2019 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Šokoladinis pyragas su kokosiniu varškės įdaru


Šis pyragas per blogus pradėjo keliauti gal 2010 metais. Aš kaip visada atsilieku. Kai pamačiau  (prieš metus) FB vėl šį pyragą, užsidėjau jam prioritetą, nes visur ir visi jį gyrė be galo be krašto (receptas absoliučiai visur tas pats), tiesiog nuodėmė neišsikepti. Gal dėl iki padangių užkeltų lūkesčių, aš šiuo pyragu šiek tiek nusivyliau ir net neketinau jo čia parodyti, bet vyras perkalbėjo, kad visgi pyragas skanus, tik esu iškepusi ir skanesnių :) Galiausiai pagalvojau, kad gal tas mano įrašas bus visai naudingas tarp visų giriančių įrašų kituose tinklaraščiuose. 
Idėjiškai, šis pyragas turėjo būti tikrai super! Kas gali būti neskanaus šokoladiniame pyrage ir kokosinėje varškėje? Nieko! Bet pasirodo - gali. Pyragas man nelabai patiko, nes man šokoladinis pyragas turi būti sodrus, sunkus, o šiame pyrage jis tikrai labai šokoladinis, bet tuo pačiu gana lengvos ir purios tekstūros, dėl plaktų baltymų (gali būti dar ir dėl to, kad 2 atlikusius baltymus aš taip pat išplakiau ir įmaišiau į tešlą... gal nereikėjo?). Varškės rutuliukų man norėjosi kaip tik minkštesnių ir puresnių. Aš naudojau birią varškę, bet šiam reikalui visgi rinkčiausi šlapią - stačiakampiuose pakeliuose.



Taigi, mums reikės (24 cm skersmens atsegamai torto formai):
Kokosiniams varškės rutuliukams:
250g varškės arba ricotta sūrio (varškę rekomenduoju naudoti šlapesnę)
2 trynių
50 g cukraus
50 g kokoso drožlių 
3 VŠ krakmolo (naudojau kukurūzų)

Šokoladinei tešlai:
50 g juodojo šokolado
2 VŠ miltų
3 VŠ kakavos
1 AŠ kepimo miltelių
4 kiaušinių, baltymai atskirti nuo trynių (aš dar pridėjau baltymus atlikusius nuo varškės rutuliukų, kitą kartą nedėčiau)
60g cukraus
2 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos

Paruošimas:
  1. Pasiruošiame kokosinius varškės rutuliukus: jei naudojame varškę, pilame į ją trynius ir su blenderiu sutriname iki vientisos švelnios masės ir išmaišome su likusiais produktais. Jei naudojame ricotta sūrį, sumaišome viską iš karto.
  2. Torto formos dugną išklojame kepimo popieriumi, iš varškės šlapiomis rankomis formuojame rutuliukus ir išdėliojame ant kepimo formos dugno.
  3. Šokoladą ištirpiname ant vandens vonelės (puodas užkaistas su vandeniu ir ant jo uždėtas dubuo su šokoladu) ir paliekame atvėsti.
  4. Išmaišome sausus produktus: miltus, kakavą ir kepimo miltelius.
  5. Baltymus išplakame iki standžių putų ir atidedame į šalį.
  6. Tešlai skirtus trynius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska iki purios šviesios masės.
  7. Į plaktus trynius įsijojame sausus produktus ir išmaišome. Tešla gausis labai tiršta.
  8. Į tešlą įmaišome baltymus.
  9. Gautą tešlą užpilame ant varškės kamuoliukų.
  10. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 minučių.
  11. Ragaujame visiškai atvėsusį.
Skanaus!


2019 m. balandžio 2 d., antradienis

Pernaktinė avižinė košė su žemės riešutų sviestu


Ne viename šaltinyje galima rasti, jog avižinių dribsnių košė - geriausias patiekalas pusryčiams. Avižiniuose dribsniuose yra daug skaidulų – vertingų medžiagų, gerinančių virškinamojo trakto veiklą. Be to, jie ilgam aprūpins organizmą energija, padės kontroliuoti apetitą ir paskatins medžiagų apykaitą. Toks pats gėris yra ir žemės riešutų sviestas. Jame esantys baltymai padės išvengti alkio priepuolių ir visą dieną leis jaustis energingiau. Trumpai, tariant ši košė kone stebuklas :) 
Dar vienas jos gėris - ji puikiai tinka tinginiams - sumakalavus vakare, ryte jau galima skanauti košę nežvanginant puodais. 
Nesu aš didelė riešutų sviesto valgytoja, tad man jis košę šiek tiek apsunkino, bet valgydama užsibėriau uogų ir jos labai "atgaivino" skonį, jau nekalbant apie vitaminus. Patys pusryčiai buvo išties skanūs, šiek tiek priminė desertą :)
O dėl sotumo jausmo.... jos užvalgiusi soti buvau ir atėjus kavos pertraukėlės metui, ir pietų metui... Savo funkciją tikrai atliko! :) 

Taigi, mums reikės (vienam valgytojui):
1 geros saujos avižinių dribsnių
1 VŠ žemės riešutų sviesto
1/2 VŠ nesaldintos kakavos
1/4 AŠ cinamono (originale siūlo dėti 1 AŠ, bet man pasirodė per daug)
žiupsnio druskos
1 VŠ graikiško jogurto (neturėjau, nedėjau)
pieno dribsniams užpilti (naudojau vandenį)
klevų sirupo ar medaus pagal skonį

Paruošimas:
  1. Dribsnius užpilame pienu ar vandeniu, tiek, kad jie būtų nepilnai apsemti. 
  2. Sudedame likusius ingredientus ir viską labai gerai išmaišome.
  3. Paliekame šaldytuve mažiausiai valandai, o geriausia - per naktį.
  4. Prieš valgant galima papuošti šviežiomis uogomis.
Skanaus!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...