pagal savo norus ir pageidavimus. 


Skanaus!




Šaltinis: Tasty Art

Tortas "Juodasis miškas"


Nuostabaus skonio tortas! Sodraus, turtingo skonio. Šokoladinis, su vyšnių gaivia rūgštelėjusia gaidele. Jį gamindama neišvengiau klaidų ir nesėkmių. Apie jas - įrašo apačioje. Bet, rezultatas skonio prasme, tikrai buvo puikus. Visiems labai patiko. Tiesa, tortas gana sotus. Buvau nusižiūrėjusi jį anksčiau pas Sonatiną, bet kai susiruošiau kepti, pamačiau, kad pagal jos receptą procesas gana ilgas, o laiko tam jau neturėjau, taigi radau labai išgirtą receptą forume Supermama.lt. O kai tą patį receptą radau realizuotą Neringos blog'e ir pamačiau jos nuotraukas, abejonių neliko, kad kepsiu būtent jį.

Taigi, mums reikės (21 cm skersmens torto formai):
Biskvitams (kiekiai vienam biskvitui, tortui reikia dviejų biskvitų):
3 didelių kiaušinių
150g cukraus
100 g margarino
150 g miltų
3 kupinų AŠ kakavos
1 AŠ sodos ir ~1 AŠ acto nugesinimui

Kremui:
450 ml grietinėlės
110 g cukraus pudros arba 100 g cukraus

Įdarui:
350g vyšnių (šviežių, šaldytų, iš kompoto)

Šokolado sluoksniui:
200 g juodo šokolado
6 VŠ riebios grietinėlės

Sulaistymui:
Vyšnių likerio, sirupo ar brendžio

Paruošimas:

  1. Aš nusprendžiau pataupyti savo brangų laiką ir tešlą abiems biskvitams maišiau vienu kartu.
  2. Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi plakame kol kiaušinių masė pabals.
  3. Margariną ištirpiname ir atvėsiname. Atvėsusį, nuolat maišant, supilame į kiaušinius. 
  4. Dedame kakavą, sijotus miltus ir gesintą sodą. Gerai išmaišome.
  5. Pusę tešlos pilame į kepimo formą, kurios dugnas patiestas kepimo popieriumi. Va taip.
  6. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-30 min. Patikriname su mediniu pagaliuku ar biskvitas iškepęs. 
  7. Išimame biskvitą, kepame antrą. Abu atvėsiname.
  8. Atvėsusius biskvitus perpjauname per pusę (išilgai, suprantama).
  9. Grietinėlę kremui išplakame su cukraus pudra.
  10. Grietinėlę šokoladui pilame į indą, dedame laužytą šokoladą ir kaitiname ant puodo su karštu vandeniu, kol šokoladas ištirps. Paliekame kiek atvėsti.
  11. Vyšnias nuvarviname. Manosios šaldytos vyšnios buvo saldintos. Jei vyšnios nesaldintos, pabarstyčiau jas cukrumi, kad kol ištirps - įsisavintų ir nebūtų per rūgščios. 
  12. Nuo vyšnių susidariusį sirupą sumaišome su šlakeliu brendžio. Juo sulaistome biskvitus.
  13. Torto surinkimas: imame vieną biskvito lakštą, tepame pusę grietinėlės, pabarstome vyšniomis. 
  14. Dedame antrą biskvito lakštą, supilame tirpintą šokoladą.
  15. Dedame trečią biskvito lakštą, tepame likusią grietinėlę, pabarstome vyšniomis.
  16. Dedame ketvirtą biskvito lakštą.
  17. Puošiame pagal norą. Aš norėjau, kad mano tortas atrodytų taip, tik be gėlių. Tam reikalui gaminau šokoladinį ganašą pagal šį receptą. Rezultatas aprašytas apačioje, nesėkmių skyrelyje. Rezultato pasekmė, dar labiau šokoladinis tortas, bet čia gal ne trūkumas :D


Skanaus!



Na, o dabar apie tai, kas nepavyko ar reikėtų koreguoti:

  1. Man biskvito lakštai gavosi per stori. Nors Neringos torto forma 21, o man 20 cm skersmens, bet skirtumas pagal foto atrodo didelis. Norėjau aš kiekį tešlos pamažinti, bet mama užprotestavo. kadangi kepiau jai, tai negi dabar gailinsiu, ką pagalvos...Taigi, sau kitą sykį mažinčiau tešlos kiekį.
  2. Kadangi lakštai stori, tortas aukštas, praktikos minimum, tai tortas toks pokreivis gavosi.
  3. Kadangi nepasidomėjau anksčiau, kepimo popierių dėjau į visą formą. Aišku, biskvitai nuo popieriaus klosčių gavosi kreivi, kas irgi nepadėjo surinkinėjant tortą.
  4. Mano senasis mikseris sugedo, taigi kremą plakiau jau su nauju, o jis galingesnis. Taigi to neįvertinau ir beplakant grietinėlę pamačiau, kad ji jau pradeda visrsti į sviestą. Sustojau dar laiku, bet konsistencija jau buvo kita. Skani, bet kita.
  5. Nusipirkau termometrą į orkaitę, nes seniai įtariau, kad ji manęs nemėgsta. Ir tikrai, nustačius karštį 180 laipnsių, ji įkaitino iki 220 laipsnių. Pirmas biskvitas, kol sureguliavau temperatūrą, gavo ir šilto ir šalto, taigi iškilo neblogas kauburėlis joviduryje, kurį teko nupjauti.
  6. Na ir finalui, torto papuošimas. Turėjau ambicingų planų. Pasigaminau ganašą. Palikau jį per naktį vėsti šaldytuve, kad gerai išsiplaktų, o ryte išsitraukiau šokolado gabalą... Teko tirpdyti ir tiesiog aptepti kaip glajumi. Dėl to grožis kiek nukentėjo, nes dėl nesėkmės, nurodytos punkte Nr. 3, mano biskvito kraštai buvo belekaip banguoti ir garbanoti, ir juos ketinau paslėpti su išplaktu ganašu. Su glajumi paslėpiau, bet keikiausi beveik visą proceso laiką... 
  7. Nepaisant viso vargo, tortas tikrai buvo to vertas.


Šokoladinis sūrio pyragas



Nusprendžiau užpildyti savo išsilavinimo spragas ir iškepti, o taipogi ir paragauti šokoladinio sūrio pyrago - cheesecake brownie. Skanus tai labai labai. Bet saldus irgi. Kepsiu dar kartą tikrai, bet cukraus mažinsiu. Net mano vyriškiui, kuris, kai užsimano saldžiai, o nieko nėra (dabar taip nebūna, čia seniau) valgo cukrų šaukščiukais, buvo per saldu. Nors kai aš pasislėpus taršiau paskutinius gabalėlius, tai tas saldumas lyg netrugdė... Ai supaisysi tas moteris :D Mano kepimo forma buvo 26 cm, tai pyragiukas toks plooonas ploooonas gavosi. Pyragą vežiausi į svečius, taigi foto deja, nekokia (labai švelniai ir mandagiai tariant, tiesiog pataikaujant), o ir tai, befotografuojant nedaug trūko, kad būčiau netekusi paskutinio gabalėlio, nes mažasis plėšikas  tik ir tykojo, kol mano dėmesys susilpnės.

Taigi, mums reikės:
Šokoladiniam pagrindui:
85 g sviesto
115 g juodojo šokolado
130 g cukraus
2 kiaušinių
1 AŠ kakavos
70 g miltų
1 AŠ vanilinio cukraus
1/8 AŠ druskos

Sūrio sluoksniui:
200 g kreminio sūrio (naudojau Ricotta)
1 trynio
75 g cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus

Paruošimas:
  1. Laužytą šokoladą ir sviestą dedame į karščiui atsparų indą, kurį dedame ant puodo su verdančiu vandeniu ir maišome kol viskas ištirps. 
  2. Į šokolado ir sviesto mišinį  įmaišome cukrų beigi kiaušinius. Išmaišome.
  3. Įsijojame miltus, beriame druską bei kakavą.
  4. Pilame tešlą į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Pagal recepto autorių David Lebovitz, kepimo forma turėtų būti 23cm skersmens (apvali), arba 20 cm įstrižainės (jei stačiakampė).
  5. Sūrio sluoksniui skirtus produktus išplakame iki vientisos masės. 
  6. Gautą masę pilame ant tešlos ir šakute ar pagaliuku lengvai pamaišykite, kad gautume marmurinį efektą.
  7. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 minutes, kol kepinio centras sutvirtės ir nebebus skystas.
  8. Kepiniu ledžiame atvėsti formoje ir tada išimame.

Skanaus!



Šaltinis: Citrinos žievelė

Vanilinė duona (kepta duonkepėje)



Labai skanus pyragas. Kepiau jį mamos užsakymu. Tikrai verta bus pakartoti dar ir sau. 


Taigi, mums reikės (750 g kepaliukui):
160 ml šilto pieno
2 išplaktų mažų kiaušinių trynių
1,6 VŠ minkšto sviesto ar margarino
1,6 VŠ pasukų arba kefyro
3 VŠ cukraus pudros
0,4 AŠ druskos
475 ml kvietinių miltų
0,8 VŠ vanilinio cukraus
0,8 AŠ sausų mielių
160 ml pjaustytų džiovintų abrikosų (neturėjau, dėjau razinų)

Paruošimas:
  1. Man tešlą ruošė ir kepė duonkepė, programa Pagrindinė.
  2. Tešlą ruošiant įprastai ir kepant orkaitėje: kaip paruošti tešlą papasakota čia
  3. Iš pakilusios tešlos suformuojame kepaliuką, perkeliame į miltais pabarstytą kepimo indą, leidžiame dar kartą pakilti 30-40 min.
  4. Viršų patepame pienu, pabarstome cukrumi.
  5. Kepame iki 200 laipnsių įkaitintoje orkaitėje 35-45 minutes.
  6. Atvėsiname ant grotelių.


Skanaus!

Šaltinis: Knyga "Kepame duoną namuose".

2011 m. liepos 27 d., trečiadienis

Troškinta vištiena su pievagrybiais



Tai vienas iš nedaugelio mano pačios, ne pasiskolintų, receptų šiame bloge. Iš galvos. Skanu labai. Ir paprasta. Mėsytė minkštutė, tiesiog tirpsta burnoje (tiesą sakant, aš visada taip marinuoju). Už šią vakarienę gavau pagyrimo raštą :D Kiekių nerašau, nes viskas labai paprasta, o kiekiai priklauso nuo valgytojų skaičiaus.

Taigi, mums reikės:
Vištienos krūtinėlės
Provanso žolelių
džiovinto česnako
majonezo
pievagrybių
krapų
saliero lapelių
grietinėlės

Paruošimas:

  1. Vištienos krūtinėlę supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Pamarinuojame su prieskoniais ir majonezu. Druskos nedėjau, sako ji ištraukia iš mėsos sultis. Aš marinuoju iš ryto, kepu vakare. Užtektų ir trumpesnio laiko - 30 min. - 1 val.
  2. Pakepiname vištieną su šlakeliu aliejaus. Kepant pabarstome druska.
  3. Pakepiname pjaustytą svogūną. Tingėjau terliotis su česnaku (jis pas mane žieminis likęs su daugybe smulkių skiltelių), būtų galima įspausti ir jo. Kai jis pasidaro permatomas, suberiame plokštelėmis pjaustytus pievagrybius.  Kiek pakepiname juos, kol suminkštėja.
  4. Beriame atgal į keptuvę pas pievagrybius vištieną, dedame smulkintus krapus bei saliero lapelius. Pilame grietinėlės, kad viską iki pusės apsemtų. Aš dar įbėriau džiovinto česnako šiek tiek. Patroškiname 10 min.

Skanaus!

Šparaginių pupelių troškinys su dešrelėmis



Ačiū, Reda, už tokį puikų patiekalą! Nerealiai skaniai pavalgėm! Aš šitą receptuką nusižiūrėjau iš karto, kai tik jis buvo įdėtas, ir laukiau išsišiepusi, kada pagaliau bus šviežių pupelių. Laukėme, laukėme ir sulaukėme. Kartotinas patiekalas.


Taigi, mums reikės:
500 g šparaginių pupelių
6-7 rūkytų dešrelių (aš naudojau Medžiotojų)
1 didelio svogūno
~5 VŠ pomidorų padažo
sviesto kepimui
druskos, pipirų

Paruošimas:
  1. Pupeles nuplauname, nupjaustome uodegėles, supjaustome ~2 cm ilgio gabaliukais.
  2. Verdame pasūdytame vandenyje ~15-20 minučių, kol suminkštės. Druskos daug nereikia, nes sūrumo bus nuo dešrelių.
  3. Susmulkiname svogūną ir pakepiname jį svieste su šlakeliu aliejaus (aliejus reikalingas, kad sviestas nedegtų). Svogūnams pradėjus skaidrėti, suberiame pjaustytas dešreles ir dar pakepiname.
  4. Į keptuvę beriame išvirusias ir nuvarvintas pupeles. Šiek tiek pakepiname, sudedame pomidorų padažą, papipiriname, jei reikia, padruskiname, pakepiname ~5 minutes ir valgome.


Skanaus!

Šaltinis: Laisvalaikis virtuvėje

Mielinė bananų duona (kepta duonkepėje)


Žiūrėjo į mane du pavargę bananai, žiūrėjo ir prisižiūrėjo... Kur gi ne, kam ateina į galvą vasarą, kai pilna nuostabių vaisių ir uogų iš sodo, pirkti bananus?! Norėjosi iškepti ką nors naujo, taigi - štai šio noro rezultatas: kvapni, minkšta, skani bulka. Tiesa, bananai nepasakyčiau, kad labai būtų išryškėję, bet gal ir gerai-mano mama, nevalganti banaų, kirto šią bulka net ausys linko, net neįtardama nieko.

Taigi, mums reikės (~700 g kepaliukui):
85 ml pieno
60 g sviesto ar margarino
60 g cukraus
0,5 AŠ druskos
1 kiaušinio
1,5 vidutinio pernokusio banano
375 g kvietinių miltų    
2 AŠ sausų mielių
1 kiaušinio aptepimui
nuo savęs įdėjau cinmono apie 1 AŠ

Paruošimas:

  1. Pieną, sviestą ir cukrų pašildome ant ugnies, kad viskas susijugtų ir atvėsiname.
  2. Bananus sutriname, kad neliktų gumuliukų.
  3. Toliau viską darome, kaip papasakota čia. Aš tešlą ruošiau duonkepės pagalba.
  4. Iš pakilusios tešlos suformuojame kepaliuką arba pynę.
  5. Perkeliame į miltais pabarstytą skardą, pridengiame ir paliekame pakilti 30-40 min. Aš dėjau į silikoninę kekso formą, tai man tešla taip gerokai išlipo, ir gavosi grybo formos keplas :) Na bet svarbu nepabėgo.
  6. Aptepame plaktu kiaušiniu.
  7. Kepame iki 190 laipnsių įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 minutes.


Skanaus!

Šaltinis: Knygelė kepame duoną namuose""

2011 m. liepos 22 d., penktadienis

Obuolinis mojito (nealkoholinis)


Taip, nealkoholinis mojito. Nepalyginsi aišku su originaliuoju... Nors alkoholio nepasiilgau bendrąją prasme, bet oi kaip pasimėgaučiau tikru mojito.... Na nieko, ateis ta diena :) Obuolinio mojito paragavau restorane Gan Bei. Buvo labai skanu, bet taip ir likau nesupratus už ką čia mokėti 10 litų... Taigi pasigaminau tokį namie. Labai skanu, karštą vasaros dieną - idealus pasirinkimas. Atgaivina puikiai! Tiesa, prisipažinsiu - nieko nematavau, viską dėjau iš akies.

Taigi, mums reikės:
12  šviežių mėtų lapelių 
15 ml šviežiai spaustų laimo sulčių (naudojau 1 laimo sultis)
15 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių (nedėjau)
90 ml obuolių sulčių
2 AŠ rudojo cukraus
sodos vandens
obuolio
ledo

Paruošimas:
  1. Į stilkinę sudedame mėtas, beriame cukrų ir gerai patriname, kad išsiskirtų mėtų sultys.
  2. Supjaustome smulkiai nedidelį obuolį ir dedame į stiklinę.
  3. Pridedame ledo kubelių (idealu būtų grūstas ledas, bet aš pagailėjau savo blenderio, o tam skirto aparato neturiu).
  4. Supilame citrinos ir laimo sultis, obuolių sultis, pamaišome.
  5. Kiek lieka vietos iki viršaus užpildome sodos vandeniu (nors buvau skeptiška, bet jis priduoda geros burbulinės gaivos).


Skanaus!

Adaptuota pagal diffordsguide.com

Marmurinis kavos keksas



Šis keksas ne šiaip TOP kategorijai priklauso, bet Topų Topui. Tikrai labai skanus keksas - drėgnas, purus, minkštas, kvapnus ir be galo be krašto SKANUS. Galima valgyti ir vieną, o su pienu - nukelia į dausas. Aišku tinka ir su kava ar arbata :) Kepsiu tikrai dar kartą, kad ir kokia ilga eilė nebandytų receptų būtų. Aš šį keksą seniausiai nusižiūrėjau pas Aguonėlę, bet jis kažkaip pasimetė ilgiausiame mano bandytinų receptų sąraše. Ačiū Ilonai, kad iškėlė jį į dienos šviesą. Tiesa, tokio sodraus kavos skonio kaip šiame Kavos kekse nėra, kavos apskritai nelabai jaučiau, gal per mažai įdėjau? Bet ne dėl kavos jį kepiau ir kepsiu, taigi koks skirtumas???

Taigi, mums reikės:
300 g minkšto sviesto
300 g cukraus
žiupsnio druskos
4 kiaušinių
žiupsnio druskos
300 g miltų
1,5 AŠ kepimo miltelių
100 ml pieno
30 g kakavos
5 AŠ stiprios kavos (aš šį tirpalą gavau iš ~4 AŠ karšto vandens ir 2 AŠ tirpios kavos)

Paruošimas:
  1. Sviestą su cukrumi ir druska išplakame iki purios masės.
  2. Po vieną sumušame kiaušinius, po kiekvieno vis paplakant.
  3. Įsijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir gerai išmaišome. Maišant supilame pieną. Nepermaišome (keksai to nemėgsta)!
  4. Atidedame trečdalį tešlos į kitą dubenį ir ją įmaišome kakavos miltelius ir atvėsusį kavos tirpalą.
  5. Patepame kepimo formą riebalais. Aš keksus kepu silikoninėse formose, taigi niekuo netepu. Kepiau šį keksą apvalioje formoje su skyle, ir tai sudvejojau, ar nepabėgs toks kiekis tešlos, taigi dar iškepiau 6 mažučius keksiukus. Kepant stačiakampėje kekso formoje imčiau pusę produktų kiekio.
  6. Pilame pusę šviesios tešlos į formą, ant jos pilame kakavinę ir ant viršaus vėl šviesią.
  7. Kepame iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45-60 min., kol medinis pagaliukas ištrauktas nebus apsivėlęs. Keksas mano orkaitėje iškepė per 45 minutes, keksiukai per 15 minučių, nors teoriškai turėjo kepti 20-25 min..
Skanaus!

Sluoksniuotos tešlos suktinukai su saulėje džiovintų pomidorų pesto



Ir dar vienas labai lengvai pagaminamas užkandis prie vyno ar alaus. Ne tik lengvai pagaminamas, bet labai skaniai suvalgomas ir greitai išnykstantis nuo stalo. 

Taigi, mums reikės:
250 g sluoksniuotos tešlos
6 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
1 česnako skiltelės
1 VŠ aliejaus nuo pomidorų
3 VŠ tarkuoto parmezano
kelių baziliko lapelių
1 kiaušinio trynio sumaišyto su 1 VŠ vandens

Paruošimas:

  1. Tešlą atsišildome pagal ant pakelio nurodytas instrukcijas (aš vis pamirštu ją išimti iš anksto iš kameros).
  2. Saulėje džiovintus pomidorus nuvarviname ir smulkiai supjaustome.
  3. Sumaišome smulkintus pomidorus, išspaustą česnaką, sūrį, aliejų, smulkintus baziliko lapelius.
  4. Iškočiojame tešlos lakštą ploniau. Ant viršaus tolygiai paskleidžiame įdarą.
  5. Lakštą išilgai iš abiejų pusių susukti iki vidurio, t.y. imame vieną kraštą, susukame standžiai iki vidurio, tada kitą kraštą iki to pačio vidurio.
  6. Vyniotinį patepame trynio ir vandens plakiniu.
  7. Vyniotinį supjaustome 1 cm storio riekelėmis ir dedame jas į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  8. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol gražiai apskrus (~ 10-15 min.)
  9. Atvėsiname ant grotelių.


Skanaus!

Šaltinis: Sonatinos receptai SM

Užkandiniai keksiukai


Labai paprastas ir skanus užkandis. Ir labai greitai pagaminamas. Šių keksiukų įdarui galima naudoti tai, ko yra šaldytuve. Skanūs tiek šilti, tiek jau atvėsę.

Taigi, mums reikės (12-ai keksiukų):
400 g šaldytos sluoksniuotos tešlos
200 g natūralaus jogurto
2 kiaušinių
druskos, pipirų
2 pomidorų
100 g kumpio
petražolių
kelių svogūnų laiškų

Paruošimas:
  1. Atšildytą sluoksniuotą tešlą iškočiojame plonai. Su aštriu peiliu išpjauname ~12 cm skermens apskritimus. Aš tam reikalui naudojau metalines keksiukų ar tai tartukų formeles. 
  2. Dedame išpjautus tešlos apskritimus į riebalais išteptas keksų formeles. Mano formelės silikoninės, taigi tepti niekuo nereikėjo.
  3. Supjaustome įdarui skirtus pomidorus, kumpį, petražoles ir svogūnų laiškus.
  4. Dedame įdarą į tešla išklotas keksiuku formeles.
  5. Išplakame kiaušinius su jogurtu, druska ir pipirais. Pilame ant įdaro, kad lengvai apsemtų.
  6. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, apatinėje dalyje apie 15 minučių, kol sutirštės įdaras.

Skanaus!

Šaltinis: Saulėta virtuvė

Orkaitėje keptas varškės sūris su daržovėmis


Ir nesvarbu, kad eilėje dar laukia 13 neaprašytų išbandytų receptų, negaliu nepasidalinti šiuo, čia ir dabar. Kaip skanu buvo, nemoku nupasakoti. Labai. Labai labai! Belenkaip skanu! :D Puikus pasirinkimas lengvai vasariškai vakarienei ar pasisėdėjimui su draugais prie vyno taurės. E. sakė irgi super duper - kartotinas projektas. Patiekalui be mėsos, tai oho koks komplimentas. :) Išnyko tas sūris kaip dūmas, liko tik mielas prisiminimas... reikės būtinai pakartoti, ir ilgai nelaukiant.

Taigi, mums reikės (dviems valgytojams):
22 proc. riebumo balto varškės sūrio
1 paprikos
1 pomidoro
pusės jaunos cukinijos
4 pievagrybių
2 česnako skiltelių
Provanso žolelių mišinio
druskos, pipirų
manau, dar tiktų alyvuogės
alyvuogių aliejaus (aš naudojau aliejų nuo saulėje džiovintų pomidorų, jiems pasibaigus, aliejų apdairiai pasilikau)

Paruošimas:

  1. Kad į sūrį gerai įsigertų visi prieskoniai, aš jį paprieskoniavau iš ryto. Taigi, įtriname sūrį išspausta česnako skiltele, druska, pipirais, Provanso žolelių mišiniu, dedame maišelin ir į šaldytuvą. Aišku, pakaktų ir valandos kitos, ar netgi kepti iš karto, bet man patinka, kai skonis įsigėręs į visą sūrį.
  2. Papriką supjaustome juostelėmis, pievagrybius perpjauname per pusę, cukiniją - griežinėliais (~0,5 cm, aš supjausčiau ploniau, tai kai kurie padegė), česnako skiltelę (galima ir daugiau iš tikro) supjaustome stambiai, pomidorą - griežinėliais. Atrodo nieko nepamiršau.
  3. Sūrį dedame į kepimo popieriumi ištiestą skardą, beriame supjaustytas daržoves, daržoves dar pabarstome druska, pipiriukais, apšlakstome alyvuogių aliejumi.
  4. Kepame iki 180 laipnsių įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 min. kol daržovės suminkštės, o sūris gražiai apskrus.
Skanaus!!!

P.S.  Ačiū, Gedui, kad priminė man šį jau pamištą vaikystės skanėstą, kurį dažnai kepdavo mano mama.

P.P.S. Pastaruoju metu, kai kepu šį sūrį, renkuosi jį labai didelį. Kad jis skaniai sukeptų kepu taip: suvynioju į foliją, dedu į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. aplinkui išdėlioju pjaustytas morkas ir raudonąjį svogūną. Kepu iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Tuomet atvynioju foliją, beriu į skardą likusias daržoves ir kepu dar apie 20-30 minučių. Daržoves prieš kepdama visada beriu į maišelį, pilu aliejaus, balzaminio acto, druskos, pipirų, česnako granulių, provanso žolelių, gerai pakratau ir jau tada beriu ant skardos.

2011 m. liepos 21 d., ketvirtadienis

Raudonųjų serbentų pyragas


Šiais metais, kaip niekada, stengiuosi nepraleisti galimybės iškepti ką nors su sezono gėrybėmis, Taigi, pasibaigus braškių sezonui ėmiausi raudonųjų serbentų. Ne todėl, kad juos labai mėgstu, tiesiog jie pirmieji po braškių ir trešnių prinoko pas mano mamą sode. Čia gal ir buvo mano klaida, o gal ir ne klaida. Pyragas skanus, pagrindas tiesiog pasakiškas - toks trapus smėlinis, bet labai skanus. Na o viršus - gaivus, kaip pasakė mano mama. Man gal kiek per daug serbentų rūgštelės, presipynusios su morengo saldumu. Tiems, kas mėgsta raudonuosius serbentus - tai puikus pyragas. 
Man jis būtų gal pavykęs dar skaniau, bet aš iš didelio rašto išėjau iš krašto. Nusipirkau nedideles keramikines formas ir išmąsčiau, kad kepsiu jose, kaip tartas. Jos visgi buvo per mažos mano pyragui, taigi sluoksniai gavosi storoki. Serbentai giliau nesusproginėjo, kaip tikėjausi, o ilgiau kepti nenorėjau, nes viršūnėlė jau pradėjo per daug skrusti.
Reziume: teisingai viską padarius ir mėgstant serbentus - puikus pyragas :) Gal kitais metais susigundysiu tokiu variantu (užsispyrus ane? :)).


Taigi, mums reikės:
Pagrindui:
240 g (360 ml) miltų
1 AŠ kepimo miltelių
110 g minkšto sviesto
100 g (120 ml) cukraus
2 kiaušinių trynių

Įdarui:
2 kiaušinių baltymų
120 ml cukraus
2 AŠ kukurūzų krakmolo
540 ml raudonųjų serbentų


Paruošimas:
  1. Pagrindui skirtus produktus išmaišome, sumikome tešlą ir dedame bent pusvalandžiui į šaldytuvą.
  2. Išimtą iš šaldytuvo tešlą iškočiojame. Man, kaip ir Forellei, ta tešla nė velnio nesikočiojo, nes buvo labai trapi. Tai kadangi dariau dvejose kepimo formose, pasidariau dvi lygias trupinėlių krūveles ir išklojau tolygiai kepimo formas. Tikrai būtų galima pagrindą pakloti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. 
  3. Pagrindą kepame iki 170 laipnsų įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes (aš kepiau 20 min.), kol pasidarys gražios auksinės spalvos.
  4. Įdarui baltymus išplakame iki standžių putų. Palaipsniui įmaišome cukrų ir krakmolą ir kepame dar 5 minutes. 
  5. Įmaišome serbentus ir užpilame ant pagrindo.
  6. Kepame toje pačioje temperatūroje apie 10 min. (aš kepiau 15 min). 


Skanaus!

P.S. Rašau š šį įrašą, prisimenu pyragą, kurį kepiau daugiau nei prieš savaitę, ir galvoju, kad tikrai verta jį iškepti, tik teisingai. Net jeigu ir raudonieji serbentai nėra mano mėgstamiausios uogos.


Šaltinis: Forellės receptai

2011 m. liepos 13 d., trečiadienis

Ricottos tortas su braškėmis


Na ir dar braškių tema :)
Kai pamačiau šitą pyragą-tortą pas Aguonėlę, išsišiepusi laukiau braškių sezono, kad galėčiau jį išbandyti. Taip taip, žinau,kad braškės jam nebūtinos. E. valgė šį pyragą nubraukęs braškių viršūnėlę, na o man kaip tik, braškės suteikė pyragui gaivumo. E. sakė, kad jei be braškių, tai galiu kepti ir dar kartą :D Manau, kad tikrai kepsiu, nes skanu ir be braškių :)

Taigi, mums reikės (20 cm skersmens torto formai):
Pagrindui:
180 g šokoladinių Selga sausainių
65 g sviesto


Įdarui:
250 g ricottos sūrio (kitą sykį dėsiu dvigubai)
2 kiaušinių
50 g sviesto
30 g + 40 g cukraus
2 VŠ brendžio
30 g miltų
pusės citrinos tarkuotos žievelės
žiupsnelio druskos

Braškių viršūnėlei:
dubenėlio braškių
pusės pakelio raudono tortų užpilo (aš turėjau tik besplavį)

Paruošimas:
  1. Sausainius susmulkinam iki smulkių trupinėlių.
  2. Sausainių trupinius labai gerai sumaišome su tirpintu sviestu.
  3. Sausainių masę paskirstome tolygiai torto formoje ir gerai suspaudžiame. Dedame šaldytuvan, kol pasiruošime įdarą.
  4. Ricottos sūrį, kiaušinių trynius, 30 g cukraus, citrinos žievelę ir brendį gerai išplakame. 
  5. Supilame ištirpintą, kiek pravėsusį sviestą ir gerai išplakame.
  6. Atsargiai įmaišome miltus.
  7. Kiaušinių baltymus išplakame su druska. Kai putos pradės standėti, po truputį pilame cukrų ir toliau plakame iki standumo.
  8. Po šaukštą dedame dedame baltymus į ricottos masę ir atsargiai išmaišome.
  9. Gautą įdarą sukrečiame į torto formą ant sausainių pagrindo.
  10. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~45 minutes.
  11. Iškeptą pyragą ataušiname, išdėliojame, jei yra noras pjaustytas braškes ir užpilame paruoštą torto želę.
  12. Atšaldome šaldytuve.

Skanaus!

Šaltinis: Aguonėlės blog'as

Sukta duonelė su žolelėmis ir saulėje džiovintais pomidorais

 Nuvilnijo per blog'us šios duonelės kepimo banga. Pagavau ir aš šią bangą. Duonelė iš tiesų nuostabi. Puikus užkandis ir stalo puošmena. Aš pasiskaičiusi keliuose bloguose, kad tešla kietoka, patikrinau duonkepei beminkant tešlą ir man ji irgi tarsi pasirodė kietoka, tai įpyliau dar truputį vandens, bet be reikalo. Tešla gavosi skystoka, formuoti spiralę man buvo sunkoka. bet vis tiek labai skanu, taigi kitą sykį pilčiau vandens tiek, kiek nurodyta recepte.

Taigi, mums reikės:
130 g (1 puodelio) kukurūzų miltų
260 g (2 puodelių) 550D miltų
1 puodelio šilto vandens
10 g šviežių arba 1 AŠ sausų mielių
1 AŠ cukraus
1 AŠ druskos
3 VŠ alyvuogių aliejaus

Įdarui:
alliejuje marinuotų džiovintų pomidorų
3 skiltelių česnako
4 VŠ alyvuogių aliejaus (naudojau nuo pomidorų)
Provanso žolelių mišinio

Paruošimas:

  1. Naudojant sausas mieles, supilame jas į stiklinę šilto vandens su cukrumi ir paliekame kol suputos. 
  2. Sumaišome sijotus miltus, druską. Jei naudojame šviežias mieles, įtriname jas pirštais į miltus.
  3. Supilame vandenį, aliejų ir užminkome tešlą. Minkome bent 5 minutes, kol tešla pasidarys vientisa. 
  4. Uždengiame tešlą rankšluosčiu ir paliekame šiltai, kad pakiltų dvigubai (~1 val.).
  5. Pasiruošiame įdarą: supjaustome pomidorus, įspaudžiame česnako skilteles, supilame aliejų, beriame žolelių mišinį arba susmulkiname šviežias, viską sumaišome.
  6. Pakilusią tešlą lengvai perminkome ir iškočiojame į apskritimą. 
  7. Ant apskritimo paskleidžiame įdarą ir apskritimą supjaustome juostelėmis.
  8. Juostelėmis sukame vieną ant kitos į sraigę, pradedant nuo trumpiausios.
  9. Uždengiame rankšluosčiu ir paliekame pakilti ~ 30 min.
  10. Kepame iki 200 laipnsių įkaitintje orkaitėje apie 30 min., kol gražiai paruduoja.


Skanaus!

Šaltinis: Aguonėlės blog'as

Kiaušinių-mėsos vyniotinis



Labai puikus vyniotinis, kurį galima valgyti tiek kaip pagrindinį patiekalą, tiek kaip šaltą užkandį. Kadangi vyniotinis išėjo nemažas, aš dalį supjausčiau riekelėmis ir užšaldžiau. Jis labai skanus ir atšildytas pakeptas keptuvėje ar tiesiog pašildytas mikrobangėje.


Taigi, mums reikės:
I sluoksniui:
250 g sūrio
5 kiaušinių
125 g majonezo
125 g grietinės

II sluoksniui:
700 g kalakutienos faršo
didelio svogūno
3 skiltelių česnako
2 mažų kiaušinių
provanso žolelių mišinio
druskos

Paruošimas:

  1. Kiaušinius išplakame ir sumaišome su tarkuotu sūriu, majonezu ir grietine. 
  2. Pilame masę į kepimo popieriumi išklotą skardą (kuri būna prie orkaitės) ir kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Atvėsiname.
  3. Ant pagrindo paskleidžiame paruoštą iš jam skirtų produktų faršą.
  4. Suvyniojame į vyniotinį.
  5. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Man kiek pradėjo degti viršus, taigi pridengiau su folija.


Skanaus!

Šaltinis: Sonatinos receptai SM

Braškių Panzanella

Nors iš braškių liko tik prisiminimas, bet aš dar pasierzinsiu.
Stengiausi kuo efektyviau išnaudoti taip trumpą braškių sezoną. Taigi dar vienas desertas su braškėmis. Kartu su E. jį įvertinome kaip "Įdomų". Skaniai įdomų. Karamelizuoti saldūs duonos kubeliai labai derėjo su braškėmis ir jogurtu. Naudojau savo keptą ruginę duoną. Ji 100 proc. ruginė, taigi turi savo rūgštumo. Valgydama galvojau, kad su pirktine paprasta juoda duona, gal būtų buvę skaniau. Gal. Bet buvo skanu ir taip.

Taigi, mums reikės:
50 g sviesto
50 g + 2 VŠ cukraus
3 riekių šviežios juodos duonos
žiupsnio druskos
natūralaus jogurto
trintų braškių (man prisireikė apie ~1 puodelio))

Paruošimas:

  1. Keptuvėje ištipriname sviestą ir į jį suberiame cukrų bei druską. maišome, ko cukrus ištirps.
  2. Sviesto ir cukraus mišinyje apvoliojame kubeliais pjaustytą duoną.
  3. Pašauneme duoną į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 15-ai minučių, kad apskrustų. Pamaišome kas 5 min.
  4. Trintas braškes sumaišome su 2 VŠ cukraus.
  5. Į dubenėlius, kuriuose tieksite šį desertą, suberiame duonos kubelių, užpilame trintas braškes, dedame po 1-2 šaukštus jogurto ir tiekiame.

Skanaus!

Šaltinis: Kvepiantis urvas

Crostata su braškėmis





Kokia gėda, kokia gėda... Aš jau dairausi receptų su serbentais, o vis dar neparodžiau, ką nuveikiau su braškėmis...
Kai tik pamačiau pas Aguonėlę šitą receptą, žinojau, kad kepsiu! Laukiau nekantriai lietuviškų braškių sezono pradžios, tik vis kažkaip šiam pyragui eilė vis neateidavo. Taigi paskutines braškes paskyriau būtent šiam puikiam desertui. Jis labai skanus. Tik ką iškeptas su kamuolėliu vanilinių ledų. Skanus ir atvėsęs. Teko man jį suvalgyti vienai, nes mano uogų nemėgėjas visiškai nesusidomėjo, nes turėjo dar marmurinio kavos pyrago. Taigi, man buvo skanu :) Teisybės dėlei pasakysiu, kad man braškių trupiniuotis visgi skaniau.

Taigi, mums reikės:
Tešlai:
300 g miltų
150 g šalto sviesto
80 ml ledinio vandens
60 g cukraus

Braškėms:
500 g braškių
2 VŠ cukraus
1 VŠ su kaupu kukurūzų krakmolo

Paruošimas:

  1. Iš tešlai skirtų produktų greitai suminkome tešlą ir padedame ją į šaldytuvą bent 1 valandai.
  2. Atšalusią tešlą iškočiojame plonai į apskritimą. Nereikia stengtis, kad jis būtų idealus - netvarkinga forma ir kraštai būdingi crostatai.
  3. Nuplautas braškes (dideles supjaustome) sumaišome su cukrumi ir krakmolu. Supilame viską į apskritimo vidurį ir tolygiai paskirstome, paliekant kraštus, kuriuos užlenkiame į vidurį.
  4. Kepame iki 220 laipnsių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. 
  5. Iškepusį pyragą paliekame atvėsti, patiekiame šiltą su ledais.


Skanaus!


Šaltinis: Aguonėlės blog'as

2011 m. liepos 3 d., sekmadienis

Braškių trupiniuotis (crumble)


O va čia tai gėėėris! Prisipažinsiu, kad tiek kepiau, tiek valgiau trupiniuotį (crumble) pirmą kartą. Anksčiau matydavau obuolių trupiniuočių receptus ir vis nesuprasdavau, kur gi žavesys tokio kepinio... Nežinau, kaip obuolių, bet braškių trupiniuotis - pasaka! Trupinukai traškūs, karameliniai, su cinamono gaidele, braškės - kaip visada kvapnios, su malonia rūgštele. Bet jų konsistencija - nenusakoma - pakepus tokios, kaip čia nusakyt...na tirštas šviežias braškių džemas - be galo aromatingas, tąsus, gerulis toks. 
Pagal receptą braškes reikėjo pasaldinti medumi - neturėjau. Pabarsčiau šiek tiek rudojo cukraus. Kai valgiau vis galvojau, čia per saldu ar ne. Saldu - taip. Per saldu - gal ne. Jei bijot, kad bus per saldu, palikite tik trupinių cukrų. Bet pabandyti verta, jei dar rasite užsilikusių braškių!

Taigi, mums reikės:
1 l pjaustytų braškių (aš nepjausčiau, ir tiesiog išdėliojau braškes ant kepimo formos dugno, dėliojau kiek reikėjo, nematavau)
60 ml medaus (neturėjau, šiek tiek pabarsčiau ruduoju cukrumi)

85 g miltų
55 g avižinių dribsnių
110 g rudojo cukraus
3/4 AŠ cinamono
80 ml šalto sviesto, supjaustyto kubeliais (pamiršau pasverti, dėjau "iš akies")

Paruošimas:

  1. Įkaitiname orkaitę iki 175 laipsnių
  2. Sumaišome braškes su medumi tiesiai kepimo formoje. Manoji 16x26 cm (matavau ties dugnu.)
  3. Trupinių ingredientus sumaišyti ir pirštais sutrinti iki mažų trupinėlių. Beriame ant braškių.
  4. Kepame įkaitintoje orkaitėje 35-40 min., kol trupinukai gražiai parus, o braškės burbuliuos (ne burbės, burbuliuos).
  5. Pateikiame kiek atvėsintą su ledų ar grietinėlės kamuolėliu. 


Skanaus!


P.S. Svajojau apie tą ledų kamuolėlį ant šio puikaus deserto kai jiskepė, bet iškepus mano ožiukas užsikorė man ant kaklo, taigi ledus krapštyti iš šaldiklio nebuvo kaip. O kvapas ir išvaizda bovo tooookie pasakiški, kad sukirtau be jokių priedų.  Ir vis sukau ratus apie kepimo indą tol, kol nieko nebeliko. E. irgi teigiamai įvertino.



Šaltinis: The second lunch

2011 m. liepos 2 d., šeštadienis

Vyniotinis su braškėmis


Paprasta kaip du kart du pagaminti, o gardu be galo. Tiesa, neturėjau pakankamai varškės, tai kremo galėjo būti ir daugiau, bet (!) vis tiek buvo labai skanu - biskvitas labai purus ir lengvas, beveik orinis, o braškės kreme tokios gaivios, lengvai rūgštelėjusios ir toookios kvapnios...mmm... tikriausiai žiemą eisiu per šiuos braškinius įrašus ir bandysiu vėl įkvėpti to vasaros aromato...
Kai E. valgė, sakė, kad skanu, bet jei nebūtų braškių - būtų tobula...nedraugauja jis nei su vaisiais, nei su uogom deja.... o mama įvertino puikiai, tik sakė, kad braškių per mažai :D

Taigi, mums reikės:
Biskvitui:
4 kiaušinių
100 g cukraus pudros
55 g miltų
50 g krakmolo (naudojau kukurūzų)
1 AŠ kepimo miltelių

Kremui:
200 ml riebios grietinėlės
250 g varškės (aš dėjau 200)
2-3 VŠ cukraus pudros
šviežių braškių

Paruošimas:
  1. Orkaitę įkaitiname iki 220 laipsnių. Per tą laiką kol ji įkais pasiruošime biskvitą.
  2. Kiaušinius su cukraus pudra mikseriu plakame apie 8 minutes. 
  3. Likusius biskvito ingredientus įmaišome į kiaušinius ir gerai išmaišome.
  4. Tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotą skardą (kur būna prie orkaičių). 
  5. Kepame 7-8 minutes, kol parus, stebėkite, kad neperkeptų.
  6. Išimtą biskvitą apverčiame ant švaraus rankšluosčio, nulupame kepimo popierių (jei sunkiai nusilupa, popierių lengvai padrėkiname vandeniu), suvyniojame ir paliekame atvėsti.
  7. Išplakame grietinėlę su cukraus pudra. 
  8. Į varškę dedame po kelis šaukštus grietinėlės ir atsargiai išmaišome.
  9. Išvyniojame atvėsusį biskvitą, ant jo tolygiai tepame kremą, išdėliojame pjaustytas braškes ir vėl suvyniojame.
  10. Palaikius bent kelia svalandas šaldytuve, biskvitas sudrėks nuo kremo, bus skaniau, o ir pjaustyti lengviau!
Skanaus!

Šaltinis: Valgom Europą

Grietininė duona (kepta duonkepėje)


Kai kepiau (tiksliau duonkepė kepė) šią duoną, aš mintyse jau kūriau pabumbėjimą įrašo pradžiai apie tai, kaip galima vadinti duona kepinį, kurio sudėtyje yra kiaušinių, sviesto, vanilinio cukraus ir pan... Tačiau (!) ši duona visgi gavosi labai teisinga. Tokia prisitaikanti, priklausomai nuo to, ko reikia - ji tinka ir kai reikia pyrago ir kai reikia sumuštinių duonos. Kaip sumuštinių duona ji, mano didžiam nustebimui, E. buvo palaiminta, o jis šiuo klausimu tikrai išrankus. Man ji taip pat patiko, bus dažnas kepinys.

Taigi, mums reikės (500 g kepaliukui):
115 ml vandens
 0,5 VŠ vanilinio cukraus
1 VŠ cukraus
0,75 AŠ druskos
40 ml (50 g) grietinės
1 mažo kiaušinio
0,6 VŠ minkšto sviesto
225 g (355 ml) miltų
1,25 AŠ sausų mielių   

Paruošimas:
  1. Kepant duonkepėje, visus ingredientus sudedame pagal duonkepės rekomendacijas, ir pasirenkame Pagrindinę programą.
  2. Kepant orkaitėje:
  • Iš produktų paruošiame mielinę tešlą. Kaip, papasakota čia.
  • Suformuojame kepaliuką, perkeliame į miltais pabarstytą kepimo indą, leidžiame dar kartą pakilti 1-1,5 val., viršų patepame pienu, pabarstome cukrumi.
  • Kepame iki 200 laipnsių įkaitntoje orkaitėje 35-45  minutes.
  • Atvėsiname ant grotelių.

Skanaus!

Šaltinis: Knyga "Kepame duoną namuose"

Šviesi plikyta duona (kepta duonkepėje)


Kaip pirktinė, tik dar skanesnė! Nors jau lyg neturėčiau, bet kas kartą vis nustembu,kai išbandau naują duonos receptą, ir sulaukiu tokio rezultato. Nepaisant to, kad aš šiaip jau labiau mėgstu juodą duoną, bet šita man labai patiko. E. patiko irgi. 
Aš visada naujus duonos receptus bandau su mažiausiu galimu kepliuko svoriu - 500 g. Taigi mano duonelė gavosi gana plona, bet nuo to skonis tikrai nenukentėjo. Tikrai galėjau kepti ir viso kilogramo kepalą, būtų verta to.

Taigi, mums reikės (500 g kepaliukui):
Plikiniui:
85 ml kvietinių miltų         
0,85 AŠ kmynų         
0,5 AŠ linų sėmenų    
100 ml verdančio vandens

Tešlai:
85 ml vandens
0,5 VŠ druskos
0,85 VŠ cukraus
85 ml ruginių miltų
200-250 ml kvietinių miltų (aš pyliau 200 ml)    
1,25 AŠ sausų mielių
0,85 VŠ saulėgrąžų

Paruošimas:
  1. Plikiniui skirtus miltus, kmynus ir sėmenis supilame į dubenėlį ir užplikome vandeniu. labai gerai viską išmaišome, kad neliktų gumuliukų ir paliekame atvėsti.
  2. Tešlą ruošiant duonkepėje, sudedame visus produktus pagal duonkepės rekomendacijas į kepimo indą. Programa: Pagrindinė arba Pilno grūdo.
  3. Tešlą ruošiant įprastai ir kepant orkaitėje:
  • Atvėsusį plikinį pilame į didelį indą, supilame vandenį, miltus (50 ml pasiliekame), druską, cukrų, saulėgrąžas ir sausas mieles.Gerai išmaišome. Jei tešla labai lipni, beriame likusius miltus.
  • Šlapiomis rankomis suformuojame kepaliuką, dedame į miltais išbarstytą formą ir leidžiame pakilti (ę0-40 min.)
  • Kepame iki 220 laipnsių įkaitintoje orkaitėje 10 min., vėliau sumažiname iki 200 laipsnių ir kepame 20-35 min. 
  • Gerai iškepęs kepaliukas, pabeldus į jį, skamba.
  • Kad pluta būtų traškesnė, kepimo metu orkaitėje galima laikyti indą su vandeniu.
  • Iškeptą duoną vėsiname ant grotelių, apipurškiame vandeniu ir uždengiame švariu rankšluosčiu.
Šaltinis: Knyga "Kepame duoną namuose"

Braškių duonelė


Pradėsiu nuo pabambėjimo: paaiškinkit man šiuolaikinę madą keksus/pyragus vadinti duonelėmis: bananų duona, braškių duona... Nesuprantu aš. 
Bet, kadangi iš dainos žodžių neišmesi, tai tebūnie braškių duonelė. Skanu. Valgiau ir šiltą, ir vieną, ir su sviestu - man patiko. Pati duonelė minkšta, puri, su lengva cinamono gaidele, o braškės suteikia gaivumo ir lengvą rūgštelę, kuri labai tinka. Net E., kuris nemėgsta vaisų ir uogų kepiniose įvertino šią duonelę teigiamai.

Taigi, mums reikės:
100 g kambario temperatūros sviesto
175 g cukraus (reikėjo 180 ml blto cukraus, bet pasirodo mano cukrus baigėsi, tai krapščiau iš cukrinės likučius, o trūkumą užpildžiau ruduoju cukrumi )
3 didelių kiaušinių
275 g miltų
1/2 AŠ kepimo miltelių
1/2 AŠ sodos
1/4 AŠ druskos
1 AŠ malto cinamono
1 AŠ vanillinio cukraus
375 g (2 puodeliai) šviežių ar šaldytų braškių
140 g (120 ml) grietinės (aš nuo savęs dar 1-2 VŠ pridėjau, nes pasirodė labai tiršta tešla)

Paruošimas:

  1. Sumaišome viename dubenyje sijotus miltus, druską, sodą, kepimo miltelius ir cinamoną.
  2. Kitame dubenyje išplakame sviestą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo.
  3. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno vis paplakant.
  4. 1/3 sauso mišinio įmaišome į šlapią mišinį.
  5. Įmaišome 1/2 kiekio grietinės.
  6. Vėl 1/3 sauso mišinio įmaišome į šlapią mišinį.
  7. Įmaišome likusią grietinę. Tešla turi būti tiršta, nes kitaip visos braškės nuskęs į dugną. Taigi nuo savęs grietinė gal ir be reikalo įmaišiau.
  8. Įmaišome likusį sausą mišinį.
  9. Įmaišome braškes. Jei braškės šaldytos - jas atšildome ir nuvarviname sultis.
  10. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje pie 1 val.

Skanaus!

P.S. Bekepant šią duonelę, nutiko 'nelaimė' - mano silikoninė kekso forma neatlaikė ir tešla pradėjo tekėti per kraštą. Su nedideliais nuostoliais situacija buvo stabilizuota, bet forma - nei šiokia nei tokia.


Šaltinis: Closet cooking

Braškinis sviestas



Braškių sezonas dar nesibaigė, tai "grąžinu skolas" ir pagaliau sukurpiu įrašus jau seniausiai išbandytiems receptams...
Jau turbūt treji metai nesugebu pasidaryti prieskoninio sviesto, bet kai pamačiau šį receptą tik prasidėjus braškių sezonui, be jokių dvejonių iš karto pasidariau visą indelį. Kai norisi elementaraus deserto, tiesiog užsitepu šio sviesto ant bandelės ar batono riekės. Braškės sviestui suteikia lengvos rūgštelės ir apskritai lengvumo - lengva ranka tepuosi storesnį sluoksnį.

Taigi, mums reikės:
100 g sviesto
100 g braškių
1 VŠ medaus
1 AŠ citrinos sulčių (jos paryškina braškių skonį)
žiupsnis maltų pipirų

Paruošimas:
  1. Jei erzintų braškių sėklytės svieste, braškes pertriname per sietelį. Aš šį kartą taip ir padariau, bet kitą sykį tikrai nedaryčiau - tas vargas to nevertas, o sėklytės, kaip teko patirti skanaujant savo ledus, tikrai netrukdo.
  2. Sviestą išsukame su medumi, citrinos sultimis ir pipirais. Sudedame braškes ir gerai išmaišome.
  3. Sviestą laikome šaldytuve.
Skanaus!

Šaltinis: Gardus kąsnelis

Trešnių klafutis


Pradėjau šį įrašą rašyti kai mano klafutis dar kepė. Užsispyrusiai pavadinau pyragu, nes nei aš žinau, kas tas klafutis, nei ką :) Aišku pagooglinau, ir radau, kad  tai prancūziškas desertas 'clafoutis', gaminamas būtent su vyšniomis. Bet pagalvojau, kad  tegul lieka pas mane pyragu, aš žmogus paprastas. O kai paragavau, mikliai pervadinau į klafutį :D nes pyragu čia tikrai nekvepia. Desertas čia. Lengvas, paprastai pagaminamas, bet tikrai labai gero skonio. Man jis skanus tiek šiltas, tiek šaltas. E. būtų buvęs skanesnis be vyšnių... Kaip jis pasakė "Vyšnių uogienė būtų labai skani,jei joje nebūtų vyšnių". Štai taip jis mėgsta uogas ir viską kas su jomis.


Taigi, mums reikės:
3 kiaušinių
110 g (1/2 puodelio) cukraus
125 ml (1/2 puodelio) pieno
125 ml (1/2 puodelio) riebios grietinėlės
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnelis malto muskato riešuto
2 VŠ tirpinto sviesto (dėjau iš akies ir dar tingėjau tirpdyti, taigi buvo kambario temperatūros)+kepimo foros patepimui
120 g (3/4 puodelio) miltų
1 1/2 puodelio trešnių be kauliukų

Paruošimas:
  1. Kiaušinius plakame mikseriu apie 2 minutes, kol pradės šviesėti.
  2. Į kiaušinius suberiame likusius ingredientus, išskyrus miltus ir trešnes. Gerai išplakame.
  3. Supilame sijotus miltus. Išplakame iki vientisos masės
  4. Pilame tešlą (kuri bus labai skysta) į sviestu išteptą ~22 cm skersmens kepimo formą (manoji man rodos 26 cm). Ant viršaus paskleidžiame trešnes.
  5. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~30-40 min. kol gražiai parus ir įkištas/ištrauktas medinis pagaliukas .bus sausas.
  6. Prieš pateikiant leiskite 20 min. pravėsti ir apibarstykite cukraus pudra.

Skanaus!



P.S. Bevalgant klafutį (visgi keistas man tas žodis) manęs vis neapleido jausmas, kad skonis jau pažįstamas, nors tikrai klafutį kepiau pirmą kartą (pamiršti tokio pavadinimo kepinį būtų sunku). Ir tkrai, pasižiūrėjusi Olandiško blyno ingredientus supratau, kad jis irgi klafutis, tik virtęs blynu :D
P.P.S. apsišvietusi, kiek vėliau, sužinojau, kad clafoutis, keptas ne su vyšniomis, o kitokiais vaisiais ar uogomis tampa flaugnarde...

Šaltinis: Kažkas valgomo

Daržas balkone 2011

Daržininkės kraujas manyje nenurimo, taigi kaip pernai, ir šiais metais jau mėgaujuosi derliumi...



Turiu du tokius agurkus. Mūsų šeimynai pilnai pakanka derliaus :)

Ir nekantriai laukiu...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...