2011 m. liepos 21 d., ketvirtadienis

Raudonųjų serbentų pyragas


Šiais metais, kaip niekada, stengiuosi nepraleisti galimybės iškepti ką nors su sezono gėrybėmis, Taigi, pasibaigus braškių sezonui ėmiausi raudonųjų serbentų. Ne todėl, kad juos labai mėgstu, tiesiog jie pirmieji po braškių ir trešnių prinoko pas mano mamą sode. Čia gal ir buvo mano klaida, o gal ir ne klaida. Pyragas skanus, pagrindas tiesiog pasakiškas - toks trapus smėlinis, bet labai skanus. Na o viršus - gaivus, kaip pasakė mano mama. Man gal kiek per daug serbentų rūgštelės, presipynusios su morengo saldumu. Tiems, kas mėgsta raudonuosius serbentus - tai puikus pyragas. 
Man jis būtų gal pavykęs dar skaniau, bet aš iš didelio rašto išėjau iš krašto. Nusipirkau nedideles keramikines formas ir išmąsčiau, kad kepsiu jose, kaip tartas. Jos visgi buvo per mažos mano pyragui, taigi sluoksniai gavosi storoki. Serbentai giliau nesusproginėjo, kaip tikėjausi, o ilgiau kepti nenorėjau, nes viršūnėlė jau pradėjo per daug skrusti.
Reziume: teisingai viską padarius ir mėgstant serbentus - puikus pyragas :) Gal kitais metais susigundysiu tokiu variantu (užsispyrus ane? :)).


Taigi, mums reikės:
Pagrindui:
240 g (360 ml) miltų
1 AŠ kepimo miltelių
110 g minkšto sviesto
100 g (120 ml) cukraus
2 kiaušinių trynių

Įdarui:
2 kiaušinių baltymų
120 ml cukraus
2 AŠ kukurūzų krakmolo
540 ml raudonųjų serbentų


Paruošimas:
  1. Pagrindui skirtus produktus išmaišome, sumikome tešlą ir dedame bent pusvalandžiui į šaldytuvą.
  2. Išimtą iš šaldytuvo tešlą iškočiojame. Man, kaip ir Forellei, ta tešla nė velnio nesikočiojo, nes buvo labai trapi. Tai kadangi dariau dvejose kepimo formose, pasidariau dvi lygias trupinėlių krūveles ir išklojau tolygiai kepimo formas. Tikrai būtų galima pagrindą pakloti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. 
  3. Pagrindą kepame iki 170 laipnsų įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes (aš kepiau 20 min.), kol pasidarys gražios auksinės spalvos.
  4. Įdarui baltymus išplakame iki standžių putų. Palaipsniui įmaišome cukrų ir krakmolą ir kepame dar 5 minutes. 
  5. Įmaišome serbentus ir užpilame ant pagrindo.
  6. Kepame toje pačioje temperatūroje apie 10 min. (aš kepiau 15 min). 


Skanaus!

P.S. Rašau š šį įrašą, prisimenu pyragą, kurį kepiau daugiau nei prieš savaitę, ir galvoju, kad tikrai verta jį iškepti, tik teisingai. Net jeigu ir raudonieji serbentai nėra mano mėgstamiausios uogos.


Šaltinis: Forellės receptai

5 komentarai:

  1. O geras!!! vakar kepiau pyragą su juodaisiais serbentais :D, na man tai norėjosi, kad saldžiau būtų... valgėm su karameliniais ledais, toks derinys tai liuks, bet vienas... bent man nelabai, ta rūgštelė užgožė pyragą...

    AtsakytiPanaikinti
  2. O my, kad man kas tokį saldėsį dabar duotų!

    AtsakytiPanaikinti
  3. che, kai pagalvoji tai ir aš dabar gabalėlio neatsisakyčiau, bet tingiu važiuot pas mamą serbentų :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. sitas pyragas labai skanus,kepu ji kiekvienais metais...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū! Džiaugiuosi, kad patiko ir truputį pavydžiu, nes mūsų namuose kepiniai su uogomis ir vaisiais pasmerkti arba aš pasmerkta juos viena suvalgyti, kas gal ir nebūtų taip blogai, jei ne mažėjantys drabužiai :D

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...