2011 m. spalio 21 d., penktadienis

Moliūgų ir pievagrybių kišas


Turiu pasakyti, kad aš buvau didžiai šokiruota. Ir pasakysiu kodėl. Kai tik pamačiau šį pyragą, jis iš karto atsidūrė "būtina išbandyti" sąrašo viršuje. Tiesa, vis tiek  užtrukau, kol prisiruošiau, nes maniau, kad jis bus skanus tik man. Bet vieną vakarą pamaniau, kad nėr čia ko, aš irgi turiu teisę pasimėgauti. Taigi, kai mano vyriškis išgirdo, kad vakarienė bus be mėsos, suraukė nosį. O kai valgė, pasakė, kad labai skanu, prašom įtraukti į kartotinų sąrašą ir nesvarbu, kad nėra mėsos. Va taip va! Skanus labai! Rekomenduoju!
Beja, ruginiai miltai suteikė savo žavesio pagrindui (man turbūt ruginis periodas). Bet, jei jų neturite, tiks ir kvietiniai.

Taigi, mums reikės (20 cm skersmens apvaliai formai):
Tešlai:
200 g ruginių miltų
100 g šalto sviesto
2 kiaušinių

Įdarui:
2 vidutinių svogūnų
~200 g pievagrybių ar kitų grybų
~200 g moliūgo
kelių šakelių šviežio čiobrelio (neturėjau, dėjau džiovintą)
žiupsnelio muskato
druskos, pipirų
Sviesto kepimui

Užpilui:
3 didelių kiaušinių
50 ml grietinėlės arba natūralaus jogurto
nemažos saujos tarkuoto "Džiugo"
druskos, pipirų

Paruošimas:
  1. Sviestą supjaustome gabaliukais ir sumaišome su miltais. Iš pradžių sviestą smulkiname/maišome su mieltais dviejų peilių pagalba, vėliau sutrupiname iki smulkių trupinių rankomis.
  2. Įmušame kiaušinius ir išminkome truputį lipnią tešlą. Suvyniojame ją į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą pusvalandžiui.
  3. Keptuvėje svieste pakepiname smulkintus svogūnus kartu su čiobreliais ir muskatu. Kepiname kol svogūnai suminkštėja.
  4. Į keptuvę beriame plokštelėmis pjaustytus grybus bei ~2 cm dydžio kubeliais pjaustytą moliūgą. Pagardiname druska. Kepiname 5-10 minučių, kol viskas suminkštėja.
  5. Iškočiojame tešlą labai plonai - iki ~2 mm storio ir klojame ją į kepimo formą. aš naudojau atsegamais kraštais torto formą.
  6. Ant tešlos į kepimo formą supilame visą keptuvės turinį.
  7. Kepame iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes.
  8. Išplakame kiaušinius su druska ir pipirais bei jogurtu, įmaišome tarkuotą sūrį.
  9. Apkepusį pyragą ištraukiame, supilame ant jo plakinį ir vėl dedame orkaitėn, kurios karštį padidiname iki 180 laipsnių ir kepame 10-15 min., kol įdaras iškeps, t.y. sutvirtės.
Skanaus!

P.S. Aš jau ir šiaip ne kažin kokia fotografė, bet dabar, kai vakarai tamsūs, dar prasčiau... Taigi, te neapgauna  nuotrauka, šis pyragas tikrai skanus!


Šaltinis: Savaitgalio rendez-vous

11 komentarų:

  1. Atrodo nuostabiai! aš irgi jį seniai turiu sąrašiuky, bet vis neprisiruošiu, nes sudėtyje nėra mėsos, bet turbūt galima taip netyčia įmesti smulkiai pakepintų gabaliukų, arba kokios šoninukės??:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man tai gal čia vištiena labiausiai tiktų...hmmm, jo vištiena. Nes kokia šoninė gali viską nustelbti, nes šiaip tiek moliūgas, tiek pievagrybiai tokia gana švelnūs, bent jau mano skonio receptoriams :) O dėl tos mėsos, tai kaip jau rašiau - maniškis tai 100 proc. mėsėdis. Jei per dieną negaus gabalėlio mėsos, vakare apalps. Bet užskaitė jis šitą pyragą 100 proc. ir be mėsos :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O gal tiktų sluoksniuota tešla? Gal patartumėte kaip elgtis tuomet su kepimu ar reikia taip pat per du kartus dėti ingredientus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sluoksniuota tešla tikrai tiktų. Kadangi įdaras gausiai drėgnas, aš kepant ir sluoksnuota tešla pakepčiau pagrindą apie 15 min. Skanaus!

      Panaikinti
  4. Nagi, iškepiau aš tą Tavo, Vilma, šedevrą. Tai dabar jau vienareikšmiškai siūlyčiau tam kepiniui sluoksniuotą tešlą arba kažkokią minkštesnę. Mat įdaras pakankamai minkštas, o ta kieta tešla man taip netiko... O dar ir ruginė. Nepatiko mums jos skonis - kaip kieta duona.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man jis nebuvo labai kietas, tiesą sakant visai tiko. Net mano vyras, skeptiškas visokių ruginių reikalų atžvilgiu įvertino šį kepinį puikiai. Yra du variantai, kodėl galėjo Jums nepatikti:
      1. Kaip kvietiniai miltai būna nevienodi,taip ruginiai miltai gali būti nevienodi, ir atitinkamai gali skirtis rezultatas.
      2. Mano vyrui kelis kartus yra užkliuvę saldūs pyragai, kurių pagrindas yra sausaininis, o viršus pvz. sūrio, tokie kaip sūrio pyragai. Jam nederėdavo kietas pagrindas su minkštu įdaru. Šio pyrago atveju jis priekabių neturėjo, aš irgi nepamenu, kad būtų labai didelis kontrastas. Bet skonis yra subjektyvus dalykas - kas skanu vienam , nebūtinai tiks kitam :)

      Panaikinti
  5. Sudomino labai sis pyragas. Noriu paklausti kaip sis pyragas saltas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai nepamenu... Man kažkodėl atrodo, kad mes jį suvalgėme dar šiltą ir paragauti atšalusio neteko :)

      Panaikinti
    2. Papildant - kiek man teko kepti kišų, jie skanūs ir atšalę, manau tai galioja ir šiam.

      Panaikinti
  6. Skanuuuuu.... Tik pievagrybius keiciau baravykais, o moliuga cukinija, bet puikiai gavosi :) Aciu Jums! Beje, esu didele Jusu blogo gerbeja, sumasciusi ka gaminti, recepto ieskau pirmiausiai pas Jus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pfff, tai maniškio net nėra ką lyginti - kur pievagrybiai, o kur baravykai :) Net neabejoju, kad turėjo būti nerealiai skanu! :)
      Ačiū už pasitikėjimą ir tokius šiltus žodžius :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...