2012 m. rugpjūčio 5 d., sekmadienis

Biskvitinis varškės pyragas



Nešiausi aš jį į darbą. Tiesiog, norėdama pavaišinti kolegas. Todėl ir foto tokia - iš įvykio vietos (deja, pradėjus man dirbti dauguma nuotraukų bus tokių...menkas pasiteisinimas - kiti/kitos ir darbus dirbdami padaro meniškas ir skanias patiekalų fotosesijas). Pyragas skanus. Varškinis. Man patiko, bet aš visgi jį norėčiau apgaubti tikro biskvito marškiniais, kad būtų kaip įdaras, o ne pagrindinis ir vienintelis skonis. Kai kuriems, kurie valgė, jis buvo net labai labai skanus. Man - tiesiog skanus. Gal dėl to, kad aš, visgi, labiau mėgstu obuolių pyragus nei cheesecake'kus. Šokoladinis glajus būtų labai tikęs ir praturtinęs skonį, bet jam, deja, jau nebeužteko laiko. Tiesa, biskvitiniu aš jo nepavadinčiau, nes turiu kitokį biskvito supratimą, bet su Elžbieta, recepto autore, ginčytis net nepagalvočiau.


Taigi, mums reikės (24 cm skersmens kepimo formai, skliaustuose - 20-22 cm):
Pyragui:
600 g (500 g) varškės (naudojau President varškę)
6 (5) kiaušinių (atskirtų)
100 g (85 g) kambario temperatūros sviesto
200 ml (165 ml) miltinio cukraus
125 ml (105ml) krakmolo
žiupsnio druskos
saujos džiovintų vyšnių arba spanguolių (neturėjau ir nedėjau)
vanilės 

Glajui (nedariau, nes nebeliko laiko, bet būtų labai tikęs):
100 (85 g) juodojo šokolado
30 g (25 g) sviesto
50 ml (40 ml) pieno

Paruošimas:
  1. Sviestą išplakame su 50 ml cukraus pudros, druska ir vaniliniu cukrumi.
  2. Po vieną įplakame trynius, po kiekvieno gerai išplakant.
  3. Įplakame varškę.
  4. Krakmolą sumaišome su likusia cukraus pudra ir persijojame.
  5. Džiovintas uogas apvoliojame truputyje cukraus ir krakmolo.
  6. Baltymus išplakame iki standžių putų. 
  7. Į baltymus suberiame krakmolą su cukraus pudra ir atsargiai išmaišome.
  8. Atsargiai apjungiame abi mases ir džiovintas uogas. Nepermaišome.
  9. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus patepame sviestu. Supilame pyrago masę.
  10. Kepami iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 60 min. Pyrago viduriukas dar gali būti netvirtas.
  11. 10 min. ataušiname orkaitėje, tada išimame, peiliu atsargiai atskiriame pyragą nuo formos kraštų ir dėti atgal į orkaitę atvėsti. Aš šį pyragą kepiau vėlai vakare, tai taip ir palikau atvėsti orkaitėje per naktį. O ryte įdėjau į šaldytuvą.
  12. Atvėsusį pyragą išimti iš formos ir dėti į šaldytuvą.
  13. Glajui skirtus produktus pakaitiname ir stipriai išmaišome, kad gautųsi vientisa masė.
  14. Glajumi padengiame pyrago viršų ir vėl dedame į šaldytuvą sustingti.
Skanaus!


P.S. Aš taip nuoširdžiai išplakiau baltymus, kad man į juos krakmolo ir cukraus pudros mišinys nenorėjo maišytis. Taigi, aš jį atsargiai įmaišiau į sviesto-trynių plakinį ir paskui po truputį dėdama atsargiai įmaišiau baltymą.

3 komentarai:

  1. Kurioje vietoje dėti žiupsnį druskos? Skaitydama pyrago darymo eigą taip ir neradau, tai ir neįdėjau. Visa kita - pagal receptą, net ir orkaitėje palikau per naktį. Rytoj ragausime :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jau paragavome ;) Super! Ačiū už receptuką.

      Panaikinti
    2. Druską aš visada dedu plakdama kiaušinius. O dauguma receptų siūlo sumaišyti su miltais (man taip nepatogu, ens aš visada miltus įsijoju į tešlą, tai druska lieka sietelyje :). Svarbiausia, kad viskas baigėsi gerai, t.y. skaniai :)
      Receptą papildysiu, ačiū už pastabą :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...