Nusipirkau puikią knygelę "Kepame duoną namuose", kurioje receptai pateikti tiek duonkepei, tiek minkant tešlą rankomis ir kepant orkaitėje. Jau patyriau savo kailiu, išbandžiusi ne vieną mielinio kepinio receptą, kad esminiai tešlos paruošimo principai panašūs. Nelaikau savęs autoritetu šiuo klausimu, taigi pasidalinsiu knygelėje pateiktais patarimais, gal kam pravers :)
- Maišant tešlą, skysčiai turėtų sudaryti apie 50 proc. miltų svorio.
- Jei į tešlą dedama daugiau cukraus, ji daroma šiek tiek kietesnė.
- Geriausia pilti pašildytą pieną ar vandenį (iki 35 laipsnių).
- Šlapias mieles reikia suaktyvinti: ištriname jas su trupučiu cukraus ir supilame į pašildytąją skystąją tešlos dalį. (Aš paprastai mieles dedu į pašildytą pieną ar vandenį ir įpilu truputį cukraus).
- Druska, dedama į kepinį pagal receptą, taip pat turi būti ištirpinama skystyje.
- Jei pagal receptą dedami kiaušiniai, juos reikia ištrinti su cukrumi iki purumo. Tešla gaminama tik su kiaušinių tryniais, išeina labai minkšta ir puri.
- Įminkomi riebalai turi būti šiek tiek pašildyti.
- Tešla minkoma 10-15 minučių, kol atšoka nuo indo sienelių, tampa minkšta, blizgi ir elastinga.
- Išminkyta tešla perkeliama į riebalais išteptą ar miltais pabarstytą indą ir kildinama 30 laipsnių temperatūroje 40-60 min.
- Kildyti galima ir šaltai - tuomet užminkyta tešla nakčiai padedama į šaldytuvą.
Naudingi patarimai, šaunuolė, kad nepatingėjai surašyti:) norėčiau ir aš tokios knygos:)
AtsakytiPanaikintiman ji patiko, daug įvairių receptų, tiek duonos, tiek bandelių. O gaminimas tiek duonkepei, tiek be jos aprašytas.
AtsakytiPanaikinti