2013 m. rugsėjo 2 d., pirmadienis

Keksas "Zebras"


Rugsėjo 1-osios proga visus, kuriems ši diena didelė ar maža šventė, vaišinu paprastu, bet labai skaniu ir gražiu keksu. Pagaminti jį labai lengva ir nesunku. Gal kiek daugiau laiko užtruksite su sluoksniavimu, bet tai tikrai užtruks ne ilgiau, nei įkais orkaitė. Pats keksas labai minkštas ir purus it pūkas - pastebėjau, kad kepiniai su aliejumi pasižymi šia savybe. Drėgnas išliko ir kitą dieną. Šį keksą kepiau norėdama pamaloninti savo žmogų, ir man tikrai pavyko - valgė pilna burna, o mažasis neatsiliko. 
Šį keksą galima kepti kekso formoje su skyle, kaip kad dariau aš, apvalioje pyrago formoje ar kaip keksiukus (aš kartu su dideliu keksu iškepiau ir porą keksiukų - buvo tokie pat drėgni ir skanūs).

Taigi, mums reikės (keksinei su skyle arba 22 cm skersmens apvaliai pyrago formai):
4 kiaušinių
240 g ( 1 puodelio + 2 VŠ) cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
1/2 AŠ druskos
1 puodelio pieno (čia radau, kad pieną galima keisti ir jogurtu ar grietine)
1 puodelio aliejaus
280 g (2 puodelių) miltų
1 VŠ kepimo miltelių
2 VŠ kakavos

puodelis = 236 ml

Paruošimas:
  1. Kiaušinius su cukrumi, druska bei vaniliniu cukrumi plakame kol masė pabals ir kone patrigubės (apie 3 minutes).
  2. Į plakinį supilame pieną ir aliejų ir vėl išplakame.
  3. Po truputį supilame persijotus ir su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir išmaišome. Man kaip niekada miltai sušoko į gumuliukus (nors persijojus miltus, teoriškai šis faktorius beveik eliminuojamas), tad kitą sykį plakčiau su mikseriu.
  4. Į atskirą dubenį nupilame apie 2 1/2 puodelio tešlos ir į ją įsijojame kakavą. Gerai išmaišome.
  5. Kepimo formą, jei tai ne silikoninė, patepame riebalais ir lengvai pabarstome miltais. Jei forma silikoninė, nieko daryti nereikia. 
  6. Pasiruošiame du nedidelius samtelius (aš viską dariau su šaukštais). Imame šviesios tešlos samtelį, ar du šaukštus ir dedame į kepimo formą. Nieko nelaukiant dedame per vidurį tamsiosios, ir t.t. Laukti kol tešla pasiskirstys nereikia, tiesiog dedame nenutrūkstamai. Visą procesą, kaip dėti tešlą į apvalią pyrago formą labai vaizdžiai nupiešė Aušra, o kaip sluoksniuoti į kekso formą su skyle, galite pamatyti čia.
  7. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-55 minutes. Manasis keksas buvo formoje su skyle, tad greičiau kepė ir iškepė per 45 minutes. Keksiukams pakanka 15-20 minučių. Ar iškepė tikriname su mediniu pagaliuku.
Skanaus!



Šaltinis: Vaikai ir Vanilė

P.S. Šį keksą vis neprisiruošiau išsikepti jau gerus 3 metus. Užsisaugojusi turiu jau 9 šaltinius. Kai apsižiūrėjau apsisprendusi kepti, pusė jų buvo identiški Aušros parodyto kekso variantai, o kita pusė buvo vieno ir to pačio recepto su sviestu variantai. :)

13 komentarų:

  1. Uhu aš irgi Aušros kepiau - puikus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano vyriškiai tiesiog pešėsi dėl jo :D tikrai geras :)

      Panaikinti
  2. Vilma - aciu!! labai malonu, kad receptas pasitarnavo; o tavasis jau koks grazus! cia jau tiesiog nebe zebras, tikras Marble Cake

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Aušra Tau už puikų receptą!:) Iki visiško grožių grožio manajam dar trūksta šiek tiek, bet čia jau kantrybės klausimas (aš jos nelabai turiu :)
      Be to, iš patirties jau nujaučiau, kad gali taip nutikti, nes abi masė sbuvo skirtingo tirštumo (į tamsiąją papildomai dėjosi kakava), tad man šviesios masės gerokai atliko - iš jos iškepiau 4 keksiukus :)

      Panaikinti
  3. o kepimo miltelių nereikia?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Net labai reikia! Ačiū už pastabumą, receptą jau papildžiau.

      Panaikinti
  4. O jei daryti su valgomąjį soda vietoje kepimo miltelių? Kažkokiu būdu nugesinti reikia? Kada tą sodą įmaišyti į tešlą? Dėkoju :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kodėl norite keisti kepimo miltelius į sodą?
      Jei gaminčiau su jogurtu ar grietine, sodą įmaišyčiau į miltus ir jiems susimaišius soda nusigesintų. Jei labai bijote, galite sodą įmaišyti į jogurtą ar grietinę, nusigesins garantuotai. Gal tik kiekį dėčiau ne šaukštą, o pusę.
      Darant su pienu, sodą nugesinčiau su ta pačia grietine, bent dalį pieno, pakeitus grietine.

      Panaikinti
  5. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai skanus ir grazus. Tik vietoj pieno kefyra pyliau, bet viskas gerai gavosi

    AtsakytiPanaikinti
  7. pagaliau ir aš prisiruošiau šį grožį išsikepti!!! Ačiū! Tikrai skanutis!!! Kepėme su pienu, reikės pamėginti su jogurtu ar kefyru. Tešla labai lengvai ir greitai pasigamina. Viską su mikseriu maišėme, tik greitį reguliavom ir viskas. Smagiausia, kad sūneliams labai patiko visa gaminimo eiga! Kitą kartą galės patys be mano pagalbos gamintis ;) Taigi, rekomenduojame!

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...