2014 m. rugsėjo 9 d., antradienis

Makaronai su moliūgu ir šalavijais


Kai pamačiau pas Aušrą šį patiekalą dar 2013 metais, supratau, kad būtinai darysiu. Vaizdinys ir žinojimas, kad man tai bus labai skanu, neišblėso kone pusantrų metų. Ir kai parsiridenau namo pirmąjį šį sezoną moliūgą, jau žinojau kad bent dalelė jo bus panaudota būtent šiam receptui. Ruošdama šį patiekalą aš iš anksto žinojau, kad jis patiks tik man, bet nusprendžiau, kad gana! Kiek galima pataikauti kitiems?! Vaikui net nesiūliau, vyras vakarienę įvertino maždaug 5 balais iš 10. Bet man tai buvo skonio šventė - moliūgus apskritai galėjau suvalgyti vienus, jų skonis buvo fantastiškas! Štai dar vienas įrodymas, jog skonis yra subjektyvus reikalas - mano vyrui moliūgai tinkamiausi tik kaip Halloween'o puošmenos...

Taigi, mums reikės (2 porcijoms):
makaronų

300 g moliūgo (svoris išvalyto)
2-3 VŠ ghee sviesto
~1 AŠ rudojo cukraus
šlakelio baltojo vyno (~1/3 - 1/2 taurės)
žiupsnio tarkuoto muskato
1 svogūno
3 skiltelių česnako
1 VŠ smulkintų šviežių šalavijų
1 VŠ smulkintų šviežių petražolių
~1/2 VŠ citrinos sulčių
druskos, pipirų

Pateikimui:
tarkuoto kietojo sūrio (naudojau Džiugą)

Paruošimas:
  1. Makaronus išverdame al dente pagal rekomendacijas ant pakelio. Nupilant nuo makaronų vandenį, ketvirtadalį puodelio skysčio pasiliekame padažui.
  2. Moliūgą supjaustome stambiais gabalėliais (1-2 cm).
  3. Keptuvėje ištirpiname pusę sviesto, suberiame moliūgus ir kepiname nemaišant ant vidutinės ugnies, kol vienas šonas apskrus (apie 6 min.).
  4. Pamaišant pabaigiame skrudinti iš visų pusių moliūgus - tai užtruks dar kelias minutes.
  5. Į keptuvę pas moliūgus beriame cukrų, vyną, pagardiname druska bei pipirais ir uždengus dangčiu kepame apie 1-2 minutes, kol moliūgas suminkštės.
  6. Nudengus, jei dar yra skysčio, minutę kitą pakaitiname, kad nugaruotų skystis. Išberiame viską į dubenį.
  7. Toje pačioje keptuvėje ištirpiname likusį sveistą. Jei naudojate ne ghee - pakaitinkite, kad sviestas po truputį pradėtų ruduoti ir išgautumėte tą nuostabų riešutinį aromatą. 
  8. Suberiame smulkintus svogūnus, česnaką, petražoles, šalavijus ir muskatą ir kepiame nuolat maišant, kol svogūnai suminkštės. 
  9. Nukeliame nuo ugnies, supilame citrinos sultis, išmaišome ir į keptuvę suberiame moliūgus bei makaronus. Įpilame truputį makaronų nuoviro ir atsargiai išmaišome.
  10. Patiekiant užbarstyti tarkuoto kietojo sūrio.

Skanaus!

Šaltinis: Vaikai ir vanilė

P.S. Esu tikra, kad taip paruošti moliūgai puikiai tiktų ir su kuskusu.

8 komentarai:

  1. Vilma - smagu, kad bent tau patiko; o moliugas tiks ne tik su kuskusu, bet ir su ryziais, risotto stiliumi; mano visa seima megsta moliugus; labai labai megsta;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "Patiko" žodis per silpnas aprašyti tą emociją, kurią jaučiau, valgydama. :) Aš tiesiog įsimylėjau šį patiekalą. Ačiū, Aušra!

      Panaikinti
  2. o jums dar neatsibodo visus pasakojimus vertinti 'vyras pasake ta/vaikas valge taip' nieko kito nematot tik savo vyra ir vaika, dar viena supermamyte, niekam neidomus nei jusu vyras nei jusu vaikas, nei ju skonio receptoriai. ryskiai truksta fantazijos receptu aprasyme, tai gal tiesiog aprasykit tik recepta, o ne vyro/vaiko pavalgymus ir patrizniojimus

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O jums, matosi, fantazijos tikrai netrūko pareikšti savo itin svarbią nuomonę jums "neįdomiam" tinklarašty. Vilmos valdos, tad ką nori-tą rašo, o jūs arba skaitot, arba ne.
      Eikit rašyt savo įdomaus tinklaraščio su fantazijos nestokojančiais aprašymais. Tik netrizniuokit, nes neskaitysiu :D

      Panaikinti
    2. :) kiekvienas turime teisę skaityti ir rašyti tai, kas patinka. Neturiu tikslo įtikti visiems, tad tikrai nenusiminsiu, jei neskaitysite to ką parašau. Man visada įdomu perskaityti komentarą apie gamintą patiekalą, ne tik sausą ingredientų sąrašą. Kadangi gaminu tik trims asmenims, o ne restorano publikai, atsiliepimai tik trijų asmenų.
      Jei norisi filosofijos apie gyvenimą, yra daug puikių tinklaraščių, kuriuose galite tokios rasti.
      Sėkmės gyvenime! :)

      Panaikinti
    3. Ačiū, Julija, už palaikymą :) Aš tokius komentarus vertinu smagiai - panašiai kaip delfio komentatorius :) Jiems gyvenime ryškiai nepasisekė, tad tik ir ieško kur išsilieti, nesvarbu, kad jų nuomonė niekam nerūpi. Belieka tokių žmonių pagailėti, bet tikrai neverta aukoti vardan jų savo energijos :)

      Panaikinti
  3. belieka Vilma jusu irgi pagaileti, kad toliau savo vyrelio ir vaikelio nematote - kiekvienam seilinukas uzdetas ir seriate kaip kokia supermamyte, o paskui visam pasauliui: 'mano vyrelis taip pavalge, ta pasake, atsiriaugejo taip ir taip.' o sakykit kokia kakucio spalva jusu vyrelio buna? galetumet irgi kaip supermamyte pasidalinti :D kad jau kiekvienu vyrelio pirstelejimu dalinates...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. malonu, kad dar užsukote, nors nesu tikra kodėl :)
      už supermamytę ačiū - tokia nesijaučiu, bet komplimentas malonus :D
      Aš pradedu įtarti, kad jūs, gerb.Anonimiškas, esate mano kaimynas (-ė), įsižeidęs (-usi), kad nepakviečiu prisijungti prie mūsų šeimos pusryčių, pietų ir vakarienės, kad galėtumėte pareikšti ketvirtą nuomonę :D :D
      Jei atvirai, tai keista man jūsų logika, bet ką dabar - per daug nesiplėsiu :)
      Keisti savo tinklaraštyje nieko neketinu, tad stenkitės labai dėl to nesinervinti :)
      Ačiū už dėmesį :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...