2012 m. vasario 1 d., trečiadienis

Medaus tortas pagal Beatą


Kalėdų senelis man atnešė antrąją Beatos knygą (valio!). Taigi, labai atsakingai progai pasirinkau iš jos medaus torto receptą. Iki šiol kepiau labai labai skanų medaus tortą, bet užsimaniau išbandyti ką nors naujo. Ožka. Eksperimentuoti reikia tada, kai progos nėra tokios atsakingos. Kai nori sublizgėti, reikia rinktis tai, už ką gali galvą guldyti. Kaip jau tikriausiai supratote, nebuvau aš labai patenkinta rezultatu.... Daug kas sakė, kad skanus tortas. Mano puseserė, ne vienerius metus dirbusi konditerijoje, irgi pagyrė (o ji tai nemeluotų tikrai, patikėkit manimi, ne tas charakteris). Bet man, manasis medaus tortas daug kartų skanesnis, taigi aš likau nusivylusi. Nes gi, reikėjo sublizgėti, o aš sublizgėjusi nesijaučiu.... 

Taigi, mums reikės (15-20 žmonių):
Torto blynams:
220 g sviesto
250 g medaus
100 g rudojo cukraus
100 g baltojo cukraus
2 kiaušinių
2 VŠ grietinės
800 g miltų (405D)*
2 AŠ kepimo miltelių

Sulaistymui:
1 puodelio stiprios juodosios arbatos

Kremui:
1-2 citrinų
1 l grietinės (ne mažesnio nei 30 proc. riebumo)
150 g cukraus

Rožėms:
50 g juodojo šokolado
1/2 VŠ medaus
Aš dariau iš dvigubai didesnio kiekio, bet man nemažai masės liko, nesu tikra ar pusė, bet tikrai nemažai.

Skaičiams:
kelios skiltelės juodojo šokolado

Viską (išskyrus papuošimus) dariau iš pusantro išvardintų produktų kiekio (man reikėjo 2 tortų dviems progoms). Gavosi 9 dideli (25,5 cm skersmens) lakštai ir 8 (17 cm skermens) - mažiukai. Ir dar vienas didelis lakštas trupiniams.



Paruošimas:
Torto blynai:
  1. Į puodą pilame šiek tiek vandens ir užkaičiame. Ant puodo dedame karščiui atsparų dubenį taip, kad jo dugnas nesiliestų su vandeniu.
  2. Į dubenį sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir medų. 
  3. Kaitiname kol viskas ištirpsta, išjungiame ugnį ir tada supilame cukrų. Išmaišome, nukeliame dubenį nuo puodo ir paliekame, kol pasiruošime kitus ingredientus.
  4. Kiaušinius išmaišome su grietine.
  5. Miltus persijojame ir sumaišome su kepimo milteliais bei cinamonu.
  6. Į pravėsusį sviesto, medaus ir cukraus mišinį nuolat maišant supilame kiaušinius su grietine. Gerai išmaišome.
  7. Pilame miltus. Kol masė šilta ir sviestas nesutvirtėjęs, tešla atrodo skystoka, bet nuolat maišant, o vėliau ir minakt, ji pradės šokinėti nuo indo sienelių, miltų daugiau tikrai nereikia.
  8. Tešlą padalijame į dvi dalis, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent porai valandų. Šaldytuve tešla gali likti ir per naktį, bet prieš kočiojant ją reikėtų išimti prieš pusvalandį, kad suminkštėtų.
  9. Vieną tešlos gabalą padalijame į 5 lygias dalis ir iškočiojame plonus blynus. Aš kočioju kiek sveikatos turiu iki ploniausio įmanomo storio. Kočioju iš karto ant kepimo popieriaus, nekyla problemų dėl blyno perkėlimo. Kočėlą ir popierių pabarstau miltais.
  10. Ant iškočioto blyno dedame atitinkamo/reikalingo dydžio apvalų daiktą, pvz. lėkštę ir peiliu apipjauname.  Tai kas nupjauta iškepame kartu, bus trupiniams papuošimui.
  11. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 8-10 minučių.
  12. Iškeptus blynus galima dėti ir vieną ant kito, nors aš bent jau, kol kepa vienas, kitą vėsinu ant grotelių.

Torto kremas:
  1. Vieną ar dvi citrinas, priklausomai nuo dydžio gerai nuplauname (gerai būtų pamirkyti sodos tirpale, taip pasišalins visas brudas) ir smulkia tarka nutarkuojame geltonąjį žievelės sluoksnį, neliečiant balto, kuris kartus.
  2. Mikseriu išplakame grietinę ir sudedame cukrų su citrinos žievele bei vienos citrinos sultimis. Gerai išplakame.
  3. Paragaujame ar nieko netrūksta.
  4. Pirmąjam tortui tokį kremą aš ir tepiau. Bet man jis pasirodė skystokas (kadangi kremą dariau nakčia, tai mikserio jungti negalėjau ir plakiau su šluotele, gal dėl to). Blynams pertepti viskas buvo gerai, bet šonams aptepti ir išlyginti jis buvo per skystas. Todėl kitą dieną darydama antrą tortą, tą sublizgėjimui, į kremą įdėjau šaukštelį želatinos ištirpintą truputyje vandens. Kremo drastiškai nesutirštino, bet prieš tepant palaikius šaldytuve, kad apstingtų, jis buvo pats tas.


Torto "surinkimas":
  1. Pasiruošiame puodelį arbatos (geriau iš anksto, kad spėtų atvėsti).
  2. Imame lėkštę ar padėklą ant kurio konstruosime tortą ir dedame pirmą blyną. Aptepame konditeriniu teptuku ar apipurškiame/aplaistome šaukšteliu arbata tiek, kad sudrėktų, bet nepermirktų. Tą patį darome su antru blynu ir pasidedame šalia.
  3. Kai arbata susigeria, dedame 2-3 šaukštus grietinės ir išlyginame.
  4. Dedame antrą blyną, dedame grietinės sluoksnį ir taip toliau (nepamirštame palaistyti arbata ir palaukti, kad ji susigertų prieš dedant).
  5. Iškeptus apipjaustytus blynų kampučius kočėlo, kavamalės ar blenderio (naudoju pastarąjį) pagalba sutrupiname iki smulkių trupinėlių ir jais apibarstome torto viršų ir šonus.
  6. Tortą dedame į šaldytuvą pabudėti ten per naktį. O dar geriau, jei jis ten pagyventų ir pora dienų. Medaus tortai kuo ilgiau pabūna, tuo skanesni.
Šokoladinių rožių gamyba:
  1. Ant puodo su vandeniu dedame dubenį, taip, kad jis nesiliestų su vandeniu.
  2. Kai vanduo užverda, puodą nukeliame nuo ugnies ir dedame sulaužytą šokoladą. Jam pakaks karščio ištirpti, o mes apsisaugosime nuo perkaitimo ir šokolado pabalimo sustingus.
  3. Šokoladui ištirpus dedame skystą medų (jei medus susicukravęs jį taip pat pašildome garų vonelėje ar mikrobangėje) ir gerai išmaišome.
  4. Maišome tol, ko masė sušoka į vieną gabalą. Suformuojame į pailgą cilindrą, kad paskui būtų paprasta supjaustyti norimais gabalėliais ir suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą. Geriausia, jei pasiruošta masė šaldytuve pabus per naktį.
  5. Supjaustome sustingusią šokolado masę nedideliais gabalėliais ir dedame atgal šaldytuvan. Kadangi masė gana greitai tirpsta, taigi geriausia, kad kuo daugiau ji praleistų šaldytuve, kol pavirs į rožę.
  6. Imame storą maišelį, dedame į jį atsipjautą šokolado gabalėlį ir iškočiojame ploną blynelį. Aš kočiojau įdėjusi į maišelį, nes man taip lengviausia atlimpa, neprilima, nesuplyšta. Greičiausiai darbas eisis, jei vienu metu iškočiosime daugiau tokių paruoštukų.
  7. Pasirenkame su kuo išspausime apvalų lapelį. Nuo priemonės skersmens priklausys kokio dydžio rožes mes sulipdysime. Aš pasirinkau platesnį stikliuką. 
  8. Stikliuko pagalba išspaudžiame apvalius apskritimus. Aš su pirštais perbėgu per visą apskritimo ilgį, taip šiek tiek paplonindama kraštelius, kad būtų gražiau, tuo pačiu šiek tiek sušildydama lapelį, kad jis būtų lankstesnis.
  9. Toliau, kaip lipdyti rožę, labai vaizdžiai parodyta čia
  10. Kaip minėjau, masė labai greitai tirpsta, todėl patalpoje, kurioje dirbama turėtų būti vėsiau. Rankos, pageidautina irgi turi būti kuo šaltesnės. Iš pradžių jas vėsinau vis palaikydama ledukus, o kai jie ištirpo, prieš išimdama iškočiotus lapelius, rankose palaikydavau stiklainį sučių, buvusių šaldytuve :D
  11. Lapelius išpjausčiau peiliu, įpjoviau su peiliu kraštelius ir išlanksčiau.

Šokoladiniai skaičiai:

  1. Ant kepimo popieriaus nusipaišome norimus skaičius, raides ar pvz. gėlytes.
  2. Užkaičiame puodą vandens, ant jo padedame dubenį, kad nesiliestų su vandeniu. 
  3. Kai vanduo užverda, puodą nukeliame nuo ugnies ir įdedame kelias šokolado skilteles. Joms pradėjus minkštėti, dubenį nukeliame nuo puodo, ka dšokoladas neperkaistų.
  4. Konditerinio švirkšto, tvirtesnio maišelio su prakirptu kampeliu ar iš kepimo popieriaus suformuotu piltuvėliu  paišome su šokoladu ant pasiruošto trafareto. Na čia tai man reikės dar pasitreniruoti, nes skaičiai tai gavosi tokie lengvai tep lep, bet buvo per ploni, kad rizikuočiau 2 valandą nakties juos sustingusius lygiai apdrožti peilio pagalba, rizikuodama, kad suluš.


Skanių tortų!

*Tešla labai lengvai ir smagiai kočiojosi. Bet kai pamačiau, kad man tešlos neužteks dviems tortams, papildymą dariau su ekstra miltais (nors jie taip pat 405D tipo), tai prasikeikiau. Kočiojau po devintu prakaitu - tešla lipo prie kočėlo.


P.S. Aprašyti visą gamybos procesą man sąlyginai užtruko ilgiau ir buvo sudėtingiau, nei pagaminti ir papuošti patį tortą :) Taigi nereikia išsigąsti ilgos litanijos. Juo labiau, kad tortą galima kepti etapais. Blynus išsikepti, kad ir prieš savaitę. Tortą sutepti vieną dieną, o papuošti - kitą, nes kaip rašiau, jis skanesnis ilgiau pastovėjęs. Aš jį sutepiau ketvirtadienį, o ragavome šeštadienį.
Šaltinis: Knyga "Metai Beatos virtuvėje"

22 komentarai:

  1. Aciu, Vilma, kad pasidalinai patirtimi; As i Beatos receptus jau seniai atsargiai ziuriu; manau, kad receptai is esmes geri, bet autore nepasistenge atidirbti kiekiu, tai kartais i lankas nusivaziuota; matyt stipriai paskubeta su knygomis,todel kartais buna toks jausmas, kad receptai sukratyti bele kaip ir daugmaz atmestinai; bet knygos abi pakaitomis vistiek guli ant mano virtuvinio stalo; ikvepimo ir "tautisku" ideju pasisemiu gana daznai;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čia gali būti du aspektai :) Pirmiausia, tai nebūtinai receptas kaltas :D Turiu mažą įtarimą, kad per daug paspaudžiau lakštus, kai surinkinėjau tortą ir dėl to per daug kremo išbėgo... nors pagal pjūvio vaizdą užtenka to kremo... Be to savo medaus torto aš niekada niekuo nelaistydavau papildomai ir jis visada būna drėgnas ir nuostabiai skanus... Na o antras dalykas, pasakysiu puse lūpų ir tik į ausį - kiek bandžiau Beatos receptų, tai kad būtų och ir ach tai nepasakyčiau... Bet aš ją gerbiu ir ja žaviuosi dėl jos charizmos, verslumo gyslelės ir įžvalgumo :)

      Panaikinti
  2. Nzn kaip tas skonis, bet uz grozi 10 balu ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi ačiū labai!!! Na tom rožėm tai slapčia aš labai didžiuojuosi, nes bent jau man, kol pati nepabandžiau, jos buvo aukštasis pilotažas ir misija neįmanoma :)

      Panaikinti
  3. Nerealiai gražus papuošimas!!!! Kokia Tu šaunuolė Vilmut!!!man irgi atrodo jos aukštasis pilotažas, bet, kada nors, pažadu išbandyti :) todėl ačiū, kad parodei šaltinį ir pasidalinai savo patirtimi :*
    O medaus torto dabar taip užsimaniau, kad atrodo va ir sirgdama, jei nereiktų sėdėti darbe pulčiau gaminti :D niekas nesutrukdytų, žiauriau jo noooriu, bet pagal Tavo rekomendacijas artimiausiu laiku žadu kepti aną, Taviškį variantą :) mat mano tėvelių abiejų prieš mėnėsį buvo gimtadieniai, tai pažadėjau, kad kai atvažiuosiu atvešiu savo keptą tortą :) po Tavo įrašo nusprendžiau, kad kepsiu būtent medaus tortą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū Tau! :) Medaus tortas tikrai nesudėtingas reikalas, bent jau man, nes galima išskaidyti į kelias dienas viską. Ir tikiuosi, kad patiks Tavo šeimynai :) Prigyriau aš čia savąjį, bet kažkaip ramiai jaučiuosi, nes ne kartą kepiau, ir visada susilaukia nuoširdžiausių komplimentų ir būna suvalgomas iki paskutinio trupinio, nepriklausomai nuo dydžio :)

      Panaikinti
  4. Kaip gražiai spalvos dera puikių rožių ir pačio torto:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū ačiū ačiū!!! Kaip man gera skaityti tai :) Nes aš vis dar ant to torto dantį griežiu, tai man čia kaip medus tokia pagyrimai! :) Ačiū!

      Panaikinti
  5. Ar ilgai papuošimai išlieką ant torto, jei šis puikuojasi ant stalo, o ne šaldytuve?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, labai priklausytų nuo temperatūros. Maniškio torto papuošimai, įskaitant 2 valandų kelionę automobiliu, ne šaldytuve išbuvo tikrai ne mažiau nei 8 valandas. Šiaip jau jie nėra labai lepūs. Kaip kad įprastas šokoladas rankose tirpsta, bet kambario temperatūroje - ne, taip ir čia.

      Panaikinti
  6. Pagaminau ir as ta torta m...koks skonis.didelis acju jums uz recepta

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Receptas ne mano, bet labai džiaugiuosi, kad pasidalinus, jį atrado ir daugiau žmonių :) Džiaugiuosi rezultatais, ir ačiū, kad jais pasidalinate! :)

      Panaikinti
  7. o as norejau paklaust, o kaip torta transportuojat/pervezat pagamine? kur deze gaunat ar kaip vezat? kepsiu namie, o vestis noriu i svecius, ir kaip cia nusivezt, kad dar patrauklus tebebutu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš medaus tortus sutepu žemoje tortinėje ir dedu į atitinkamo dydžio dėžę. Neseniai nusipirkau specialų "transporterį" tortams, bet dar neišbandžiau. Medaus tortai yra labai tvirti, todėl dar nei karto neturėjau problemų su gabenimu. Tikiuosi, kad ir Jūs savo tortą nugabensite sėkmingai!

      Panaikinti
  8. Vilma, aciu uz recrpta. as daug medaus tortu dariusi is skirtingu receptu.jie gaunasi skanus,bet ne vienas nebuvo wow... as esu vaikysteje ragavusi ir jis buvo tamsios spalvo,labai purus ir dregnas.tokio vis tebeieskau,bet niekada nesigauna kaxkas panasaus.mano lapai buna ploni ir niekada neperdreke,nors drekinu.nebuna.purus ir minkstuciai... pabandysiu sventemis tavo..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei jau išskirti mano keptus ir mano mėgiamiausius medaus tortus tai būtų:
      http://shirshiulizdas.blogspot.com/2011/09/medaus-tortas.html
      http://shirshiulizdas.blogspot.com/2012/04/biskvitinis-medaus-tortas.html

      Tikiuosi, kad atrasite TĄ tortą :)

      Panaikinti
    2. Aciu, Vilma, uz rozyciu ideja...pasinaudojau ja pirma karta puosdama torta ir man puikiai pavyko...kita karta isbandysiu ir Jusu meducio recepta, si karta puosiau napoleona..aciuu..

      Panaikinti
  9. tortas sitas vadinas NESAMONE.grietines paimta dviems tortams,kremas visiskai netinkamas tai ne tortas o aptepas dar tokios nesamones nevbuvau pagaminus ir puse litro taip vadinamo kremo lauk ismesta.jus stebekit receptuose ka rasot jaigu jau rasot.APMAUDU

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, dėl nesėkmės aišku gaila, bet nemanau, kad dėl jos kaltas receptas, kuris, beja, yra sėkmingai išbandytas, beigi nurašytas nuo Beatos knygos :) tad nebūtinai kaltas receptas :)

      Panaikinti
  10. Nu labai noreciau sventem isbandyti si torta ,sakykit koki medu naudoti naturalu ar dirbtina?aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aš dar šio recepto neradusi nuo senų laikų žinojau, kad medaus tortui visas litras grietinės! Su puslitriu tai tik pašlakstymas gautųsi. Puikus receptas ir puikus rezultatas - šiandien kaip tik paragavome šio recepto bandymo rezultato ;)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...