Šis pyragas per blogus pradėjo keliauti gal 2010 metais. Aš kaip visada atsilieku. Kai pamačiau (prieš metus) FB vėl šį pyragą, užsidėjau jam prioritetą, nes visur ir visi jį gyrė be galo be krašto (receptas absoliučiai visur tas pats), tiesiog nuodėmė neišsikepti. Gal dėl iki padangių užkeltų lūkesčių, aš šiuo pyragu šiek tiek nusivyliau ir net neketinau jo čia parodyti, bet vyras perkalbėjo, kad visgi pyragas skanus, tik esu iškepusi ir skanesnių :) Galiausiai pagalvojau, kad gal tas mano įrašas bus visai naudingas tarp visų giriančių įrašų kituose tinklaraščiuose.
Idėjiškai, šis pyragas turėjo būti tikrai super! Kas gali būti neskanaus šokoladiniame pyrage ir kokosinėje varškėje? Nieko! Bet pasirodo - gali. Pyragas man nelabai patiko, nes man šokoladinis pyragas turi būti sodrus, sunkus, o šiame pyrage jis tikrai labai šokoladinis, bet tuo pačiu gana lengvos ir purios tekstūros, dėl plaktų baltymų (gali būti dar ir dėl to, kad 2 atlikusius baltymus aš taip pat išplakiau ir įmaišiau į tešlą... gal nereikėjo?). Varškės rutuliukų man norėjosi kaip tik minkštesnių ir puresnių. Aš naudojau birią varškę, bet šiam reikalui visgi rinkčiausi šlapią - stačiakampiuose pakeliuose.
Taigi, mums reikės (24 cm skersmens atsegamai torto formai):
Kokosiniams varškės rutuliukams:
250g varškės arba ricotta sūrio (varškę rekomenduoju naudoti šlapesnę)
2 trynių
50 g cukraus
50 g kokoso drožlių
3 VŠ krakmolo (naudojau kukurūzų)
Šokoladinei tešlai:
50 g juodojo šokolado
2 VŠ miltų
3 VŠ kakavos
1 AŠ kepimo miltelių
4 kiaušinių, baltymai atskirti nuo trynių (aš dar pridėjau baltymus atlikusius nuo varškės rutuliukų, kitą kartą nedėčiau)
60g cukraus
2 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
Paruošimas:
- Pasiruošiame kokosinius varškės rutuliukus: jei naudojame varškę, pilame į ją trynius ir su blenderiu sutriname iki vientisos švelnios masės ir išmaišome su likusiais produktais. Jei naudojame ricotta sūrį, sumaišome viską iš karto.
- Torto formos dugną išklojame kepimo popieriumi, iš varškės šlapiomis rankomis formuojame rutuliukus ir išdėliojame ant kepimo formos dugno.
- Šokoladą ištirpiname ant vandens vonelės (puodas užkaistas su vandeniu ir ant jo uždėtas dubuo su šokoladu) ir paliekame atvėsti.
- Išmaišome sausus produktus: miltus, kakavą ir kepimo miltelius.
- Baltymus išplakame iki standžių putų ir atidedame į šalį.
- Tešlai skirtus trynius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska iki purios šviesios masės.
- Į plaktus trynius įsijojame sausus produktus ir išmaišome. Tešla gausis labai tiršta.
- Į tešlą įmaišome baltymus.
- Gautą tešlą užpilame ant varškės kamuoliukų.
- Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 minučių.
- Ragaujame visiškai atvėsusį.
Šaltinis: Patiekalų receptai
Prieš 7 metus: Varškės-moliūgo apkepas
Prieš 8 metus: Bulvių ir faršo apkepas
Prieš 9 metus: Netikras zuikis
Prieš 1 metus: Tortas "Rafaelo"
Prieš 2 metus: Fetos ir špinatų šaltsriubė
Prieš 4 metus: Varškės pyragas su slyvomis
Prieš 5 metus: Paukštienos keksiukai
Prieš 6 metus: Makaronai su grūdėta varške ir saulėje džiovintais pomidoraisPrieš 7 metus: Varškės-moliūgo apkepas
Prieš 8 metus: Bulvių ir faršo apkepas
Prieš 9 metus: Netikras zuikis