2011 m. sausio 25 d., antradienis

Keksas su kriaušėmis


Jau trečia diena galvoju epitetus, kuriais galėčiau apibūdinti šį keksą, ir nerandu tinkamų...Iškepiau aš šį keksą vėlai vakare, tai tik truputį paragavau - nuostabiai skanu. Visą naktį sapnavosi man tas keksas. Kadangi taip jau yra, kad pastaruoju metu naktį keliuosi kas 1- 2 val., tai kas kartą atsikėlusi svajojau kaip sulauksiu ryto ir juo mėgausiuosi. Taigi, pusryčiai buvo karališki. Šis keksas gavosi toks prašmatnus sakyčiau - šviesioji dalis su kriaušėmis labai drėgna, tamsioji - kvepia brendžiu. Tobula.

Taigi, mums reikės:
200 g sviesto (naudojau kepinių margariną)
200 g (300 ml) miltų
190 g (200 ml) cukraus
3 kiaušinių
2 AŠ vanilinio cukraus
2 AŠ kepimo miltelių
2 VŠ kakavos
50 ml kriaušių sulčių (arba brendžio/likerio - aš pyliau brendį)
450 g konservuotų (nuvarvintų) arba šviežių kriaušių, supjaustytų nedideliais kubeliais (naudojau šviežas)

Paruošimas:
  1. Sviestą su cukrumi išplakame iki baltumo.
  2. Po vieną įmaišome kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant. Šitą punktą per skubėjimą praleidau, taigi išplaktus kiaušinius pyliau dar po sekančio punkto. Vis tiek tobulai gavosi.
  3. Įsijojame miltus, sumaišytus su vaniliniu cukrumi ir kepimo milteliais. Atsargiai išmaišome.
  4. 1/3 tešlos atskiriame, dedame į atskirą dubenį ir įmaišome kakavą bei brendį/likerį/sultis ar ką pasirinkote.
  5. Likusius 2/3 tešlos sumaišome su kriaušėmis.
  6. Kepimo formą patepame riebalais. Supilame pusę šviesios tešlos. Ant viršaus pilame kakavinę tešlą ir galiausiai vėl šviesiąją. Su šakute ar peiliu apvedame ratu per formą, kad šiek tiek susimaišytų tešlos.
  7. Kepame 50 min. iki 175 laipnsių įkaitintoje orkaitėje. Aš kepiau 60 min. Po 50 min. dar vėlėsi pagaliukas, po 55 min. nebesivėlė, bet aš dėl viso pikto uždėjau dar 5 minutes.
Skanaus!


Šaltinis: Sonatinos receptai SM

10 komentarų:

  1. Į keksą man nepanašu :) Pyragas, bet tikrai skanus, tik darbo irgi reikia įdėt, o kai pagalbininkai dar maži... Bet šiaip gera frazė "Kartotinas projektas" ;) :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Iš dainos žodžių neišmesi :) Nors kartais padarau ir tokią nuodėmę :D O svarbiausia, kad šitas keksas ar pyragas tikrai skanus :) Aš jų jau daug visokių kepusi, bet kai kurių jau nė nepamenu, o va ŠITO, tai dar dabar jaučiu skonį burnoje :) Man jis superinis!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai taip :)
    Man po pirmo kepimo, jis niekiap dar neduoda ramybes, ruosiuos jo kepimui ;)
    O Jusu blogas man narkotikas, nu ant nieko taip nesu uzsikabinus :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jis tikrai užburiantis, o tokie žodžiai - balzamas mano širdžiai :) Net vyrui pasigyriau :) Džiaugiuosi be galo, kad mano "receptų knygelė" naudinga ne tik man :) Labai faina :) Ir į mane tikrai dar galima kreiptis vienaskaita ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na, tikrai galiu pasakyti, kad darbo įdėti reikia, bet šiaip, nenusivyliau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) svarbiausia, kad rezultaas atperka pastangas :) džiaugiuosi tuo :) Man dažniausiai sunku būna prisiruošti kepiniams, kuriems reikia maišyti kelias tešlas, ar minkyti kočioti :) Šitą keksą aš prisimenu su nsotalgija :)

      Panaikinti
  6. Kazkodel riebus gavosi......siaip butu skanus....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. hmm nežinau, kodėl gavosi riebus - jame riebalų nedaugiau, nei standartiniame kekse. Gal dėl to kad drėgnas? Nors gali būti ir taip, jog labiau išvystyti receptoriai, nei mano :)

      Panaikinti
  7. Tiesiog nuodeme jo nekepti, tikrai tobulas. Nezinau gal klaida padariau palikdama atvesti formoje. Po to vos isemiau, nors sviestu ir buvau patepusi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Super, kad patiko :)

      Dėl išėmimo, sunku pasakyti. Iki šiol aš viską kepdavau silikoninėje formoje ir niekada neturėjau bėdų dėl išėmimo, niekuo prieš tai netepant. Bet gal mano forma atitarnavo, nes kepiniai pradėjo prilipti...

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...