2013 m. rugsėjo 3 d., antradienis

Baklažanai pomidorų padaže

Aš šį padažą viriau atostogų išvakarėse nenorėdama prarasti šaldytuve tūnančių dviejų baklažanų (aš vis dar neturiu fantazijos, kur juos panaudoti - šis receptas man buvo kaip stebuklas). Tik išvirusi, supilsčiau į iškaitintus stiklianius, sandariai uždariau, apverčiau, o ryte sudėjau į šaldytuvą. Štai praėjo jau pusantro mėnesio ir vis po truputį padažą naudoju, jis puikus ir sėkmingai išsilaikęs! Gali būti, kad čia visai puiki idėja baklažanų mišrainės konservams bei geras sprendimas, kai norisi valgyti, bet nesinori tupinėti virtuvėje - tereikia išsivirti makaronų.
Atvėsęs šis padažas labai skanus užteptas ant duonos, pabarstytas šviežiais bazilikais ar be jų ir patiektas kaip užkandis (prie vyno pavyzdžiui, arba šiaip - lengviems pakramsnojimams, kai noris valgyti). Lygiai tai pat nuostabiai jis dera su makaronais, kai ppadažas. Tereikia padažą pašildyti, užpilti ant ką tik išvirtų makaronų, pabarstyti šviežiais plėšytais bazilikų lapeliais bei tarkuotu kietuoju sųriu - apsivalgymas! 

Taigi, mums reikės (jei atmintis neapgauna, išeiga - ~1,5 litro):
2 didelių baklažanų
druskos
150-200 ml alyvuogių aliejaus
2 didelių svogūnų
6 skiltelių česnako
1 VŠ džiovintų čiobrelių (dėjau šviežius)
1 1/2 VŠ džiovintų raudonėlių
800 g konservuotų, smulkintų pomidorų. Kai yra galimybė, stipriai rekomenduoju naudoti lietuviškus gerai prinokusius pomidorus - prieš tai nulupus odelę ir susmulkinus).
1 VŠ cukraus
1 VŠ raudonojo vyno acto (naudojau balto)
juodųjų pipirų

Paruošimas:
  1. Baklažanus supjaustome centimetro storio griečinėliais, o juos dar perpjauname į 3 lazdeles. Dosniai pabarstome druska ir dedame į dubenį ar kiaurasamtį. Nuo druskos baklažanai paleis sultis bei kepant neprigers aliejaus.
  2. Kol baklažanai draugauja su druska, storasieniame puode, kuriame gaminsime troškinį, įkaitintame aliejuje apkepiname smulkintą svogūną.
  3. Kai svogūnas nuskaidrėje, pas jį dedame smulkintą česnaką ir pakepiname - tik kol paskleis savo aromatą.
  4. Į puodą pas svogūną ir česnaką dedame čiobrelius su raudonėliais, supilame pomidorus ir paliekame troškintis ant nedidelės ugnies, kad nugaruotų skysčio perteklius.
  5. Baklažanus nusausiname ir pakepiname porcijomis keptuvėje kartu su įkaitintu aliejumi. Kepiname, kol gražiai paruduos. Aliejaus nepadauginame, nes kiek įpilsime, tiek baklažanai jo ir sugers.
  6. Iškeptus baklažanus sukaupiame viename dubenyje, o kai visi iškepa, verčiame pas pomidorus ir paliekame troškintis pusvalandžiui.
  7. Paragaujame ar ko nors netrūksta, dedame cukrų, pilame vyno actą, įberiame pipirų ir viskas.


Skanaus!




Šaltinis: Knyga "Beatos virtuvė"

6 komentarai:

  1. Kad Tu žinotum, kaip aš mėgstu baklažanus! Bet kokioje formoje, tai man visai neseniai atrasta daržovė, gal tik kokie 3-4 metai, bet užvaldžiusi mane iki negalėjimo:) Super Tavo receptukas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, aš baklažaną vis dar atradinėju. Man jis skanus, o kai aplink girdžiu, kad kiti jį dievina, nenuleidžiu rankų atradinėdama :)

      Panaikinti
  2. Vilma, aš dievinu baklažanus :) pas mane tikrai rasi skirtingų idėjų kaip juos suvartoti jei dar kada minčių pritrūksi ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, aš esu užsisaugojusi jau ne vieną Tavo receptą su baklažanais, tad tikrai ateis ir jų eilė :)

      Panaikinti
  3. Itin puikus padažas! Jau pameciau skaicių kiek kartų viriau:) aciū!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O, kaip fainiai! :) Aš jį taip pat viriau ne kartą. Jis nuostabus ne tik savo skoniu, bet ir panaudojimo variantais :)

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...