2022 m. gruodžio 14 d., trečiadienis

Mielinės bandelės su džiovintų grybų įdaru

 


Ausytes su džiovintais grybais pirmą kartą paragavau prie dzūkiško savo antros pusės tėvų šv.Kūčių stalo. Visai patiko, tad pirmąjam karantininiam šv.Kūčių stalui sugalvojau išsikepti jų pati. Kadangi proporcijas dariau "iš akies", tai įdaro pridariusi daugiau negu reikia ir bandeles gaminau tokias gigantiškas. Bandelės labai patiko, o įdarui su šia tešla galima tikrai kombinuoti ir kitus variantus - kad ir obuolius su cinamonu, ar varškę, mėsą ne Kūčių stalui. Šiaip tikrai eksploatuočiau šį receptą su įvairiais įdarais, tik nemėgstu virti aliejuje, tad šis receptas kartojamas ir per visas kitas šv. Kūčias.


Taigi, mums reikės (milžiniškoms 8 bandelėms):
125 ml šilto vandens
1 VŠ cukraus
15 g šviežių mielių (5 g sausų)
1 VŠ aliejaus
250 g miltų (jei naudojate kombainą ar duonkepę, užteks ir 200-220 g)
žiupsnio druskos

Įdarui:
1 saujos džiovintų grybų
2 svogūnų
druskos, pipirų

Paruošimas:
  1. Įdarui skirtus grybus bent prieš pora-trejetą valandų užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame išbrinkti.
  2. Išbrinkusius grubus nusunkiame ir sumalame.
  3. Svogūnus supjaustome, pakepiname, jiems suminkštėjus, į keptuvę beriame maltus grybus, pagardiname druska, pipirais, šiek tiek pakepiname ir paliekame atvėsti. 
  4. Gaminame bandeles: vandenyje išmaišome mieles ir cukrų ir paliekame aktyvuotis bent 10 min.
  5. Miltuose padarome duobutę, pilame vandens mielių mišinį, aliejų ir iš pradžių maišome šaukštu, paskui užminkome tešlą ir minkome bent 5 minutes.
  6. Tešlą dedame uždengiame ir dedame į šaldytuvą 30 min., kad pakiltų. (Originale dedama į maišelį ir merkiama į ledinį vandenį).* 
  7. Daliname į 8 lygias dalis, dedame įdarą, suformuojame norima forma.
  8. Kepame didesniame kiekyje aliejaus ant nedidelės ugnies 3-4 minutes iš abiejų pusių. Iškepusias dedame ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalus. 
  9. Jei visų pyragėlių nesuvalgote, kitą dieną juos galima pašildyti orkaitėje. 

*Šaltas kildymas visada geriau mielinei tešlai, mielės apsnūsta, bet daro savo darbą, tik lėčiau, tad tešla gaunasi su mažesniais oro burbuliukais ir daug minkštesnė. Šiame recepte naudojamas dvigubai didesnis, nei normaliai reikėtų tokiam kiekiui miltų, mielių kiekis, tad mielės darbuojasi kaip išprotėję. Todėl ir reikia tešlą kildinti šaltai. 



Šaltinis: Skanus gyvenimas



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...