2011 m. lapkričio 23 d., trečiadienis

Svogūnų pyragas



Bandžiau sugalvoti, kaip įtaigiau papasakoti koks skanus yra šis pyragas-tarte-kišas. Bet nesugalvojau... Tai papasakosiu savo įspūdžius paprastai. Mano pirma mintis buvo įsidėjus kąsnelį į burną: "Dieve, kaip skanu!!!". Mano antroji pusė šį pyragą taip pat įvertino aukščiausiu balu. Man labai patiko pagrindo skonis, ir žinoma įdaro, bei jų bendra skonių dermė. Super! Tiesa, dietos besilaikantiems, kaip ir nerekomenduočiau, nes visgi sviestas, sūris, šoninė, grietinėlė produktų sąraše ne itin dietiški. Pastarąją, galima pakeisti jogurtu, manau kitą sykį taip ir darysiu. Taigi, aš asmeniškai labai rekomenduoju šį super skanų pyragą! Jis puikiai tinka lengvai vakarienei, nusinešti į darbą pietums, ar pavaišinti svečius.

Taigi, mums reikės:
Tešlai:
50 g tarkuoto "Džiugo"
100 g šalto sviesto (naudojau kepinių margariną)
1 kiaušinio
150 g miltų
1/2 AŠ druskos

Įdarui:
~200 g karšto rūkymo šoninės
4 didelių svogūnų
2 kiaušinių
10 g krakmolo
200 g grietinėlės arba natūralaus jogurto
didelio žiupsnio kmynų


Paruošimas:
  1. Tešlai skirtus miltus persijojame į dubenį.
  2. Imame sviestą (aš ėmiau iš šaldymo kameros) ir per burokinę tarką sutarkuojame į miltus, vis pamaišant, kad sviestas apsiveltų miltais ir nesuliptų į vieną gumulą.
  3. Sutarkuotą sviestą dviejų peilių pagalba pamaišme su miltais, tarsi pjaustant, kad kiek įmanoma labiau pavirstų į trupinius.
  4. Suberiame druską bei tarkuotą sūrį ir išmaišome.
  5. Įmušame kiaušinį ir greitai užminkome vientisą tešlą.
  6. Tešlą vyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą porai valandų (manoji ten pratūnojo visą parą).
  7. Įdarui svogūnus supjaustome pusžiedžiais ir pakepiname su šlakeliu aliejaus iki skaidrumo.
  8. Šoninę supjaustomel nedideliais kubeliais ir pakepiname keptuvėje. Riebalų nereikia, jų pakaks iš pačios šoninės.
  9. Svogūnus ir šoninę sumaišome viename inde ir paliekame atvėsti.
  10. Tešlą iškočiojame ir išklojame ja 26-28 cm skersmens kepimo formą. Aš su tešlos iškočiojimu/išklojimu turėjau bėdos: nežinau ar kažko nepadariau, ar dėl to, kad virtuvėje  buvo karšta, nes orkaitė dirbo savo darbą išsijuosusi, bet teešla visai nesikočiojo ir aš praradusi bet kokią viltį su ja susitarti kočėlo pagalba, tiesiog atgnybdavau po truputį, išplodavau su ranka paplotėlius ir taip išklojau visą kepimo indo dugną.
  11. Ant išklotos tešlos supilame svogūnų-šoninės mišiny ir išlyginame, kad pasiskirstytų tolygiai.
  12. Įdarui skirtus kiaušinius išplakame su krakmolu ir grietinėle, pagardiname pipirais, kmynais ir trupučiu druskos ir užpilame ant pyrago.
  13. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-30 minučių.
  14. Valgome gerai atvėsintą.
Skanaus!

Šaltinis: Aguonėlė

P.S. Būtinai reikės išbandyti mažiau riebų variantą, rastą čia.

14 komentarų:

  1. ir kaip atsispirti ji kepti kaip toks aprasymas ! As bandau liekneti, bet sedint tarp geriausiu blogu man taip sunkiai sekasi :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man jis buvo super skanus! :) O dėl lieknėjimo, tai nė nesakyk nieko, man tai oi kaip reikia.... bet priežastis nelieknėjimo kaip ir Tavoji :D :D
    Šits pyragas lieknėjimui irgi ne draugas :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vilma, darau panašiai, tik keli esminiai skirtumai kitokie, reiks kada į blogą įdėt :) Mano viskas, kas su svogūnais = desertas! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip taip...paskaicius aprasyma ir man seiles tysti pradejo :( Ach...ir kad gabaleli su salto vyno taure...svajoju toliau kol sedziu nuododziai darbe :)
    P.S. man sis pagrindas idealiausias. As jokiu kitu nebedarau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mindaugai, man panašiai - šio pyrago į jokį tortą nekeisčiau :)
    Aguonėle, aš tau dėkinga už šį puikų pyragą be galo! Pagrindo skonis man labai labai patiko, tik va susitvarkyti su juo man kažkodėl buvo nelengva...

    AtsakytiPanaikinti
  6. ZInai, tu kita karta palaikyk isemus tesla kelias min kambario temperaturoj ir tada tikrai gerai kociosis. As neturejau dar su ja jokiu problemu ;) Arba kitas varijanats: kai tu ja pagamini, isklok forma ir taip dek salti. Tinka irgi ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū ačiū ačiū!! Aš jau galovjau kad taip ir teks su ja vargti, nes skonis tai labai aptiko, galvoju kitų nebandyt daugiau ;) Bandysiu kurį variantą iki sėkmingos pabaigos :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. aš turiu dar vieną versiją, kaip tvarkytis su tokia tešla (naudoju kepdama pyragą su varškės įdaru): kol ruošiu įdarą dedu tešlą į šaldiklį ir išėmusi ją į skardą tiesiog sutarkuoju "burokine" tarka, o paskui tuos ir paspaudžiu ranka arba turiu tokį mažą kočėliuką ant rankenos. gaunasi labai geras pagrindas:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Super! Ačiū už patarimą! Genialumas slypi paprastume, tik iki jo prisikasti reikia :) Taip kitą kartą ir pabandysiu :)

      Panaikinti
  9. Aš irgi jau seniai pagrindui tešlos nekočioju, nes kočiojimas man pats baisiausias virtuvės darbas. Pagrindui tešlą rankomis ant dugno išploju ir baigtas kriukis. Tada ji gali būti bet kokio lipnumo - visada gerai. Tik, žinoma, svarbu ilgai neglostyti, kad nesušiltų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš į kočiojimą nespjaunu, bet štai kartais tešla priverčia pažvelgti kūrybiškai į procesą :D

      Panaikinti
  10. Kepiau si pyraga.Labai patiko, ypac pagrindas.Dabar visiems pyragams taikysiu butent ji. Sakykit prasau,-ar tiktu sis pagrindas kriausiu su pelesiniu suriu pyragui? aciu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Inga, tikriausiai teisingiausias atsakymas butų - nepabandžius, nesužinosim :) Jei taip visai atvirai, tai jau senokai kepiau šį pyragą. Jei ne šis mano blogas, kai kurių patiekalų jau ir nebeprisiminčiau :)

      Panaikinti
  11. Nuostabus pyragas,ala kišas! Kepu ypatingomis progomis ir patiekiu su paprastomis salotomis, visiems labai laaabai patinka, kiekvieną kartą giria ;)) būtinai išbandykit!

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...