2012 m. rugsėjo 6 d., ketvirtadienis

Obuolių pyragas su migdolų plutele


Puikus pyragas. Pirmas po laaaaaabai ilgo laiko namie keptas obuolių pyragas, nuo pirmo iki paskutinio kąsnelio suteikęs didelį malonumą. Labai skanus dar šiltas su ledais. Prieš dvi dienas kavinėje valgytas obuolių pyragas nebuvė nei puse tiek skanus. Tikrai. Šis pyragas labai paprastas, greitai pagaminamas, ne kažin kiek įmantrus (na gal migdolinė plutelė suteikia išskirtinumo iš kitų obuolių pyragų), bet tikrai skanus ir man dar kartą įrodė, kad man skaniausi pyragai yra obuoliniai.
Šis pyragas man truputį nepavyko - dėl to, kad neįsiskaičiau į receptą. Aš migdolų plutelei skirtą cukrų kaitinau ne tol kol jis aptirps, o kol ištirps. Natūralu, kad gavosi karamelė. Aišku nieko blogo - buvo proga pagaminti pirmą kartą gyvenime karamelę, kuri tikrai skani. Bet ant pyrago tas sluoksnelis sukietėjo ir dėl to jį pjaustyti pasidarė itin nepatogu. Bet tiek tos bėdos. 

Taigi, mums riekės (22 cm skersmens, atsegamai kepimo formai): 
2 mažų kiaušinių
90 g (85 ml) cukraus
žiupsnio druskos
3/4 AŠ vanilinio cukraus
70 ml pieno
75 g sviesto
135 g (215 ml) kvietinių  miltų (405D tipo)
1 1/2 AŠ kepimo miltelių
285 ml mažų obuolių kubelių
cinamono

Viršui:
35 g sviesto
75 ml cukraus
35 g migdolų plokštelių

Paruošimas:
  1. Sviestą ištirpiname ir atvėsiname.
  2. Kiaušinius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska.
  3. Į kiaušinių plakinį supilame pieną ir pravėsusį sviestą. Išplakame.
  4. Miltus persijojame, sumaišome su kepimo milteliais ir įmaišome į plakinį. 
  5. Į tešlą įmaišome pusę obuolių ir sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Ant viršaus paskleidžiame likusius obuolius. Gausiai pabarstome cinamonu.
  6. Plutelei skirtą sviestą ištirpiname, įmaišome cukrų ir pakaitiname kol cukrus aptirps (iš patirties - jis ilgai netiprs, tai tiesiog pakaitiname pora trejeta minučių ir užtenka). Suberiame migdolus, išmaišome ir tolygiai paskleidžiame ant obuolių.
  7. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
Skanaus!

P.S. Kepiau šį pyragą kolegoms (todėl ir foto daryta 7 ryto be jokių menų). Visiems jis labai patiko. O "nepavykusią" migdolų plutelę išgyrė atkirai :) Beja, jį valgė ir labai gyrė, net ir tie, kurie nemėgsta obuolių pyragų - nelabai ir susivokė, kad valgo obuolių pyragą. 

9 komentarai:

  1. Siandien isbandziau si recepta. Truputi riebokas pasirode, bet siaip skanus, maniskiui patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, kad patiko, nors ir ne visiems :) Dėl riebumo, tai neatmenu, kaip taip būtų pasirodę, bet kiekvieno skonis skirtingas. O gal Jūs užpilą darėte kaip priklauso ir dėl to jis suteikė riebumo pohūtį. Nes aš, kaip rašiau, per klaidą pagaminau karamelę, todėl ji sukietėjo ir tikrai nesijautė riebumo.

      Panaikinti
    2. Virsu dariau kaip reikia, nedariau karameles, bet kitam kartui manau pabandysiu su karamele :)nes dabar kai dariau, tai liko cukraus kristaliuku, jauciu skaniau su karamele :)

      Panaikinti
    3. Karamelinis sluoksnis sulaukė atskirų pagyrų - kaip pyrago "vinis" :)
      Bet perspėju, kad karamelinis sluoksnelis labai sukietėja ir sunkiau pjaustyti pyragą. :)

      Panaikinti
  2. Nei riebus pyragas, nei ka. Pats skaniausias obuoliu pyragas, kuri teko kepti apskritai:) aciu uz puiku recepta.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėmesio vertas pyragas. Nuo šio recepto radimo, pas mus namuose kaip obuolių pyragų karalius valdo karalystė šis nuostabus pyragas :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tobulas pyragas, kepu jį jau 9 metus :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...