2012 m. gegužės 22 d., antradienis

Kavos morengai



Niekada nedariau morengų. Nors baltymų yra atlikę ne vieną ir ne du kartus. Bet vis atrodydavo, kad čia labai rimtas darbas (visada atsidėdavau, ketindama kepti morengus ir visada išmesdavau po kelių dienų, taip ir neprisiruošusi). Šį kartą supykau ir padariau. Užtrukau daugiausiai 10 minučių. Aišku, jei būčiau labiau pasistengusi dėl formos, būčiau užtrukusi kiek ilgiau, bet neturėjau tam laiko. Super dalykėlis, užkrečiamas toks.  Vienam burnoje ištirpus, jau sieki kito. Kad būtų įdomiau, dariau su kava. Ji pridėjo savo žavesio. Aišku, jei mėgstate kavą.


Šie morengai su trupučiu tarkuoto šokolado ir tirpios kavos. 


Taigi, mums reikės:
3 kiaušinio baltymų
150 g cukraus pudros (man jos pritruko, įdėjau gal 140 g ir saldumo tikrai pakako). Kituose receptuose mačiau, kad naudoja paprastą cukrų ir vargo nemato. Dažnai sutinkama morengų receptų taisyklė: 1 baltymui naudoti 50 g cukraus)
1 VŠ tirpios kavos

Paruošimas:
  1. Baltymus mikserio pagalba išplakame iki  putų.
  2. Po šaukštą plakant vis pridedame cukraus pudros. 
  3. Plakame, kol putos taps standžios, blizgios ir tvirtos.
  4. Galiausiai supilame tirpios kavos miltelius ir gerai išplakame. Aš prieš tai kavą dar sutryniau iki miltų.
  5. Formuojame morengus konditerinio švirkšto, maišelio ar tiesiog šaukšto pagalba.
  6. Kepame iki 110 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45-60 minučių. 
  7. Pasibaigus kepimo laikui, orkaitę išjungiame, bet jokiu būdu neatidarinėjame ir morengus paliekame atvėsti viduje, priešingu atveju jie gali sukristi dėl temperatūrų skirtumo.
Skanaus!



Šaltinis: My kitchen affair

Interneto platybėse rasti patarimai, kad morengai iškeptų taip kaip reikia:
  1. Naudokite tik švarius indus. Mažiausias kiekis riebalų ar nešvarumų gali sutrukdyti išplakti baltymus iki tvirtų putų.
  2. Geriausiai išsiplaka 3-4 dienų senumo kiaušiniai, nenaudokite ypač šviežių.
  3. Baltymai turi būti kambario temperatūros. Šalti baltymai išsiplaka greičiau, bet išplakti kambario temperatūros ilgiau išlaiko formą.
  4. Cukrų pridėkite po truputį. Cukrus sutvirtina baltymus, bet tuo pačiu sumažina apimtį ir purumą. Taigi, dedant cukrų mažais kiekiais būsime tikri, kad mūsų morengai nesubliukš.
  5. Leiskite atvėsti uždaroje orkaitėje. Jie turi visiškai išdžiūti. Jei liks nors kiek drėgmės, morengai bus ne trapūs ir traškūs, o tąsūs. 
  6. Iškeptus ir atvėsusius morengus laikykite sandariame inde. Jie lengvai sugeria drėgmę ir praranda savo trapumą bei traškumą ir pavirsta tąsiais. Keli pasislėpė ir užsiliko nesuvalgyti, kai atradau - jau buvo tokie kaip "kramtoškė". Man buvo skanu, bet idėjiškai neteisinga.




5 komentarai:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...