2020 m. balandžio 9 d., ketvirtadienis

Vištienos kepenėlės su svogūnais


Vaikystėje troškintų kepenėlių negalėdavau pakęsti. Prieš kurį laiką valgydama pas mamą troškintas kepenėles prisiminiau kodėl... Bet valgydama kepenėlių patiekalus mieste, visada mėgaujuosi. Ir kartą sukilo principai skaniai pasigaminti kepenėlių namie. Ką gi galiu pasakyti, praėjus kelioms valandoms po vakarienės vis dar čepsėjau iš skanumo. Suaugusiesiems labai patiko, vaikis mano išspjovė pirmą kąsnį ir prisaikdino daugiau niekada jam jų nekišti. Hmm...istorija kartojasi, nors savo kaltės aš neįžvelgiu :) 
Šį kepenėlių su svogūnais patiekalą mes valgėme su bulvių koše ir marinuotais agurkėliais. Buvo puiku. Tiesa, man norėjosi šiek tiek daugiau drėgmės ar kokio nors padažo. Mačiau receptų, kuriuose vietoje balzamiko acto naudojama 100 ml baltojo vyno. Net neabejoju, kad būtų apsivalgymas.

Taigi, mums reikės (4 porcijoms):
500 g vištienos kepenėlių
~1 stiklinės pieno

3 didelių svogūnų
1 skiltelės česnako (nedėjau)
1-2 VŠ balzamiko acto (arba 100 ml baltojo vyno)
1 AŠ grūdėtųjų garstyčių (pamiršau įdėti)
1 AŠ rudojo cukraus
druskos, pipirų, provanso žolelių
aliejaus arba ghee sviesto kepimui

Paruošimas:
  1. Kepenėles sutvarkome: nulupame plėveles, riebalus ir pan., jei norime, galima jas pasmulkinti, kad tolygiau keptų.
  2. Sutvarkytas kepenėles užpilame pienu ir paliekame bent pusvalandžiui. Mano mama sako, kad vištienos kepenėlių mirkyti piene nereikia, bet aš nusprendžiau, kad nepakenks.
  3. Svogūnus supjaustome plunksnelėmis ir pakepiname įkaitintoje keptuvėje kol suminkštėja ir šiek tiek apskrunda. 
  4. Česnaką susmulkiname ir dedame pas svogūnus. Pakepiname pusę minutės.
  5. Kepenėles nukošiame, nusausiname ir dedame į keptuvę. Apkepame po kelias minutes abi puses. Kepimo laikas labai priklauso nuo kepamų gabalėlių dydžio. Kepenėlės turi būti apkepę, minkštos, o pergnybus per pusę - matysis rausva spalva ir nebėgs kraujas. 
  6. Pilame actą ar vyną, beriame cukrų, prieskonius, pipirus, bet ne druską. Pakaitiname kelias minutes kad nusigaruotų actas arba vynas, atitinkamai.
  7. Pačioje pabaigoje pagardiname druska.

Skanaus!

P.S. Gaminant kepenėles yra tik viena problema - perkepus jos bus kietos ir labai neskanios. Todėl kai jau ateina laikas kepti kepenėles, verčiau nesiblaškyti. Dar vienas būdas apsisaugoti nuo perkepimo: pirmiausia apkepti kepenėles, išimti iš keptuvės, į tą pačią keptuvę versti svogūnus ir daryti visus aukščiau išvardintus žingsnius iki 6 žingsnio. Tuomet berti kepenėles atgal į keptuvę, išmaišyti, pagardinti druska ir nukėlus nuo kaitros leisti kokią minutę pasiskirstyti skoniams. 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...