Lengvas patiekalas, tinkantis ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis bemėsis patiekalas. Berašydama šį įrašą nejučia pagalvojau, kad jei išsifiltruočiau visus bemėsius daržovinius patiekalus, absoliučioje daugumoje įžangų būtų kažkas panašaus į "pasinaudodama proga, kad pietauju/vakarieniauju viena"...
Taigi, pamačiau šį recepta ir užsisaugojau tai progai, kai pietausiu/vakarieniausiu viena. Aš nepasigailėjau, man buvo labai skanu. Tiesa, aš taikydamasi prie savo kepimo indų šiek tiek pakeičiau ir recepto konceptą - reikėjo šiek tiek didesnio indo, kad cukinija pasiskleistų daugmaž vienu sluoksniu, bet turėjau arba mažą, arba laibai didelius, tad rinkausi mažą ir sluoksniavau. Gavosi vis tiek skaniai, bet įvertinus tai, kad skaniausia dalis - viršuje esančios skaniai apskrudę cukinijos ir traškūs trupiniai, kitą kartą kepčiau dideliame inde ir cukinijas paskleisčiau plačiai, vienu sluoknsiu, daugiausiai - dviem persidengiančiais.
Dar vienas privalumas šio recepto - lengvas ir greitas paruošimas. Be to, tai puiki proga pasidžiaugti kvapniais pomidorais ir (neperaugusiomis) cukinijomis. Cukinijomis, kai prasideda jų sezonas, aišku niekas per daug nesidžiaugia. Džiaugiasi tada, kai randa kur jas pritaikyti :) Čia kaip tik vienas iš tų variantų.
Dar vienas privalumas šio recepto - lengvas ir greitas paruošimas. Be to, tai puiki proga pasidžiaugti kvapniais pomidorais ir (neperaugusiomis) cukinijomis. Cukinijomis, kai prasideda jų sezonas, aišku niekas per daug nesidžiaugia. Džiaugiasi tada, kai randa kur jas pritaikyti :) Čia kaip tik vienas iš tų variantų.
Taigi, mums reikės (mano improvizacijai, originalus receptas čia):
1 skiltelės česnako
1 didelio pomidoro, nulupto, smulkinto
1 nedidelės jaunos cukinijos
~1 AŠ rudojo cukraus (nebūtina, jei pomidoras saldus, manasis pasitaikė piktybiškai rūgštus)
druskos, pipirų
~3 VŠ džiūvėsėlių
~3 VŠ tarkuoto kietojo sūrio (naudojau Džiugą)
aliejaus arba ghee sviesto
Paruošimas:
- Keptuvėje įkaitiname aliejų ar ghee sviestą.
- Susmulkiname česnaką, beriame į keptuvę. Kai pasklinda aromatas, beriame smulkintą pomidorą.
- Kaitiname pomidorą, kol pradeda virti. Kelias minutes paverdame, pagardiname druska, pipirai. Jei pasirodo per rūgštu - įberiame šiek tiek cukraus.
- Cukiniją supjaustome plonai. Geriausia tai daryti mandolinos pagalba. Ji mano praėjusių metų pirkinys Nr. 1.
- Inde sumaišome džiūvėsėlius, tarkuotą sūrį, pipirus, druską. Suberiame cukinijos griežinėlius ir išmaišome, kad apliptų trupiniais.
- Ant indo, kuriame kepsime gratiną, dugno paskirstome troškintą pomidorą, tuomet ant viršaus sluoksniuojame cukiniją.
- Kepame iki 175-180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių, kol cukinija suminkštėja, o trupiniai tampa skaniai auksiniais.
Skanaus!
Prieš 1 metus: Makaronai su moliūgu ir šalavijais
Prieš 2 metus: Grikių kepsneliai
Prieš 3 metus: Lašiša medaus-garstyčių padaže
Prieš 4 metus: Pomidorų sriuba su mėsos kukuliais
Prieš 5 metus: Morkų pyragas
Labai skanus cukinijos paruosimo būdas! Man patiko ta pomidorinė gaidelė labiausiai, ir apskritai, harmoningas patiekalas. Tik plutelė man apskrudo gerai tik ten, kur pašlaksčiau aliejumi :) Valgėme su kuskusu - taip sočiau, o ir skonis jo labai čia neblogai dera :)
AtsakytiPanaikintio, vau, koks operatyvumas :) Smagu, kad patiko!
AtsakytiPanaikinti