2011 m. gegužės 6 d., penktadienis

Panettone pyragas



Labai skanus pyragas/bulka. Palyginimui su sviestine bulka, kurią kepiau Velykoms, šis pyragas man pasirodė skanesnis. Jei atmintis neapgauna, tai ir puresnis ir minkštesnis. Reikės pasikartoti kada. Šį pyragą kepiau pagal mamos užsakymą (prašė bulkos su razinom, nekepsiu gi tos pačios, kai neišbandytų receptų sąrašas begalinis). Taigi pasilikau sau tik mažą uodegytę paragavimui, pjoviau tik ištrauktą iš orkaitės. Pyragas kiek perkepė, nes turėjau išlekti iš namų, kaip tik kai jis kepė ir palikau prižiūrėtoją, nelabai draugaujančią su mano orkaite. Bet vis tiek viskas baigėsi gerai :) Dar vis aiškinuosi, ar man patinka apelsino žievelės duodamas efektas šiame kepinyje. Kai išsiaikinsiu - parašysiu.
Velykoms - puikus kepinys, ypač - pasiskolinus pabarstukus iš sviestinės bulkos :)

Taigi, mums reikės:
100 ml (0,5 puodelio) šilto pieno
3 kiaušinių (lengvai išplaktų)
2 trynių (lengva išplaktų kartu su kiaušiniais)
110 g minkšto sviesto (naudojau kepinių margariną)
0,5 AŠ druskos
70 g cukraus
1 apelsino ar citrinos nutarkuotos žievelės
485 g (3,5 puodelio) miltų
2 AŠ sausų mielių
saujos razinų ir romo razinų mirkymui arba kapoto šokolado plytelės

Paruošimas:
  1. Nuplautas razinas užsimerkiame rome iš anksto, bent prieš valandą, geriau - dar anksčiau.
  2. Tešlą ruošė mano geriausia draugė virtuvėje - duonkepė. Visus produktus dedame išvardinta tvarka ir pasirenkame tešlos minkymo programą. Po garsinio signalo, leidžiančio įdėti priedus, įdedame razinas (aš kaip suvalkietė supyliau su visu romu, negi išmesi gerą daigtą, gerti jo vis dar negaliu juk).
  3. Kai duonkepė pakildina tešlą, išimame ją atsargiai ir dedame į kapimo popieriumi išklotą kepimo indą. Kepiau 26 cm skersmens apvalioje silikoninėje formoje, tai tepti niekuo nereikėjo. 
  4. Leidžiame pakilti apie 20 min. Pasiruošiame pabarstukus, kaip sviestinės bulkos. Pakilusį pyragą, patepame paplaktu baltymu ir pabarstome pabarstukais.
  5. Kepame iki 180-190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min. Stebime ir patikriname su mediniu pagaliuku, kaip žinia orkaitės tikro individualybės, o ir kepimo indų skersmuo - skirtingas.
  6. Jei pabarstukų nebarstėme, į kepimo pabaigą pyragą galima patepti išplaktais su cukrumi likusiais baltymais. Gražiai blizgės. Aš kadangi gelbėjau, kad man gražiai nejuoduotų, ir skubiai traukiau iš orkaitės, tai su baltymais jau nebetepiau.
Skanaus!

Šaltinis: Astos virtuvė

Papildyta (2019-04-20): Aš kelinti metai iš eilės vis ieškau Panettone pyrago recepto, bet kas kartą pamačiusi recepte, jog reikia 4 ar 6 trynių, apsigalvoju. Jau ir taip pilna šaldymo kamera baltymų. Ir netyčia aptikau, kad pati jau kepiau Panettone prieš 8 metus ir čia atlieka tik 2 baltymai. Išsikepiau vėl šį pyragą šv.Velykoms su razinomis ir pabarstukais iš šio recepto. Jau buvau visai pamiršusi, kokia skani šita bulka (taip nuo vakystės namuose vadinami tokie mieliniai pyragai). Razinų, jei tik mėgstate, čia galima įberti daaaug daugiau, kokias 3-4 saujas. 

2 komentarai:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...