2013 m. liepos 23 d., antradienis

Jogurtiniai keksiukai su mėlynėmis


Užsimaniau iškepti kokį saldėsį. Ne suvalgyti, o iškepti. Saldumynus man visada būdavo smagiau kepti beigi fotografuoti, nei juos valgyti, nors tikrai į jų pusę nespjaunu. Pastaruoju metu kokį saldų pyragą iškepu ne dažniau nei kartą per mėnesį. Šį kartą radau sau puikų pateisinimą - šaldytuve rymo jogurtas - reikia panaudoti. ir vualia - keksiukai su mėlynėmis! 
Keksiukai labai skanūs (ar būna neskanių keksiukų?). Drįsčiau teigti, kad beveik sveikuoliški - su jogurtu, su mėlynėmis ir gana nedideliu kiekiu aliejaus, o ne pakeliu sviesto, kaip dažnai būna. Dėl to, kad su aliejumi, keksiukų struktūra labai puri ir lengva. Turiu pastebėti, kad jie nėra saldūs, tad jei esate saldžiamėgiai, geriau cukraus įdėkite daugiau. Vieną keksiuką valgiau pusryčiams su kava trečią dieną po kepimo. Jis vis dar buvo labai minkštas ir purus. 
Dar vienas milžiniškas šių keksiukų privalumas - paprastas paruošimo būdas: nereikia jokio mikserio, pakanka plakimo šluotelės. Iš bėdos tiktų ir paprasta šakutė. Juos sumakaluoti galima per 5 minutes. Tad tinka ir saldiems savaitgalio pusryčiams, jei tokius mėgstate.


Taigi, mums reikės (12-ai keksiukų):
Sausam mišiniui:
260 g (2 puodelių) miltų
100 g (1/2 puodelio) cukraus
1 AŠ vailinio cukraus
1 AŠ kepimo miltelių
1/2 AŠ sodos
1/4 AŠ druskos
valgydama keksiukus pagalvojau, kad cinamono aromatas taip pat nepamaišytų

"Šlapiam" mišiniui:
1 didelio kiaušinio, lengvai išplakto
240 ml (1 puodelio) jogurto, naudojau natūralų
60 ml (1/4 puodelio) aliejaus

Papildomai:
100 g (1 1/4 puodelio) šviežių ar šaldytų mėlynių (naudojau šaldytas)
keksiukus galima apibarstyti kukurūzų dribsniais (kievienam po arbatinį šaukštelį), kaip tai padarė Rennie, garantuoju, kad vaikams tai būtų geriausia keksiukų dalis

Paruošimas:
  1. Sumaišome sauso mišinio produktus - miltus eprsijojame.
  2. Išplakame "šlapio" mišinio produktus.
  3. Ant mėlynių užberiame pora šaukštų miltų mišinio ir išmaišome, kad gerai apsiveltų miltais - taip būsime garantuoti, kad uogos neusės ant dugno.
  4. Sausą mišinį pilame į "šlapią" ir išmaišome. Stengiamės nepermaišyti.
  5. Suberiame mėlynes ir atsargiai išmaišome.
  6. Išpilstome į keksiukų formeles.
  7. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 minučių. Aš kepiau 20 min. Tikriname su emdiniu pagaliuku, kai ištrauktas bus švarus, neapsivėlęs tešla -  keksiukai iškepę.
  8. Atvėsiname keksiukus ant grotelių.
Skanaus!



Šaltinis: Saulėta virtuvė

P.S. Mano trimetis visą laiką budėjo prie orkaitės, kol iškeps keksiukai. Kai juos ištraukiau, pasakiau, kad dar valgyti negalima, nes dar karšti. Mano dideliam nustebimui, jis pasiūlė juos išnešti į balkoną, kad greičiau atvėstų :D Po 5 minučių jau naikino keksiukus vis kartodamas "mama, kaip skanu!". Atradau dar vieną saldumynų naudą - skatina mąstyti :D

P.P.S. Mano vyrui jie visiškai nepatiko, nes kaip žinia jis nemėgsta kepinių su uogomis ir vaisiais. Kaip visada atsakymas buvo - jei būtų buvę su šokoladu - būtų buvę skanūs... Bet man jie taip patiko, kad ir kitą kartą kepčiau juos su mėlynėmis!
P.P.P.S. Po šių keksiukų kepimo praėjo jau dvi savaitės, o aš apie juos visdar svajoju...


14 komentarų:

  1. Atsakymai
    1. Ačiū! Jie ir buvo be galo skanūs! :) Nors iš karto apsidraudimui pasikartoju - ne visiems :D

      Panaikinti
  2. Gal žinote, kiek 60 ml aliejaus atitiktų gramų?:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Reikalinga ir soda ir kepimo milteliai?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kuo ir kokiu kiekiu gesinate sodą?ačiū:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kepimo milteliai yra ta pati soda su rūgštimi, ir gavęs skysčio nusigesina. Kai tešloje yra rūgščių produktų, soda geriau suveikia, ir iškelia kepinį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Papildomai negesinu. Tešloje yra jogurto, kuris gesina sodą. Jei nugesinsite sodą prieš dedant į tešlą, jos didesnė dalis keliamosio galios ties tuo ir pasibaigs. Sumaišius sausus produktus su šlapiais, soda sureaguos su jogurtu ir tada gesinsis = vyks kilimo procesas. atkreipkite į burbuliukus tešloje :)
      Žinoma toks metodas tinka tik tai tešlai,kuri turi rūgščių produktų: jogurto, kefyro, grietinės, varškės.

      Panaikinti
  6. Man pagal tokius kiekius tešla išėjo tokia, kad nors imk ir minkyk. :D Naudojau graikišką jogurtą vietoj įprasto, bet juk konsistencijos jų taip labai nesiskiria. Teko gelbėti įpilant gerą stiklinę pieno. Rezultate - kuo puikiausi keksiukai. Tik va dėl tų normų turiu stiprių abejonių. Arba kažko nenuskaičia(va)u...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Man pagal tokius kiekius tešla išėjo tokia, kad nors imk ir minkyk. :D Naudojau graikišką jogurtą vietoj įprasto, bet juk konsistencijos jų taip labai nesiskiria. Teko gelbėti įpilant gerą stiklinę pieno. Rezultate - kuo puikiausi keksiukai. Tik va dėl tų normų turiu stiprių abejonių. Arba kažko nenuskaičia(va)u...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na graikiškas ir paprastas jogurtas tikrai skiriasi savo konsistencija. Esu dariusi iš natūralaus jogurto graikišką - išrūgų buvo antra tiek kiek gavosi graikiško jogurto. Tad praktiškai nesuklydote įpildama pieno :)

      Panaikinti
  8. Šiuos keksiukus jau kepu gal 3-4 kartą... tai su šaldytom šilauogėm, tai su avietėm... tobuli :) nelieka nei vieno įamžint, exxx, dingsta nuo stalo akimirksniu, o mažasis valgė net 2 iškart, kai šiaip nevalgo su uogom.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ech, geriausi kritikai vaikai :) Maniškis paaugo ir nebevalgo nieko su uogom :(

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...