Tai tiek istorijos. Dabar mano įspūdžiai. Pyragas tikrai skanus, o įjungus vaizduotę, tikrai primena tą senovišką minkštą šakotį. Na, o jei ragauja nieko nežinantis apie jo prašmatnią kilmę, tai vertina kaip keksą. Pagaminti jį taip pat nėra sudėtinga. Jau ragaudama rezultatą supratau, kad mano įsivaizduojami ploni tešlos sluoksniai vis dėlto nebuvo tokie ir ploni. Dėl tos pačios priežasties man vienas sluoksnis kepdavo ne 1-2 minutes, o kone - penkias. Bet pats procesas neprailgo, tad tikrai neatmetu galimybės jį išsikepti dar kartą. Beja, 9,5 kartus iš 10 aš pyragams/keksams/keksiukams ir pan. jokių glaistų, kepurių ir kepurėlių negaminu, bet šiam aš labai norėjau užtupdyti balto šokolado glajų. Oi, kaip jis ten tiko! Beja, šio pyrago didelis pliusas, kad jis nuo laiko (aišku, proto ribose) tik skanėja. Ragavome mes jį gal trečią dieną po iškepimo, ir visas dienas kiek valgėme, buvo labai skanu. Susiruošusi kepti, turėjau tik 5 kiaušinius, tad perskaičiavau visus kiekius ir pateikiu abu variantus, bet kepkit pilną normą, tikrai neprapuls :)
Taigi, mums reikės (visi produktai turi būti kambario temperatūros):
Pyragui:
350 g (250 g) sviesto
350 g (250 g) cukraus
7 (5) didelių kiaušinių
200 g (143 g) miltų
150 g (107 g) krakmolo
3 VŠ (2 VŠ) riebios grietinės
žiupsnio druskos
1 AŠ vanilės ekstrakto (naudojau vanilinį cukrų)
Glajui:
70 g balto šokolado
1/4 puodelio riebaus pieno ar grietinėlės
Papuošimui (pasirinktinai):
kokoso drožlės
migdolų plokštelės
spanguolės, džiovintos ar šviežios
rozmarinai
ir t.t.
Paruošimas:
- Miltus ir krakmolą išmaišome atskirame dubenyje ir atidedame trumpam į šalį.
- Atskiriame kiaušinių baltymus nuo trynių.
- Išplakame baltymus iki tvirtų putų, kad nebūtų baisu apversti dubenį virš galvos ir atidedame trumpam į šalį.
- Kitame dubenyje, sviestą su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska išplakame iki purumo.
- Į sviesto plakinį po vieną įplakame trynius, po kiekvieno paplakant, kad neliktų pėdsako.
- Įplakame grietinę.
- Įsijojame miltus su krakmolu ir išmaišome.
- Galiausiai įmaišome plaktus baltymus.
- 26 cm skersmens kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Jei naudojame kekso formą, ją patepame sviestu, pabarstome miltais, miltų perteklių iškratome.
- Orkaitę įkaitiname grilio rėžimu iki 220 laipsnių temperatūros.
- Ant kepimo formos dugno plonai paskirstome tešlą. Geriausia tai padaryti konditeriniu teptuku. Skaniau ir gražiau, jei tas sluoksnis būtų kuo plonesnis.
- Kepame kol gražiai paruduoja. Trukmė labai priklauso nuo orkaitės, sluoksnio storio ir pan., bet po kelių sluoksnių atsiranda taisyklė.
- Traukiame kepimo formą iš orkaitės, tepame naują sluoksnį ir vėl dedame į orkaitę.
- Taip žaidžiame, kol baigiasi tešla.
- Iškepusį pyragą šiek tiek atvėsiname formoje, tada iškrečiame iš jos ant grotelių ir paliekame visiškai atvėsti.
- Glajui skirtus produktus ištirpiname vandens vonelėje ir apliejame keksą. Pabarstome norimais pabarstukais, glajui sustingus dedame į maišelį bent vienai dienai, kad subręstų.
Skanaus!
Šaltinis: 15min.lt
P.S. Benaršydama po receptus, atradau marcipaninę šio pyrago versiją, kurią būtinai reikės išbandyti, tik dar neišsirinkau pagal Jamie Oliver ar pagal Aušros iš Vaikai ir Vanilė receptą.
Prieš 1 metus: Panna cotta su kava
Prieš 8 metus: Lašiša stiklainyje
Prieš 9 metus: Morkų pyragas su riešutais
Prieš 10 metus: Ploni švediški imbieriniai sausainiai
Prieš 2 metus: Pepparkakor-švediski ploni pipiriniai imbieriniai sausainiai
Prieš 3 metus: Imbieriniai sausainiai/nameliai
Prieš 4 metus: Minkšti imbieriniai meduoliai
Prieš 5 metus: Lietiniai blynai su obuolių įdaru
Prieš 6 metus: Flaugnarde su obuoliais
Prieš 7 metus: Obuolių pyragas su graikiškais riešutaisPrieš 8 metus: Lašiša stiklainyje
Prieš 9 metus: Morkų pyragas su riešutais
Prieš 10 metus: Ploni švediški imbieriniai sausainiai
omaigad kaip gerai atrodo šakočio pusbrolis, dar niekada tokio nebuvau mačius, privalau išsikept :D šiaip žiauriai mėgstu šakočius, pas mane per kiekvieną šventę ant stalo privalo būti, perku internetu
AtsakytiPanaikinti