Turiu du man pačius pačiausius varškės apkepo receptus. Šį varškės apkepą visada kepu, kai netingiu terliotis atskirai išplakdama baltymus (jei atvirai, šis "vargas" visada būna atperkamas skoniu). Na, o kai tinginys nugali, apkepą kepu pagal šį receptą.
Bet štai - vėl ėmė ir nugalėjo noras išbandyti kažką naują. Vertinant rezultatą, visai šeima vienbalsiai nusprendėme, kad tai veikiau ne apkepas, o pyragas. Kadangi varškės ir grietinės santykis recepte kone vienodas, kepinys gavosi labai švelnios struktūros, visai ne apkepiškas. Kvapnus ir karamelinis obuolių sluoksnis man taip pat šį apkepą pakylėja į aukštesnį lygmenį. Galiausiai tai, jog jis man buvo skanesnis (labai skanus!) atvėsęs, nei karštas, man taip pat patvirtina, jog tai veikiau pyragas, nei apkepas.
Į nuolat gaminamų varškės apkepų kategoriją aš jo tikrai netrauksiu, bet, kad išsikepiau - nesigailiu - buvo tikrai skanu.
Į nuolat gaminamų varškės apkepų kategoriją aš jo tikrai netrauksiu, bet, kad išsikepiau - nesigailiu - buvo tikrai skanu.
Taigi, mums reikės (26 cm skersmens kepimo formai):
Apkepui:
500 g varškės (birios, ne iš kvadratinių pakelių)
4 kiaušinių
8 VŠ cukraus (dėjau 6 VŠ)
400 g grietinės (dėjau 300 g, tiek teturėjau)
1 AŠ vanilinio cukraus
1/2 AŠ druskos
6 VŠ miltų (dėjau 5 VŠ, kad kompensuočiau mažesnį grietinės kiekį)
Obuoliams:
2-3 VŠ sviesto
4 obuolių
1 VŠ rudojo cukraus (pridėjau nuo savęs)
1 AŠ cinamono (pridėjau nuo savęs)
Paruošimas:
- Obuolius nulupame ir supjaustome nestoromis skiltelėmis.
- Keptuvėje ištirpiname sviestą, beriame cukrų ir palaukiame kol ištirps. Beriame obuolius ir cinamoną bei kelias minutes nuolat maišant pakaitiname, kol obuoliai lengvai suminkštės.
- Apkepui skirtą varškę, kiaušinius, cukrų, druską, vanilinį cukrų išsukame iki vientisos masės. Aš tai dariau blenderio pagalba.
- Supilame grietinę, miltus ir gerai išplakame.
- Apkeptus obuolius supilame į kepimo indą ir tolygiai paskirstome. Ant viršaus supilame varškės masę. Išlyginame. Aš apkepą kepiau 26 cm skersmens, atsegamoje torto formoje (ji puikiai apsaugojo orkaitę nuo prilašėjimo, o virtuvę nuo dūmų), prieš tai dugną ištiesusi kepimo popieriumi. Jei kepsite paprastoje atsegamoje torto formoje - apgaubkite ją folija, nes sviestas ir obuolių sultys gali prasisunkti truputį per kraštus.
- Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50-60 minučių. Svarbu, kad visas apkepas išsipūstų, neliktų vidurys įdubęs.
- Apkepą išverčiame ant lėkštės obuoliais į viršų. Man prie šio apkepo labai tiko nesaldintas natūralus jogurtas.
Skanaus!
Prieš 1 metus: (Ne)paprastas obuolių pyragas su grietine
Prieš 2 metus: Šokoladinis burokėlių pyrgas
Prieš 3 metus: Bulvių ir moliūgų plokštainis
Prieš 4 metus: Ubagų kotletai
Prieš 5 metus: Avokadų ir tuno užtepas
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą