2012 m. sausio 9 d., pirmadienis

Sausainių puokštė


Praėjusių metų pabaigoje su šeštuoju gimtadieniu sveikinome vieną labai šaunų ir protingą jaunuolį. Jam ir buvo skirta ši, su meile pagaminta, puokštė. Pasak jo mamos, puokštė greitai buvo įvertinta ir dingo vaikų pilveliuose. Sausainiai skanūs - paprastučiai, trapūs, sviestiniai. O ir idėja, seniai matyta pas Forellę, ir prisiminta, pamačius Virtuvės Nuo...Iki... sausainius, man pasirodė labai šauni ir originali.  Padarius sausainyje mažą skylutę gautume Kalėdinės eglutės žaisliuką ar mielą lango dekoraciją.

Taigi, mums reikės:
125 g minkšto sviesto ar kepinių margarino
105 g smulkaus cukraus
1 AŠ vanilės ekstrakto (aš naudojau vanilinį cukrų)
1 didelio kiaušinio
280 g kvietinių miltų
30 g kukurūzų miltų (galima keisti kvietiniais miltais)
1 AŠ kepimo miltelių
220 g vaisinių ledinukų

Paruošimas:
  1. Užmerkiame medinius iešmelius į vandenį, kad kepant nepradėtų degti.
  2. Miltus persijojame ir sumaišome su kepimo milteliais.
  3. Sviestą išsukame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi ir druska iki purumo.
  4. Į sviestą įmušame kiaušinį ir gerai išmaišome. Jei produktų kiekį didinsite, tai kiaušinius reikėtų įmušti po vieną, po kiekvieno gerai išmaišant, kad neliktų kiaušinio pėdsakų.
  5. Atsargiai įmaišome miltus ir užminkome tešlą.
  6. Tešlą suvyniojame į maitinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą 10-15 min., kad atvėstų.
  7. Iš tešlos iškočiojame ploną, ~3 mm storio lakštą. 
  8. Sausainių formelėmis išspaudžiame gėlytės pagrindą, tada mažesne formele išspaudžiame viduriuką. Viduriukus irgi išsikepame - turėsime skanių sausainiukų.
  9. Ledinukus (kiekvieną spalvą/skonį atskirai) dedame į storesnį maišelį arba dedame ant kepimo popieriaus, tada užlenkiame popierių ant ledinukų ir su mėsos plaktuko plokščiąja puse padaužome, kad  ledinukai sutrupėtų.
  10. Sutrupintais ledinukais užpildome sausainių ertmes ir šauname į orkaitę.* 
  11. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 min. Aš viduryje kepimo skardas apsukau, kad keptų tolygiai.
  12. Sausainius atvėsiname skardoje.
  13. Vežant sausainių puokštę, tam, kam ji skirta, pasiimkite kiek daugiau, nes transportuojant gėlytės gali sulūžti.
Skanaus!

*Aš kitą sykį daryčiau kitaip, ir saldainius į sausainius dėčiau praėjus maždaug 10-15 min. nuo sausainių kepimo pradžios, nes man saldainių masė spėjo užvirti ir suburbuliuoti, taigi nesigavo skaidrūs langeliai. Skoniui tai visai nepakenkė, bet man gražiau skaidrūs.


Šaltinis: Žurnalas Nuo...Iki... 2011 m. 12 Nr.

5 komentarai:

  1. Labai graži puokštė, bet karamelę sudėti tikrai reikia vėliau, jau kai sausainiai beveik iškepę, nes kai kuri karamelė ir sudegt sugeba taip kepant :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Fainuoliai žavuoliai sausainukai! tai kad ant pagaliuko, turbūt daugiausiai džiaugsmo ir suteikia vaikams :)
    Oi žinok Vilmut, maniškė jau tik pamato, kad ruošiuos ką gamint, tik kedę prie spintelės, šauštą! įsakmiai :D ir turiu štai pagalbininkę :DDD

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū už komplimentus mano puokštei :) Idėja tikrai fantastiška. Vaikams vietoje tikros gėlių puokštės - idealu, o ir suaugusiam, jei atviros mąstysenos, irgi tiktų :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Super idėja! :) Galiu garantuoti, kad tokia dovana patiktų kiekvienam.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...