Ant mūsų kūčių stalo būna tik tradiciniai kūčių patiekalai. Man vis knieti ant stalo padėti ką nors naujo, bet vis tiek tradicinio. Kadangi ant mūsų stalo desertas būna tik vienas: aguonpienis su kūčiukais, nusprendžiau išbandyti avižų kisielių. Teks apsiriboti vienu įvertinimu - manuoju, mat mano mama iš karto kategoriškai atsisakė ragauti, nes neva kažkada ragavo, ir jai labai nepatiko; mano vyriškis drebučių nevalgo iš esmės (nei žele, nei šaltienos, išimtis - panna cotta), vaikas pasidavė daugumai, plius ir šiaip yra konservatorius. Man šis avižų kisielius, jei tiksliau jau nebe kisielius, o žele/drebučiai, labai patiko! Aš mėgstu avižinę košę, tad tas švelnus avižų skonis + spanguolių padažo rūgštelė yra puikus, lengvas, gaivinantis desertas po visų kūčių patiekalų, kurių dalį sudaro įvairių rūšių silkė...
Taigi, mums reikės (4 porcijoms kaip nuotraukoje):
Kisieliui:
200 g avižinių dribsnių
3/4 l vandens
1 riekės natūralaus raugo duonos
1 VŠ cukraus
žiupsnio druskos
Spanguolių padažui:
1/2 stiklinės spanguolių
1/4 stiklinės cukraus
Pateikimui:
aguonų
Paruošimas:
- I diena: Užpilame avižinius dribsnius vandeniu, įdedame duonos riekę, uždengiame ir paliekame parai kambario temperatūroje.
- II diena: Išimame duonos riekę, o dribsnius perkošiame per smulkų sietelį. Tirščius išmetame, nukoštą skystį supilame į puodą. Skysčio turi būti 1/2 litro, jei trūksta, įpilame vandens. Geriausia, jei tą papildomą vandenį pirmiausia užpilame ant tirščių, permaišome ir vėl nusunkiame.
- Į puodą beriame druską, cukrų ir nuolat maišant užverdame. Pakaitiname maždaug 5 minutes, kol kisieliu sutirštės.
- Išpilstome į vandeniu sudrėkintas, kad vėliau lengviau išsiimtų kisielius, formeles, atvėsiname ir dedame į šaldytuvą sustingti.
- III diena: spanguolių padažui skirtas spanguoles sutriname su cukrumi.
- Išverčiame kisielių iš formelių į lėkštutes, pabarstome aguonomis, užpilame spanguolių padažu ir tiekiame.
Skanaus!
Prieš 1 metus: Imbieriniai sausainiai/nameliai
Prieš 2 metus: Imbieriniai sausainiai
Prieš 3 metus: Orkaitėje keptos dorados su daržovėmis
Prieš 4 metus: Flaugnarde su obuoliais
Prieš 5 metus: Obuolių pyragas su graikiškais riešutais
Prieš 6 metus: Aguonų ir obuolių pyragas
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą