2013 m. birželio 11 d., antradienis

Plikyti pyragaičiai (užkandžiams)


Tikriausiai pakartosiu dažno, kepusio plikytus sausainius, patirtį - galvojau, kad tai be galo sudėtinga. Pasirodo iškepti plikytus sausainius taip paprasta, kad aš tai patyrusi, greitai užsimakalavau antrą partiją ir iškepiau pagal dar vieną receptą. Pateiksiu abu. Antrosios partijos sausainiukai man lyg skanesni, švelnesni, minkštesni  buvo, bet kai kurie iš jų, nenaudėliai, man truputį sukrito, gali būti, kad per daug įdėjau kiaušinių
Žaidžianti virtuvę Elžbieta, turinti kulinarinę/kondterinę patirtį, kuria net nedrįsčiau abejoti, parašė štai tokią plikytų pyragaičių produktų proporciją, kurią žinant jokių receptų nebereikia: 2 : 1 : 1 (skystis, riebalai, miltai). 
Aš šiuos pyragaičius kepiau savo sūnaus trečio gimtadienio šventei, kuri neįvyko, dar kovo mėnesį. Ketinau juos įdaryti pikantiškais įdarais ir jie būtų patapę puikiomis vieno kąsnio užkandėlėmis. Neprireikė, tad rodau tik plikytinukus. Neabejoju, kad ateityje pasirodysiu ir su įdarais.


Plikyti sausainiai nr. 1

Taigi, mums reikės (~1 skarda sausainėlių):
150 ml vandens
70 g sviesto
150 ml miltų
1/3 AŠ druskos
saldžios paprikos miltelių (dėl spalvos ir aromato)
2-3 kiaušinių (aš dėjau 2 nedidelius)

Paruošimas:
  1. Užviriname vandenį kartu su sviestu, druska ir paprikos milteliais.
  2. Nukeliame nuo ugnies, po truputį suberiame miltus, nuolat  maišant. Maišome tol, kol tešla sušoks į vieną gabalą ir nebelips prie puodo sienelių. Aš maišiau su mikseriu, su tešlos minkymo antgaliais.
  3. Tešlą truputį atvėsiname (~5 minutes).
  4. Po vieną mušame kiaušinius ir maišome su mediniu šaukštu, po kiekvieno gerai išmaišant, kad neliktų kiaušinio pėdsakų. Geriausia maišyti su mediniu šaukštu ir jokiu būdu neplakti. Kiaušinių reikia dėti tiek, kad tešla būtų pakankamai tvirta ir laikytų formą. Teisingas tirštumas, kai tešla nuo šaukšto nukrenta ne iš karto :)
  5. Konditerinio švirkšto/maišelio ar tiesiog šaukšto pagalba formuojame pyragėlius (maždaug graikiško riešuto dydžio) ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. 
  6. Kepame iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol padidės ir susidarys plutelė (apie 10 minučių), tada kaitrą sumažiname iki 180 ir kepame kol gražiai parus. Labai bijojau sudeginti, tad meditavau prie orkaitės stebėdama pyragaičius, pamiršusi stebėti ir laikrodį. Svarbu nedarinėti eigoje orkaitės, kad pyragaičiai nesukristų!
  7. Iškeptus pyragaičius atvėsiname, nupjauname ar įpjauname viršūnėles ir pripildome norimais įdarais.
Šaltinis: SM


Plikyti sausainiai nr. 2

Taigi, mums reikės (~1 skarda sausainėlių):
200 ml vandens
100 g miltų
100 g sviesto
1/2 AŠ druskos
3-4 kiaušinių

Paruošimas:
Analogiškas, kaip ir pirmiesiems pyragaičiams.

Šaltinis: Žaidžiame virtuvę



Dar kartą kepiau šiuos pyragaičius (pagal receptą Nr. 2) ir įdariau šiais įdarais (tik nenufotografavau...et..):

  1. Pikantiška mišrainė - virtas kiaušinis, fermentinis sūris, česnakas, majonezas.
  2. Lašišos įdaras: šaltai rūkyta lašiša, virtas kiaušinis, kaparėliai, svogūnų laiškai (tinka ir poras), krapai, majonezas. Plona citrinos skiltelė papuošimui.
  3. Kumpio įdaras: Panevėžio file, fermentinis sūris, svogūnų laiškai, majonezas. Plonas raudonos paprikos griežinėlis papuošimui.
  4. Krabų lazdelių: krabų lazdelių, agurko, fermentinio sūrio, svogūnų laiškų, majonezo.

10 komentarų:

  1. Nu tikra drauge...
    Pas man knygoj irgi yra plikyti sausainiukai ir neisbandei... o as taip stengiausi nepamirst irasyt - kad tik isbandytum...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oi... :)
      Žinai, kaip su tom knygom būna - search'as neveikia :)
      Bet prižadu pasitaisyti! :)

      Panaikinti
  2. Vakar kepiau, gavosi super. Niekada negaminau plikytos teslos, vis neprisiruosdavau. Negalvojau, kad taip paprasta. Aciu uz receptuka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nėra už ką :) Aš lygiai tiap pat nustebau, kai pamačiau, kad plikytinukus iškepti taip paprasta :) jei nereikėtų numesti x kg, nedvejodama kepčiau ir saldžius su kokiu nors super gardžiu įdaru :)

      Panaikinti
  3. Tai galima truputį pasaldinta varškyte su vaisiais arba žele gabaliukais įdaryti :) Aš pati su kilogramais bandau kovoti, tai visokių nukalorinimų prisigalvoju. Gal nebus taip skanu, kaip su kremu, bet manau visai nieko :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galima, tikrai galima :) gaila tik, kad tai kas skanu, labai dažnai būna kaloringa :))

      Panaikinti
  4. O man prilipo visi ir nesigavo graziai nuo skardos nuimt nei nuo kepimo popieriaus :( gal kas turi minciu kodel? Kepu antra karta, pirmakart viskas tobulai gavos... lyg ir viska taip pat dariau

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hmm...nenutuokiu. Ypač jei pirmą kartą gavosi. Gal keitėte kepimo popierių? Bet ir tai, tikriausiai ne ta priežastis...

      Panaikinti
    2. As irgi nemanau kad popierius kaltas. Gal miltus kitokius reiks pabandyt.. uztat kremas puikiai gavosi :) aciu uz recepta, butinai bandysiu dar :) ivaldysiu as si mena :)

      Panaikinti
    3. :) linkiu, kad kiti kartai būtų sėkmingi :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...