2015 m. vasario 12 d., ketvirtadienis

Apelsininis keksas



Minkštas, netgi labai minkštas, purus, kvapnus keksas. Kepiau du kartus - pirmą kartą kaip pyragą, antrą kartą kaip keksą (skirstymas pagal kepimo formas). Kaip keksas jis man labiau patiko, nes buvo drėgnesnis. Teisingas keksas. Aš kaip ir 9 atvejais iš 10-ties glajaus nedariau. Iš tingumo. Jūs netingėkit, tikiu, kad nepasigailėsit.

Taigi, mums reikės (kepant 12x23 cm kepimo formoje arba 26 cm skersmens apvalioje formoje):
4 kiaušinių
300 g cukraus
115 g (1/2 puodelio) aliejaus
125 ml/ 1 didelio apelsino arba pusantro mažo / 1/2 puodelio šviežiai išspaustų apelsinų sulčių
1 apelsino tarkuotos žievelės
1 AŠ vanilinio cukraus
280 g (2 puodelių) miltų
2 AŠ kepimo miltelių
1/2 AŠ druskos

Glajui:
cukraus pudros
šlakelio apelsino sulčių

Paruošimas:
  1. Kiaušinius su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska plakame kol cukrus ištirps. 
  2. Supilame aliejų ir vėl gerai išplakame.
  3. Supilame apelsino sultis, beriame tarkuotą apelsino žievelę ir paplakame.
  4. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir įsijojame į plakinį. Išmaišome.
  5. Jei kepimo forma silikoninė, jos spacialiai ruošti nereikia, kitu atveju ištiesiame kepimo formą kepimo popieriumi. Abu kartus kepiau pyragą silikoninėse formose. Antrą kartą dėl man visiškai nežinomų priežasčių keksas prilipo prie formos. Gal dėl to, kad prieš tai ją išploviau ir nelabai nuoširdžiai iššluosčiau. 
  6. Paruoštą tešlą pilame į kepimo formą.
  7. Kepame iki 180 laipnsių įkaitintoje orkaitėje. Jei 26 cm skersmens apvalioje formoje - pakanka maždaug 30 min., jei keksinėje - 40-60 min. arba tol, kol įkištas medinis pagaliukas ištraukiamas švarus. Stebėkite, nes kiekviena orkaitė skirtinga.
  8. Glajui sumaišome šlakelį apelsinų sulčių su cukraus pudra. Pastarosios reikia tiek, kad gautume norimą glajaus konsistenciją.
  9. Paruoštu glajumi aptepame atvėsusį keksą.
Skanaus!



Šaltinis: Saulėta virtuvė

P.S. Labai panašus pyragas, spėju, labai aromatingas (pyragan keliauja visas apelsinas, tiksliau visi du), turėtų būti matytas Skaniose dienose, būtinai reikės išbandyti.

3 komentarai:

  1. Puikiai atrodo. Man visokie citrusiniai keksai - apelsiniai, citrininiai nerealiai patinka :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bandysiu kepti, bet cukraus mažinsiu dvigubai. Ir paredaguokite tekstą, nes vietoje "stebėkite" yra "stenėkite" :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Stenėjimas čia tikrai nepadės :D ačiū už pastebėjimą :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...