2013 m. lapkričio 23 d., šeštadienis

Purus blynas, keptas orkaitėje (dutch baby)


Iš esmės tai tas pats vokiškas blynas, kurį mes gana dažnai kepame šeštadieniniams pusryčiams. Blynus mes mėgstame, o štai stovėti prie viryklės - aš nelabai :) Šis blynas yra puikus sprendimas.
Pamačiusi Virtuvės Nuo..Iki.. lapkričio mėnesio žurnale šį blyną, sumaniau išbandyti receptą, nes produktų kiekiai gal kiek skyrėsi nuo mano nuolat naudojamo recepto. Užsienio bloguose, jei jau receptas buvo skelbtas New York Times, tai vadinasi jam lygių nebus. Šio blyno receptas New Your Times buvo paskelbtas 1966 metais. Dažniausiai jis vadinamas dutch baby, bet ne klaida būtų jį vadinti ir vokišku blynu.
Pirmą kartą kepdama pagal šį receptą, aš iš karto mažinau sviesto kiekį per pusę, bet ir taip man jo buvo smarkiai per daug. Šiandien pusryčiams taip pat buvo šis blynas, su keturis kartus mažesniu sviesto kiekiu, nei rekomenduoja originalus receptas.

Taigi, mums reikės (dviems alkaniems valgytojams):
3 kiaušinių (kai kuriuose šaltiniuose pakanka dviejų)*
1/2 puodelio miltų
1/2 puodelio pieno
1 VŠ cukraus
žiupsnio druskos
vanilinio cukraus, pgl receptą - 1/4 AŠ tarkuoto muskato
4 VŠ sviesto (rekomenduoju apsiriboti 1 VŠ)

1 puodelis = 236 ml
*mūsų trijų asmenų šeimynai blyną kepu iš dvigubos normos, ir dedu 4 kiaušinius, ne 6)

Paruošimas:
  1. Orkaitę įjungiame, kad įkaistų iki 200 laipnsių. Tešla užmaišoma greičiau, nei įkaista orkaitė.
  2. Kiaušinius lengvai išplakame su druska, cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
  3. Supilame miltus, išmaišome, kad neliktų gumulėlių, supilame pieną, išmaišome.
  4. Ketaus keptuvėje ištirpiname sviestą, supilame tešlą ir dedame į orkaitę.
  5. Kepame apie 15 - 20 min. kol labai išsipūs, tada karštį sumažiname iki 180 laipsnių ir dar pakepame apie 10-15 minučių kol gražiai pagels. 
Skanaus!

Šaltinis: New York Times

8 komentarai:

  1. Vilma, niekaip neprisiruošiu parašyti, koks man šiltas, nuoširdus ir jaukus Tavo puslapis ir kaip smagu, jame paklaidžioti, pavalgyti akimis. Ačiū, kad daliniesi ne tik receptais, bet ir gėriu bei šiluma :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Simona, už tokius šiltus žodžius! Jie taip paglostė širdį :)

      Panaikinti
  2. Gėda-pelėda, kad jau seniai noriu šiuos žodžius parašyti. Vis apie tai pagalvoju, kai skaitinėju Tavo mintis ir žiūrinėju nuotraukas, bet taip ir neparašau. Man iš viso sudėtinga su komentarų rašymu, esu beviltiška apsnūdėlė šioje srityje. Reikia taisytis ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinai, aš esu tokia pati :) kartais netgi būna, jog parašau komentarą, bet taip ir nepaspaudžiu "siųsti" :)
      tad abiem reikia taisytis, nes tikriausiai nerasi tinklaraštininko, kuriam nebūtų malonu gauti atsiliepimo, nesvarbu ar teigiamo, ar ne :) Tad ačiū Tau ;)

      Panaikinti
  3. Čia gal panašu į mūsų mokyklinę - valgyklinę - sanatorinę kiaušinienę, tokią purią ir mano mėgstamą? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oi ne, čia blynas, tik kad ne ant viryklės keptas. O sanatorinė-valgyklinė kiaušinienė štai čia (tik su daugiau skonio): http://shirshiulizdas.blogspot.com/2011/10/omletas-keptas-orkaiteje.html

      Panaikinti
  4. Nuoroda į sanatorinę kiaušinienę duota, bet pamiršta, kad teksto nukopijuoti negalima. ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nepamiršta, bet ką dabar :) labai norint, tikrai nesunku įmesti į google "širšių lizdas omletas orkaitėje" :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...