2020 m. rugsėjo 30 d., trečiadienis

Biskvitinis obuolių pyragas su kreminiu užpilu (greitas pobuolių pyragas Nr. 4)

Paprastas biskvitinis obuolių pyragas, šiek tiek paturbintas užpilu. Nors ir paprastas, tačiau skanus - purus, minkštas, nuo obuolių - ne per sausas. Skanus tiek šiltas, tiek šaltas. Užpilas skaniai sukepė ir pavirto cukruotu paviršėliu. Beja, šis pyragas galėtų pavirsti puikiais keksiukais. Gal tik obuolius tokiu atveju ne maišyčiau į tešlą, o suberčiau ant tešlos viršaus, išpislčiusi į formeles. Obuoliai ir taip nusės.
Kepant šį pyragą pirmą kartą mane ištiko totalus fiasko. Nežinau, kas man nutiko, gal dėl to, kad greta dariau dar šimtą darbų, bet visiškai pasitikėjau receptu, ko pasėkoje netilpau į kepimo formą (recepte nurodyta 23 cm skersmens forma buvo per maža, skanusis užpilas visas išbėgo į orkaitę, nes pyragas iškilo iki pat kepimo formos viršaus), o pyrago vidus buvo visiškai žalias. Net nežinau, kodėl nepatikrinau mediniu pagaliuku. Bet iškepę dalys buvo tikrai skanios, tad kepiau antrą kartą, šį kartą 26 cm skersmens kepimo formoje, ir įsitikinau ar tikrai iškepęs, patikrinusi mediniu pagaliuku. Taip pat pakeičiau ir užpilą. Sviestinis buvo labai skanus, bet nusprendžiau sutaupyti kalorijų ir sviestą keičiau grietine. Kadangi galiu palyginti abu, tai kaip ir galima tikėtis, kuo riebiau, tuo skaniau :) 
Antrą kartą kepiau 26 cm skersmens kepimo formoje, kepdamas pyragas vėl labai iškilo, vėliau vėsdamas bei drėkdamas nuo obuolių - sukrito. Keista, o gal ne, bet dviejų kepimų rezultatas skyrėsi, nors vienintelis skirtumas procese - kepimo formų dydis. Man pirmasis kartas buvo biskvitiškesnis ir skanesnis.




Taigi, mums reikės (26 cm skersmens atsegamai torto forma):
3 kiaušinių
120 g cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
150 g miltų
2 AŠ kepimo miltelių
100 ml pieno
3 VŠ aliejaus (šliūkštelėjau iš akies)

Užpilui:
50 g sviesto, tirpinto
75 g cukraus
1 kiaušinio

Antrą kartą kepdama dariau tokį užpilą, kuriam reikės:
150 g grietinės, naudojau 30% riebumo, bet tiktų ir graikiškas jogurtas
100 g cukraus (man buvo per saldu, mažinčiau iki 75 g)
1 AŠ vanilinio cukraus
2 kiaušinių

Paruošimas:
  1. Kiaušinius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska iki baltų putų, kol kiekis patrigubės (plakti reikėtų bent pora minučių).
  2. Įsijojame su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir išmaišome. Aš lengvai paplakiau su mikseriu.
  3. Pilame pieną, aliejų ir dar kartą išmaišome (paplakame).
  4. Obuolius nulupame, supjaustome riekelėmis arba kubeliais, kaip kam skaniau, įmaišome į tešlą.
  5. Pilame į kepimo formą ir išlyginame tešlą. Nors aš ir išlyginau tešlą sąžiningai, pyragas ypač išsipūtė viduryje ir visas užpilas subėgo į kraštus, tad šio žingsnio patarčiau nepraleisti.
  6. Kepame iki 200 laipnsių įkaitintoje orkaitėje 30-35 minutes.  Pyrago paviršius gana anksti pradėjo ruduoti, tad jį pridengiau su folija ir sumažinau kaitrą iki 180 laipsnių.
  7. Užpilui skirtus produktus išmaišome, užpilame ant pyrago ir kepame dar 20 minučių. Ar iškepęs patikriname mediniu pagaliuku. Jei ištraukus jis nebus apsivėlęs tešla - pyragas iškepęs.
  8. Keletą minučių atvėsiname formoje, vėliau išimame ir valgome su ledais.
Skanaus!


Šaltinis: lrytas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...