Ką gi, atėjo šaltasis sezonas, laikas prisiminti mielinius kepinius. Štai dar vienas nuostabaus skonio kepinys į mano kolekciją. Gaila, atmintyje jau nebeišlikęs kadais keptų Varškinių pynučių skonis, kad galėčiau palyginti su šiomis. Aš šias bandeles kepiau per du kartus - pirmą vakarą užminkiusi ir pakildinusi tešlą, padalinau ją per pusę ir iškepiau 5 bandeles, o likusią tešlą padėjau į šaldytuvą ir kitą vakarą (vadinasi po paros) radusi ją dar dvigubai padidėjusią, iškepiau dar 6 bandeles. Antrojo vakaro bandelės buvo dar skanesnės nei pirmojo - absoliučiai švelnios ir purios. Kaip žinia, šaltas kildinimas (šaldytuve) yra kiek lėtesnis, tačiau sąlygoja labai purią ir minkštą kepinio tekstūrą.
Taigi, mums reikės:
250 ml kambario temperatūros pieno
25 g šviežių mielių (7 g arba 2,5 AŠ sausų)
120 g cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
1 kiaušinio (pgl originalų šaltinį reikia 2, bet tada miltų rekia gerookai daugiau)
40 g sviesto, tirpinto
150 g varškės
400 g kvietinių miltų (naudojau 550D)
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio aptepimui
2 VŠ aguonų (nenaudojau)
Paruošimas*:
- Į šiltą pieną įmaišome mieles, cukrų, įmušame kiaušinį ir gerai išmaišme.
- Varškę ištriname su šakute ir kartu su sviestu įmaišome į plakinį ir viską išmaišome.
- Suberiame miltus ir išminkome. Tešla neturėtų lipti prie rankų, būti elastinga. Kuo ilgiau minkome, tuo tešla tampa elastingesnė ir iškepęs kepinys puresnis (bepigu man sakyti, kai visą darbą padaro duonkepė).
- Tešlą pridengiame rankšluosčiu ir paliekame pakilti dvigubai.
- Pakilusią tešlą dar kartą lengvai perminkome, padaliname į 10 dalių.
- Kiekvieną gabalėlį padalijame į tris lygias dalis ir iš kiekvienos suvoliojame volelį. Tada iš trijų volelių supiname pynutę.
- Suformuotas pynutes dedame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos.
- Patepame pynutes kiaušinio plakiniu, apibarstome aguonomis.
- Kepame iki 200 laipnsių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. kol gražiai paruduos.
*aš tešlą ruošiau duonkepės pagalba
Šaltinis: Žurnalas "Virtuvė Nuo...Iki..." 2014 m. Nr. 4(58)
Prieš 1 metus: Imbieriniai sausainiai
Prieš 2 metus: Orkaitėje kepta vištiena su grybų padažu
Prieš 3 metus: Purus blynas, keptas orkaiteje (dutch baby)
Prieš 4 metus: Skrebučiai su Brie sūriu ir kriaušėmis
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą