2012 m. sausio 18 d., trečiadienis

Porų, šoninės ir varškės sūrio pyragas


Mes labai labai norėjome valgyti, todėl užpuolėme šį pyragą tik ištrauktą iš orkaitės. Ir čia buvo mūsų klaida, nes pyrago skonis pasirodė blankokas. Bet paskui, kai aš aplankiau pyragą, jam pravėsus, jis buvo ženkliai skanesnis. Pusryčiams aš jį irgi skaniai raitojau. Tiesa, svogūnų pyragas, kurio nuostabų skonį aš vis dar jaučiu, šį pyragą pranoksta (bent jau man)... Kaip ten bebūtų, tai buvo puiki vakarienė ir pusryčiai, ir puiki alternatyva pietums.

Taigi, mums reikės:
Tešlai:
60 g šalto sviesto
100 g kvietinių miltų
25 g ruginių miltų
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio
1 VŠ pieno

Įdarui:
~200 g karšto rūkymo šoninės (pgl Beatą reikėjo 100 g, bet mums mėsėdžiams tiek mažoka)
3 porų (jų neturint galima keisti svogūnais)
poros šakelių lapelių šviežių arba 1/2 AŠ džiovintų čiobrelių
300 g varškės sūrio su kmynais (būtinai su kmynais, jei be jų, tai berkit kmynų papildomai)
100 g grietinės (galima ir liesos)
2 kiaušinių
druskos, grietinės

Paruošimas:
Tešlos paruošimas:
  1. Sviestą, išimtą iš šaldytuvo, supjaustome gabalais ir dedame į dubenį.
  2. Supilame miltus, įberiame druskos.
  3. Dviejų peilių pagalba juos kryžiuojant "pjaustome" sviestą su miltais tol, kol viskas pavirsta į mažus miltuotus trupinėlius. Svarbu, kad sviestas nepradėtų tirpti, todėl geriau to nedaryti rankomis.
  4. Kiaušinį išplakame su pienu ir pilame į sviesto ir miltų masę. 
  5. Greitai viena ranka užminkome tešlą. Per daug neminkome, svarbu, kad viskas susiklijuotų į vieną gumulą. Jei tešla per sausa, įpilame dar truputį pieno.
  6. Tešlos šmot suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent 20-30 min. Patogiausia ją pasiruošti iš vakaro, tada tereikia tik iškočioti ir pasiruošti įdarą.
  7. Išėmę iš šaldytuvo tešlą iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo. Iškočiojame iki maždaug pusės centimetro storio lakštą, didesnį nei kepimo forma, kad užtektų krašteliams, plius dar užmetame šiek tiek, nes tešla kepdama traukiasi (oi, kaip traukiasi, išsigandau kai pamačiau).
  8. Klojame tešlą į kepimo formą (manoji 22 cm skersmens atsegama torto forma) ir dedame 10-čiai minučių į šaldytuvą pailsėti. 
  9. Ištraukę tešlą su forma iš šaldytuvo, įklojame vidun kepimo popieriaus (prieš tai jį suglamžome, kad būtų paklusnesnis) ir priberiame vidun džiovintų pupelių, žirnių, specialių keramikinių rutuliukų ir pan. kas gali ištverti orkaitėje.
  10. Aš torto formą dar iš apačios apgaubiu folijos lapu, nes vieną kartą turėjau nemalonų nutikimą, po kurio tirpstantis sviestas prismardino ir pridegino ne tik orkaitę, bet ir visą butą. Taigi, kai tik kepu tokius pagrindus, kur daug sviesto, visada apačioje dedu foliją.
  11. Kepame pyrago pagrindą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min.

Įdaro paruošimas:
  1. Šoninę supjaustome smulkiai ir pakepiname keptuvėje, kol išsiskirs riebalai.
  2. Dedame į keptuvę pusžiedžiais smulkintus porus ir kepiname, kol suminkštės.
  3. Suberiame čiobrelius.
  4. Dubenyje varškės sūrį sutrupiname ir kartu su grietine ir kiaušiniais išplakame iki vientisos masės. Aš tai dariau su blenderiu. 
  5. Pagardiname druska ir pipirais.
Pyrago paruošimas:
  1. Ant apkepusio pagrindo paskirstome apkepintą šoninę su porais.
  2. Ant viršaus supilame varškės sūrio ir kitų priedų masę.
  3. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes, kol pyragas sutvirtės ir gražiai apskrus.
  4. Iškepusį prieš patiekidami ataušiname.


Skanaus!


Ką daryčiau kitą kartą kitaip? 

  1. Neabejotinai palaukčiau, kol pyragas atvės. 
  2. Pasirinkčiau kitą tešlą pagrindui. Šį kartą susigundžiau išbandyti Beatos, nes buvo su ruginiais miltais. Kai kepiau moliūgų ir pievagrybių kišą, jo pagrindas irgi buvo su ruginiais miltais ir man labai patiko. Bet va Beatos man nėra pats pačiausias. Pačiausias pyrago pagrindas yra svogūnų pyrago.  
  3. Ir pamažinčiau sūrio kiekį. Gal. Šiaip keptą sūrį aš mėgstu labai. kai valgėme karštą, man pasirodė jo per daug. Paskui man jis neužkliuvo, tai ir nežinau, ar mažinčiau :) Vienok, turbūt nemažinčiau :)

Šaltinis: Knyga "Metai Beatos virtuvėje"

4 komentarai:

  1. Atrodo tai dieviškai skaniai! noooriu valgyt :)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ech, nebėr, būčiau pavaišinus :) O šiandienai mane ištikusi kulinarinė krizė - produktų kiek nori, o idėjų lygiai nulis :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. kaip man patinka tokio tipo pyragai, nors kepu retokai ;) taviškis iš tiesų puikiai atrodo ;)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...