Dar vienas tortas iš Beatos knygos. Kai gaminau šį tortą, mano namai kvepėjo kava. Kepiau aš šį tortą mamos gimtadieniui, taigi įdėjau daug daug meilės į jį. Labai ir labai skanus! Kadangi esu prisiekusi romo aromato gerbėja, tai vietoje brendžio pyliau romą. Tortas labai aromatingas, turtingas skoniu, galima sakyti prašmatnus. Tikrai nepriskiriamas prie gaivių tortų :) Bet nuodėmingam pasilepinimui - pats tas! Labai bijojau, kad visas skonis, kuris jausis tai saldumas, bet taip nenutiko, viename kąsnyje susipynė daugybė skonių - kava, karamelė ir tas dieviškas romo aromatas. Tortas sunkus, drėgnas ir sotus.
Kadangi Beata nepaminėjo, kokio dydžio jos tortas, aš dariau prielaidą, kad 26 cm skersmens ir produktų kiekius perskaičiavau 22 cm tortinei. Pagal jos ir mano tortų vaizdus spėju, kad jos tortinės skersmuo 26 cm, nes jos blynai gavosi plonesni, nei manieji, taigi kitą kartą perskaičiuočiau kiekius dar kartą. Ne dėl to, kad buvo kažkas negerai, o tiesiog, kad man idėjiškai taip patiktų labiau :)
Taigi, mums reikės 24-26 cm skersmens atsegamai torto formai (skliaustuose pateikti kiekiai 22 cm skersmens atsegamai torto formai):
Biskvitui:
250 g (180 g) kambario temperatūros sviesto
440 g (315 g) cukraus
4 didelių (3 vidutinių) kambario temperatūros kiaušinių
400 g (285 g) miltų
80 g (55 g) kakavos
2,5 AŠ (1,8 AŠ) kepimo miltelių
0,5 AŠ (0,35 AŠ) druskos
4 VŠ (2,85 VŠ) tirpios kavos (ištirpintos 3 VŠ (2 VŠ) karšto vandens)
350 ml (250 ml) pieno
Vanilės ekstrakto arba cukraus
Kremui:
500 g (360 g) mascarpone sūrio
400 ml (285 g) Rududu
2 VŠ (1,5 VŠ) kavos likerio, brendžio ar romo
Man šito kremo kiekio pakako tik pertepti biskvitams ir aptepti viršų. Šonams aptepti, nebūtų užtekę, Gerai, kad ir neplanavau.
Sirupui:
300 ml (200 ml) paruoštos stiprios kavos
150 g (100 g) cukraus
50-100 ml (35-70 ml, aš pyliau gal 20 ml) brendžio ar romo
Jei tortą valgys vaikai, tai alkoholio kiekius galima sumažinti, arba vietoje šio sirupo naudoti pvz. apelsinų sultis.
Papuošti:
Juodojo šokolado
Paruošimas:
Biskvito kepimas:
Svarbu! Torto biskvitui pateikti produktų kiekiai yra skirti dviejų biskvitų kepimui, kuriuos vėliau perpjausime per pusę. Jei neturite, kaip aš, dviejų vienodų torto formų, produktų kiekius dalinkite per pusę ir biskvitą kepkite per du kartus - vienam iškepus, užsimaišome tešlą antram ir kepame.
- Dubenyje sumaišome miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Persijojame tiek kartų, kiek netingime. aš tai padariau gal 4 kartus, nes kuo daugiau kartų persijosime, tuo daugiau oro pateks į miltus ir jie bus puresni, o tai reiškia, kad puresnis bus ir buskvitas. Bent du kartus persijoti būtina.
- Sviestą, kartu su cukrumi, mikseriu išplakame iki baltumo.
- Po vieną mušame kiaušinius ir plakame, kol jų neliks nei pėdsako, tada mušame kitą kiaušinį. Visą masę plakame ne mažiau 5 minučių, kad į ją patektų kuo daugiau oro.
- Ištirpintą kavą supilame į pieną, įdedame vanilę ir išmaišome.
- Po truputį, iš lėto į kiaušinių ir sviesto plakinį supilame pusę miltų ir šaukštu (ne mikseriu) išmaišome. Nepersistengiame, kad neišeitų mūsų taip kruopščiai užtaupytas oras.
- Į tešlą maišant supilame pieno ir kavos mišinį.
- Po truputį supilame likusius miltus ir ramiai išmaišome.
- Atsegamos torto formos dugną išklojame kepimo popieriumi, o šonus patepame sviestu. Supilame paruoštą tešlą. Jei naudosite silikoninę formą, vis tiek būtinai ištepkite ją sviestu!
- Kepame iki 160-170 laipnsių įkaitintoje orkaitėje 40-50 min.
- Iškepusius biskvitus paliekame atvėsti.
Sirupo paruošimas:
- Paruošiame stiprią kavą. Aš plikiau normalią maltą kavą ir ją nukošiau, bet galima paruošti kavą ir su tirpiomis kavos granulėmis. Tiesiog, skani, gera kava yra privalumas. :)
- Pilame kavą į nedidelį puodą, supilame cukrų ir dedame ant ugnies.
- Užviriname ir kaitiname ant labai nedidelės ugnies apie 15-20 minučių, karts nuo karto pamaišant, kol skysčio sumažės per pusę.
- Įpilame brendį/romą/kavos likerį ir nuimame nuo ugnies.
Kremo paruošimas:
- Mascarpone ir Rududu dedame į didelį dubenį, supilame brendį/romą/kavos likerį ir mikserio ar šaukšto pagalba išsukame iki vientisos masės.
Torto surinkimas:
- Atvėsusius biskvitus, kiekvieną, perpjauname į du vienodo storio lakštus.
- Dedamą pirmą biskvitą ant lėkštės, ar padėklo, ant kurio kosntruosime tortą ir sulaistome sirupu. Aš tai dariau konditeriniu teptuku, galima sulaistyti, tik nepersistengiant tiesiog šaukšteliu.
- Dedame 2-3 kupinus šaukštus kremo ir tolygiai paskirstome.
- Dedame kitą biskvitą ir kartojame procedūrą su sirupu ir kremu.
- Jei lieka kremo, aptepame juo torto šonus. Man neliko, bet torto išvaizda nuo to nenukentėjo.
- Papuošimą nusižiūrėjau nuo Beatos - bulvių skustuku patarkavau šokolado ir apibarsčiau juo torto viršų.
- Geriausia, jei tortas galėtų pastovėti šaldytuve per naktį. Manasis buvo suteptas ryte, o valgomas vakare. Buvo skanus ir pakankamai drėgnas, bet kitą dieną, gabalėlis, kurį apdairiai iš anksto (ir gerai, nes neliko nei trupinėlio) nusidžioviau fotosesijai, buvo dar skanesnis.
Skanaus!
Šaltinis: Metai Beatos virtuvėje
Papildyta (2014 03 07): Kepiau aš šį tortą dar kartą savo gimtadieniui. Nors pirmasis kartas tikrai buvo sėkmingas, o paruošimas nesudėtingas (tik kad ilgas, nes neturiu dviejų vienodų kepimo formų), vakar braukiau ašarą... Kepiau iš nurodytų originalių produktų kiekių 26 cm skersmens formoje. Biskvitai gavosi gan ploni (man tai problema - mat aš nemoku gražiai pjaustyti biskvito). Kepiau silikoninėje formoje ir o stebukle - biskvitas prie jos prikibo ir išimant dalis liko prilipusi prie dugno... Prieš kepant antrą biskvitą formą patepiau sviestu - buvo viskas gerai. Kremo šį kartą man pasirodė per mažai net ir pertepimui (ir ir gavosi jis baisiai tirštas - matyt tai labai priklauso nuo mascarpone's), tad kitą kartą kremo kiekį didinčiau mažiausiai pusantro karto. O bet tačiau!... skonis atpirko visus vargus!