Pastaraisiais metais jogurtiniai ledai tapo bais madingi. Aš dažniausiai atsilieku nuo mados per kelis metus, bet ne šiuo atveju - pirmuosius jogurtinius ledus pagaminau dar 2011 metais su vyšniomis. Šių braškinių ledų receptas ir nuotraukos iš praėjusių metų eksperimentų.... Kol prisiruošiau sutvarkyti nuotraukas, pasibaigė braškių sezionas - teko laukti naujo. Jogurtiniams ledams tą kartą nusprendžiau naudoti graikišką jogurtą. Išmąsčiau, kad jis turėtų būti geriau nei papastas, nes iš jo jau yra pašalinta nemaža dalis drėgmės, tad ir sušokti į vientisą ledo luitą šansų bus mažiau. Dar kažkur perskaičiau, kad medus neva neleidžia jogurtui kristalizuotis. Man abi šios teorijos praktikoje pasirodė labai jau abejotinos, nes šaldami ledai man visai neblogai kristalizavosi, bent kai juos išsitraukiau pirmam pamaišymui, o šaldant ilgiau sušalo į labai mielą ledo luitą...
Kaip ten bebūtų, šie ledai tikrai labai greitai ir lengvai pagaminami ir mažiau nuodėmingi nei klasikiniu būdu gaminti ledai (kad darbo mažiau, tai tikrai faktas) ar taip pat paprastai pagaminami braškiniai ledai su grietinėle.
Taigi, mums reikės:
~300 g graikiško jogurto
~360 g su cukrumi trintų braškių
medaus (pagal skonį. Vien tik medų dėti, jei braškės nesaldintos, rekomenduoju tik tikriems medaus gerbėjams - jis duoda savo gan stiprų prieskonį)
1/2 citrinos sulčių (šio ingrediento siūlau nepraleisti - citrinos sultys labai pabrėžia ir atgaivina braškių skonį)
Paruošimas:
- Jei braškės netrintos, jas blenderio pagalba sutriname, įpilame cukraus, citrinos sulčių ir medaus. Viską išsukame iki vientisos masės.
- Supilame jogurtą ir dar kartą išplakame.
- Pilame į indą, pirmaisuai dedame į šaldytuvą, kad atšaltų, o paskui į šaldiklį. Pagal pomėgius ir užimtumą, galima kas kelias valandas išsiimti ir pamaišyti, ledų struktūra bus švelnesnė ir bus maženi ledo kristalai. Po 3-4 valandų stingimo, ledus dar ne visai sustingusius galima patalpinti į plaktuvą ir gerai "prasukti", tekstūra bus daug švelnesnė.
- Prieš patiekiant rekomenduotina palaikyti ledus kambario temperatūroje, kad būtų minkštesni.
P.S. šie ledai neabejotinai sveikesnė alternatyva parduotuviniams ar grietinėlės ledams. Mano vaikas ragaudamas net prisimerkia nuo rūgštelės (spėju pagailėjau saldumo), bet nepaisant to, sulaižo visą porciją ir vėl laužiasi į šaldiklį.
Kaip supratau ledo kristalų nepavyko išvengti? Aš ir gaminau braškinius ledus, maišiau, kas 15 min porą valandų, bet kristaliukų vis tiek yra. Kaži kaip jų išvengt
AtsakytiPanaikintiNe, nepavyko :) Bet kai pabūna keliolika minučių kambario temperatūroje - jie nesijaučia. Papasčiausias būdas turėti glotnius ledus - gaminti juos su ledų gaminimo aparatu. Be to, ko liesesni ledai, tuo daugiau ledo kristalų bus. kai gaminau ledus su kiaušiniais ir grietinėle - savo tekstūra nenusileido parduotuviniams :)
Panaikinti