2011 m. rugsėjo 29 d., ketvirtadienis

Medaus tortas



Praėjusį savaitagalį turėjau labai atsakingą progą. Ilgai rinkausi, kokį tortą kepti ir apsistojau prie išbandyto ir tikrai labai skanaus varianto. Neapsigavau, nes ragavusieji ne tik vienu balsu gyrė, bet ir kartojo po du ir net tris kartus.
Biskvitui naudojau jau išbandytą receptą. Kremui šį kartą nusprendžiau naudoti ne grietinėlę, o grietinę. Buvo skanu. Abu pertepimo variantai geri.
Apačioje pasidalinsiu savo naujais patyrimais gaminant šį tortą ir pastebėjimais.


Taigi, mums reikės:
Biskvitui:
Receptas čia.


Kremui:

1,5 VŠ želatinos
60 ml vandens užpilti želatinai
800 g grietinės (30 proc. riebumo) (jei kremo tepsite labai dosniai, ko ir linkėčiau, nes labai skanu, be to lakštai labai sugeria drėgmę, todėl būsite tikri, kad tortas nebus sausas, tai grietinės gali prisireikti ir viso kilogramo)
~4-5 VŠ cukraus pudros
1/2 citrinos ir 1 laimo sultys (daugiau citrinos neturėjau)
viršutiniam sluoksniui grietinės pritrūkau, tai papildomai suplakiau šiek tiek grietinėlės ir likutį mascarponės su cukraus pudra ir citrinos rūgštimi


Paruošimas:
  1. Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti.
  2. Grietinę išplakame su cukraus pudra, kol sustandės.
  3. Supilame citrinos sultis, išmaišome. Nepamirštame paragauti ar nieko netrūksta.
  4. Želatiną ištirpiname mikrobangėje arba ant nedidelės ugnies (neužviriname!).
  5. Ištirpusią želatiną nuolat plakant supilame į grietinę, gerai išplakame.
  6. Grietinę dedame į šaldytuvą, kad kiek sustingtų ir būtų lengviau pertepti lakštus.
  7. Kiek sutvirtėjusią grietinę tepame ant lakšto, dedame kitą lakštą, kiek paspaudžiame, kad kremas pasiskirstytų tolygiai. 
  8. Kartojame, kol sutepsime visus lakštus. Ant viršau užtepame kremą.
  9. Puošiame pagal fantaziją. Aš, kadangi esu ribotos fantazijos ir visai ne meniškos sielos, apibarstau per sietelį trintais biskvito likučiais, ir pasinaudodama trafaretu išbarstau kokį nors paveiksliuką.
Na, o dabar patirtys ir pastebėjimai:
  1. Šį kartą man prireikė daugiau miltų, nei nurodyta recepte. Taigi, svarbu vadovautis taisykle, kad miltų reikia dėti tiek, kad tešla neliptų prie rankų. Kai man jau atrodė, kad tešla neturėtų lipti prie rankų, o vis tiek lipo, nusiploviau rankas ir švariomis vėl minkiau - suveikė. Taip nutiko dėl to, kad prie rankų nebuvo prilipusios skystesnės tešlos.
  2. Išgirdau vieną idėją, kurią, manau, išbandysiu - į tešlą įdėti cinamono ir kardamono, kad medutis būtų dar tikroviškesnis,
  3. Pripažįstu, kad tortų puošėja aš visai netikusi, bet šį kartą nepasisekė visai.  Kažkur mačiau medaus tortą, puoštą cukraus pudra ir pagalvojau, kad man bus pats tas - baltas angeliukas. Nors labai dėl to abejojau, nes bijojau, kad pudra ištirps. Mano nuojauta manęs neapgavo, na bet ką dabar... Taigi, jei ketinate puošti medaus tortą tik cukraus pudra, darykite tai prieš pateikiant. Jei prieš pateikimą laiko puošti neturite, geriau rinktis kakavą, arba kakavą su cukraus pudra - cukraus pudra ištirpusi paryškina kakavą.

Skanaus!
Štai ko mamai reikia prasmanyti, kad laimėtų laiko....

24 komentarai:

  1. Koks mielas papuošimas, šaunuolė!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tvarkelė :) tortukas jau šaldytuve :))) saugiai laukia kelionės :)
    Jau kad prisilaižiau kremo, iki negalėjimo mėgstu grietinę...mmm... galvojau neištversiu kol ateis ta minutė kai galesiu jį prapjauti :DD taaaap vilioja...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai tikiuosi, kad patiks ir Tau ir visai Tavo šeimynai! :)

      Panaikinti
  3. Apie kremą - paskaičiusi pastabas dariau iš 900 g grietinės, bet kitąkart drąsiai dėčiau visą kilogramą (netgi su trupučiu), nes paskutiniams sluoksniams jau taupiau, kad užtektų viršui, o viršuj jau reikėjo labai skrupulingai dalinti.
    Ir prapjovus tortą matosi, kad viršutiniai sluoksniukai galėtų būti ir storesni pagal biskvitų plotį, aišku, skonio negadina, bet gali juk būti ir dar geriau :D
    Visad bijojau medaus torto, atrodė sudėtinga, bet gavosi tiesiog nuostabiai, ačiū :) Dabar tokį ir gaminsiu.
    Ir beje, juo "neužsikimši" greitai, drąsiai galima kartoti, kažkaip lengvai telpa :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nemoku ir papasakoti, kaip džiaugiuosi, kad viskas pavyko :) Nors aš ir taip neabejojau,kad viskas bus gerai :) Medaus tortas tikrai nieko sudėtingo :)
      O dėl kremo, tai taip, aš jei jau labai dosni būnu iš pradžių tai nepatingiu naujai susiplakti kremuko papildymui. Tik aišku reikia produktų turėti tokiam atvejui :)
      Džiaugiuosi džiaugiuosi :)

      Panaikinti
  4. o jus pabandykite i pertepimus dar pabartyti dz. slyvu mirkytu brendije ar rome( aisku jei valgys vaikai, tai j. arbatoje), turetumete visi likti devintam dangui ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. net neabejoju, kad brendyje mirkytos slyvos tortą pakylėja į kitą lygmenį. Bet kaip taisyklė, jį vartoja ir vaikai :) O ir tarp artimiausių valgytjų turiu džiovintų vaisių nemėgėjų. Aš mielai jų prikašiočiau visur :) Vienareikšmiškai ačiū už idėją, gal visgi, reikės kada išsikepti tortą vien tik sau :)

      Panaikinti
  5. Sveika, Vilma, tokie klausimeliai iskilo- ar galima grietine pakeisti grietinele, jei taip, kaip ja apdoroti, kad nebutu per daug skysta?
    Ir jei daryciau su grietine, ar galima butu zelatina kuom nors pakeisti? Nes anksciau kepdavau pyragus ir tortus su zelatina, bet tik po kurio laiko supratom, kad musu dukryte alergiska tai zelatinai, net ir nuo maziausio kiekio ja isberia...taip ir neradau kuom ja pakeisti. :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki!
      Grietinę tikrai galima keisti grietinėle. Mano pirmasis medaus tortas, paminėtas šio torto aprašyme (paspauskite nuorodą ir pateksite į tą receptą) buvo perteptas būtent su grietinėle. Kitas bandymas buvo kremą daryti iš 2 dalių riebios grietinėlės ir grietinės. Puikiai pavyko ir nereikėjo želatinos.
      Dėl alergijos labai užjaučiu, labai tikiuosi, kad ji ją išaugs, nes vaikučiams taip būna. Vegetarai naudoja želatinos pakaitalą - agarą (suvedus google, parodys daug puslapių apie jį). Deja, šiuo atveju jis netiktų, nes nestingdo nieko, ko sudėtyje yra pieno. Bet gal ateičiai pravers, jei dukrytė mėgsta žele :)

      Panaikinti
    2. Aciu uz toki operatyvu atsakyma! Apie 23:30 palikau saldytuve... O neseniai su vyru ir dukrele paskanavom! Pavyko! Vyras laimingas isvaziavo atgal i darba o dukrele vis praso "to skanaus torto". :)) mano pastebejimai butu tokie, kad teslos neuzteko, todel truputi pridariau dar, bet vistiek trupiniu tik virsui uzteko. Na, bet cia kalta mano forma kuri yra didesne uz standartines- apie 28cm. Ateiciai zinosiu, nes tikrai dar gaminsiu! Dar karta aciu!

      Panaikinti
    3. man visada smagu, kai kažkas mano blog'e padaro skanų atradimą, o kai kažkas patinka vaikams - dvigubai smagiau :)
      Dėl dydžio ar skersmens, tai aš derinuosi pagal dydį, kokio man reikia ir atitaikau apvalią lėkštę - kepimo formos šiam tortui nebūtinos :)Esu kartą gaminusi šį tortą savo sūnaus gimtadieniui, tai tuo pačiu padariau ir mini tortuką jo gimtadienio pusryčiams - blynukus apipjausčiau pagal puodelį :)

      Panaikinti
    4. Sveiki, norejau paklausti, ar biskvitams naudojama soda galima pakeisti i kepimo miltelius? ir koki kieki? :) Ar skonis skirtusi del to? Aciu!

      Panaikinti
  6. Nuostabus receptas! Gaminau jau du kartus, antrąjį kartą pabandžiau su sviestu, o ne su margarinu ir pavyko puikiai, didelio skirtumo net nepajutau :)) Ačiū už puikų receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Džiaugiuosi, kad patiko tortas :) Jis ir liko mano vienu mėgstamiausių :) Ir prisipažinsiu, aš tiap nei karto medučio ir nekepiau su margarinu - tik su sviestu :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Nusprendžiau ir aš išsikept medutį,ilgai rinkausi tą receptą,visuose juose kažkas kitaip :)),bet kepiau pagal Jūsų,nu ir kaip mėgaujuosi tuo tortuku,šakės :) bus mano favoritas ! labai skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O man džiaugsmas nuo pat ryto, perskaičius tokį komentarą :) Man širdis dainuoja, kai gaunu tokius atsiliepimus :) Ačiū!

      Panaikinti
  9. As noreciau kepti Medaus torta Kaledoms, bet galvoju keisti grietine graikisku jogutu 0% riebumo... Ka apie tai galvojate? Vis tas kalorijas reikia skaiciuoti:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kalorijas reiktų skaičiuoti ir man, bet neretai tai tiesiogiai įtakoja skonį. Pati nebandžiau medaus totui grietinės ar grietinėlės kremą keisti jogurtu. Tikiu, kad jis pakeis skonį, bet nemanau, kad labai sugadintų - esu gaminusi ne vieną tortą su jogurtiniu kremu, būdavo skanu. Bet tada biskvitas būdavo lengvesnis ir puresnis... Jei ryšitės bandyti, labai lauksiu įspūdžių :)

      Panaikinti
    2. Aciu, Vilma, uz padrasinimus! Tai stai ispudziai: biskvitas isejo fantastiskas (ir tortas fantastiskas - mums visiems vaikyste primine), tik kita karta jogurto deciau 2x daugiau, nes man mazdaug puse lakstu liko, bet tai ne beda - isejo 2 tortai:) Taigi pirmam naudojau graikiska jogurta su zelatinu, o kitam - i graikiska jogurta dar imaisiau siek tiek 17% isplaktos grietineles, gavosi puresnis pertepimas.
      Sekanti karta bandysiu kepti biskvita su aliejum vietoje sviesto, desiu jogurta su siek tiek plaktos grietineles ir maziau zelatino. Nezinau ar tai vis dar bus Medaus tortas:)

      Panaikinti
    3. Fantastika! :)
      Sprendimas sumaišyti grietinėlę su jogurtu labai geras - grietinėlė suteikia purumo.
      Sviestą aliejumi keisti tikrai galite - biskvitas nuo jo gausis puresnis. :)
      Ir tai vis dar bus Medaus tortas, svarbiausia, kad jis būtų skanus jums, visa kita - nesvarbu :)

      Panaikinti
  10. Sveiki, norejau paklausti, ar nugesinta soda galima keisti kepimo milteliais biskvitui? Kiek ju sauksteliu reiketu? Ar skonis nepakis? :) Aciu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su kepimo milteliais šį biskvitą kepti nesu bandžiusi. Soda yra stipresnė nei kepimo milteliai, tad jų reikėtų daugiau, bet kiek - nepasakysiu, galiu tik spėlioti (vienoje vietoje radau, kad soda ė kartus stipresnė už kepimomiltelius, kitoje, kad 2-3 kartus, tad kiekius reikėtų keisti atitinkamai).
      Sodos nereikėtų bijoti - medus su ja gerai sureaguoja ir ją nugesina.

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...